Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Onko tiinussasi vielä isoäitien aikaista ruistaikinajuurta? – Tämän takia se on merkittävää

Vanhojen hapantaikinajuurien ominaisuuksia tutkitaan Luonnonvarakeskuksessa. Vanhoissa leipäjuurissa tutkimuskohteena ovat mikrobiologiset ominaisuudet ja makuerot. –Vielä muutama sukupolvi sitten jokaisella tilalla oli oma puinen tiinu, jossa säilytettiin raskia eli leipäjuurta. Hapantaikinajuuri saattoi olla erittäin vanhaa, suvussa jaettua ja vaalittua, kertoo tutkija Maarit Heinonen Luonnonvarakeskuksesta. –Taikinan hapattamisen ansiosta leivän säilyvyys ja ravintoarvo paranevat. Lisäksi ravintoaineet vapautuvat paremmin ihmiselle imeytyvään muotoon. Luonnonvarakeskus ja Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) aloittivat vanhoja leipäjuuria koskevan tiedon keruun viime vuonna. Sukupolvelta toiselle kulkeneista leipäjuurista voi ilmoittaa tutkija Maarit Heinoselle, maarit.heinonen@luke.fi tai puh. 029 532 6117.