Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kymmenen hengen porukka haaveilee omasta viskistä Suodenniemellä

Tuori Distilling Company on tuore yritys, joka aikoo tislata viskiä ja muita viinalaatuja sekä valmistaa muun muassa viinejä ja siidereitä Suodenniemellä. Yhtiön tarina lähti liikkeelle Skotlannista, jonne suodenniemeläinen porukka teki retken viime syyskuussa. –Yhtenä tutustumiskohteena oli viskitislaamo. Tuorin Mikon kanssa seurailimme prosessia ja arvelimme, ettei viskin teko kovin vaikealta näytä ja että valmistusta voisi itsekin kokeilla, kertoo firman osakas ja konsultti Juhani Väisänen. Kuukauden päästä Väisänen ja kemian maisteri Antti Leppänen tapasivat Sinervön kaupassa. Kuultuaan suunnitelmista Leppänen ilmoittautui siltä seisomalta hankkeeseen. Osakkaiksi saatiin edellä mainittujen lisäksi sahtimestari Pekka Uusilähteenmäki , Vammalan Seurahuoneen toinen omistaja Jarmo Turppa, hunajantuottajat Esa ja Visa Pesonen sekä alan harrastajat ja tuntijat Jaakko Horelli , Matti Tarvainen ja Ismo Halminen . Tukikohtana entinen kaupparakennus Eläkkeellä olevan terveyskeskuslääkärin Juhani Väisänen oman innostuksen taustalla on suvun kotiviiniharrastus. –Omaa viiniä valmisti jo isoisäni isä. Itse olen viinin väärinkäyttäjä, sillä juomisen sijasta käytän sitä ruoanlaittoon ranskalaiseen tapaan, Väisänen nauraa. Väisänen hoitaa tislaamon paperisotaa Itälinnan entisen kaupan keittiössä Suodenniemellä. Viinatislaamo ja mietojen juomien valmistamo varastoineen tulevat kauppaliikkeen vanhaan osaan. Haussa on parhaillaan rakennuslupa. Sen jälkeen haetaan luvat verottajalta ja Valviralta. Myös tullilta tarvitaan lupa, jonka hakee verottaja. Oppia haetaan ulkomailtakin Kesän ja syksyn aikana 10 hengen porukka keskittyy tuotekehittelyyn ja alkuvaiheessa myös valmistukseen. Tislaamosta tulee aluksi pienikokoinen niin sanottu mikrotislaamo. Oppia haetaan muun muassa kursseilta tarvittaessa ulkomailtakin. Tosin kaikilla osakkailla on hallussaan monipuolista alan tietoa jo vanhastaan. –Jos kaikki menee hyvin, ulkopuolista työvoimaa voisimme palkata ehkä 2 vuoden kuluttua, Väisänen aprikoi. Viski kypsyy jopa neljä vuotta Yhtiön mielenkiintoisin tuote on tietenkin viski. Tähtäimessä on ohramaltaaseen perustuva, roheva single malt. Viskin kypsyminen tynnyreissä kestää jopa neljä vuotta. –Sitä ennen muiden viinalaatujen ja miedompien juomien myynnin on tuotettava kassavirtaa. Ainakin aluksi tuotteet menisivät tukkumyyntiin eli ravintoloihin ja Alkoon. –Siihen pyrimme, että ensimmäinen tuotteemme – ehkä jokin joulujuoma – olisi valmiina joulumarkkinoille. Toivottavasti myös ensimmäinen tynnyrillinen viskiä olisi tuolloin jo kypsymässä. Yhtiöön mukaan lähtenyt väki on Väisäsen mukaan jalat maassa. Firman alku on lähtenyt liikkeelle nopeasti, mutta viiveitä ja muuta takapakkia voi jossakin vaiheessa tulla. –Turnauskestävyys, elämänkokemus, huumorintaju ja yhteishenki ovat ryhmämme valtteja. Korkea laatu tavoitteena Yritys pyrkii tuotteissaan mahdollisimman hyvään laatuun. –Laadukkaille kotimaisille käsityötuotteille on tällä alalla markkinoita. Humalahakuisuus on vähenemässä, ja sen tilalle haetaan erilaisia elämyksiä laatutuotteista. Väisäsen mukaan kaikille firman perustajille on perin tärkeää myös uuden yritystoiminnan synnyttäminen maaseutupaikkakunnalle.