Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kumijuustoa ja värjättyä jauhoa – "Kaiken kruunaa sokeroitu, värjätty ja hapotettu vesi"

Ei ole tuohesta ihmisen suu missään iässä, mutta jotakin kummaa on tapahtunut, kun moni ruoka on alkanut maistua muovilta. Viimeisin pettymys oli vaikkapa entinen herkku, lanttulaatikko. Se oli kuin värjättyä jauhoa. Juustoja on tarjolla runsain mitoin, mutta koskaan ei tiedä, millaista ”muovikimpaletta” saa jyystettäväkseen. Ravinnoksemme tarjotaan paljon silkkaa silkkoa, väärennettyjä, jatkettuja ja erilaisilla korvikeaineilla ja kemikaaleilla kyllästettyjä, ruoaksi sanottuja mömmöjä. Takavuosina tuli ihmetellyksi, miksi jogurtti tuntui muuttuneen limaiseksi, entistä selkeätä tuntumaa jäi kaipaamaan. Tuotetta oli kehitetty, mutta tuskin luonnolliseen suuntaan. Jopa voin rakenne on jossakin vaiheessa muuttunut. Voi on kyllä keltaista kuten ennenkin, mutta se käyttäytyy jotenkin liisterimäisesti. Hauskimpia ovat lihapullat: joissakin ei ole lihaa juuri lainkaan. Miksikähän nimi on edelleen ”lihapulla”, kun nimeksi riittäisi pelkkä pallero. Paketoitu liha, olipa lintua tai nautaa, lilluu kummallisissa tököteissä. Mitähän noilla niin sanotuilla marinadeilla kätketään? Einesten ainesosista ei ota enää selvää, vaikka tuoteseloste on pitkä kuin jouluevankeliumi. On erilaisia numeroita kertomassa lisäaineista: on säilöntäainetta, rakenneainetta, hapatetta, väriainetta, paisunta-ainetta, ties mitä korvausaineita, ja jatkeaineet ovat tietysti ”luonnollisia”. Ostoskori pursuaa sokerilla, suolalla ja transrasvoilla kyllästettyjä tuotteita, ja kaiken kruunaa sokeroitu, värjätty ja hapotettu vesi, jota kannetaan kotiin litrakaupalla. Ruoka-aineet ovat raskaasti käsiteltyjä teollisia tuotteita. Jopa monet perusruoka-aineet ovat käyneet läpi monia käsittelyvaiheita. Kansan vaatimukseen halvasta ruoasta on vastattu: ruokakorinsa saa kyllä täyteen edullisesti, mutta sisältö ei välttämättä ole ihmisen ravinnoksi sopivaa ainakaan jatkuvasti käytettynä. Ainoa keino välttää raffinoituja ja prosessoituja ruokia on valmistaa itse oma ruokansa alusta pitäen, ja etsiä sitä varten puhtaita tai ainakin mahdollisimman vähän käsiteltyjä raaka-aineita. Se kysyy viitseliäisyyttä.