Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Tyrvään Portterin valmistus alkoi - Tyrvis kävi panimossa maistiaisilla heti ensimmäisenä päivänä

Tyrvään Portterin ensivierre maistuu makealta mämmiltä. Samaa mieltä on Pyynikin Käsityöläispanimon tuotantopäällikkö Waltteri Pere . Älkää peljätkö. Ei tämä Tyrvään nimeä kantava imuneste vielä ole valmista. Ei lähellekään. Hiivakin puuttuu ja käymisessä kuluu vielä viikkoja. Maanantaiaamuna Pyynikin Käsityöläispanimossa on aloitettu yli tuhannesta mallaskilosta. Sitten vierre on erotettu mäskistä. Tyrvään Sanomat on saanut maistiaisen keittokattilasta, jossa Tyrvään Portterin vierre porisee noin sadassa asteessa. Seuraavaksi vierre siirretään kirkastusastiaan. Sitten se jäähdytetään hiivalle sopivaksi, noin parikymmenasteiseksi. Hiiva suorittaa tehtäväänsä muutaman viikon ajan. Ominaispainoa mitataan melkein päivittäin. Sitten kun se pysyy pitkään samana, on aika siirtyä tölkityslinjalle. Ensimmäisestä erästä pitäisi syntyä tuhansia tölkkejä uutta Tyrvään Portteria. Kun missien strategisista mitoista kerrotaan missijutussa, Tyrvään Portterin strategisista mitoista kerrotaan olutjutussa. Tilavuusprosentiksi tulee 4,8. Puolen litran tölkin hinta kaupassa on kolmen ja neljän euron välillä. Tietysti kauppias päättää lopullisen hinnan. Tyrvään Portteriin käytetään viittä eri mallasta: neljää ohramallasta ja yhtä vehnämallasta. On esimerkiksi suklaamallasta ja paahdettua ohraa. Tyrvään Portterista tulee siis suklainen ja paahteinen. Jos olet maistanut joskus violettietikettistä Young's Double Stoutia, niin Tyrvään Portteri ei ole läheskään niin suklainen. Tulevaa Tyrvään Portteria ei tehdä samalla reseptillä kuin samannimistä juomaa yli sata vuotta sitten. Uuden reseptin on kehittänyt Waltteri Peren isä, olutmestari Tuomas Pere . –Tyrvään Portteri ei ole ehkä niin tummaa kuin ennen. Meillä on tykättyjä stouteja ja porttereita. Mausta onkin tehty trendimme mukainen, Waltteri Pere kertoo. Portterin oikea tarjoilulämpötila on 8-14 astetta, kertoo Pere. Portteri on juomana tuhdin ruokaisaa. –Se sopii hyvin yhteen jälkiruokien kanssa, esimerkiksi suklaakakun. Sastamalassa ainakin Citymarket ottaa Tyrvään Portteria myyntiin. –Kyllä juhannukseksi sitä pitää jo saada, kun mökkiläisetkin tulevat. Odotan, että ihmiset kiinnostuvat paikkakunnan omasta oluesta. Yritän varautua niin, että kaikille riittää, sanoo Citymarketin kauppias Outi Vesanen . –Näemme jo ensimmäisten päivien myyntiluvuista, missä mennään. Jos Tyrvään Portteri myy hyvin, on mahdollista tehdä lisää, kertoo Waltteri Pere. Tyrvään Portterin uusi elämä sai alkunsa karkkulaisen mainossuunnittelija Kari Jokisen ideasta. Hän näki paikallisessa Facebook-ryhmässä päivityksen Tyrvään Portterista. Jokinen ehdotti tutulleen Tuomas Perelle Tyrvään Portterin valmistusta. –Tuomas sanoi heti olevansa ehdottomasti mukana, Jokinen kertoo. Vuonna 1897 Tyrvään Oluttehtaan osti tammisaarelainen panimomestari Edward Carlson, jonka sanotaan olleen tuolloin Suomen kuuluisin portterintekijä. Hän aloitti Tyrvään Oluttehtaassa portterinvalmistuksen. Oluttehdas sijaitsi nykyisellä Vammalan lukion ja Marttilan koulun tontilla. Tyrvään Portterista tuli tunnettu tuote. Sitä myytiin lukuisissa kaupoissa kaikissa Etelä- ja Länsi-Suomen isoissa kaupungeissa. Vuonna 1902 lueteltiin 36 eri kauppaliikettä, joista Tyrvään Portteria oli Helsingissä saatavilla. Lisäksi Tyrvään Portteria myytiin laajasti ravintoloissa. Tyrvään Portteri oli tuttu myös runoilija Eino Leinolle. Leino kirjoitti, että Tyrvään Portteri on "se maailmankuulu imuneste". Tyrvään Oluttehdas lopetti toimintansa raittiusliikkeen painostuksesta vuonna 1906. Lähde: Wikipedia "Se sopii…hyvin yhteen jälkiruokien…kanssa, esimerkiksi suklaakakun." Waltteri Pere Pyynikin Käsityöläispanimon…tuotantopäällikkö