Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Blogit Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Vammalan Vuoden yrittäjä tietää, kuinka herkkä asia on hevosen kuolema

Vammalan Vuoden yrittäjäksi valittu Liha Hietasen toimitusjohtaja Timo Hietanen teurasti ensimmäinen kerran nautaeläimen 10-vuotiaana. –Pyörin isän teurastamossa päiväkoti-ikäisestä lähtien, joten minulle teurastaminen ja ruhojen käsittely olivat normaalia elämää. Sitä paitsi olin maaseudun lapsi. Hietasen perheyritys toimii jo kolmannessa polvessa. –Kaikki lähti liikkeelle Keski-Suomesta Keuruulta, jossa isoisäni Jarl Hietanen aloitti teurastustoiminnan 1950-luvulla. Hänellä oli pieni lahtivaja, mutta suuret eläinerät hän kuljetutti rautateitse Helsinkiin teurastettavaksi. Lihat myytiin yleensä suoraan kauppoihin. Liikevaihto 7,7 miljoonaa Noista ajoista yritys on tehnyt suuren harppauksen. Vammalaan noin 40 vuotta sitten muuttaneen yrityksen liikevaihto on nyt 7,7 miljoonaa euroa. –Isäni Risto päätti siirtää firman Vammalaan, koska päämarkkina-alue oli tällä seudulla. Yritys alkoi vähitellen menestyä. Timo Hietanen valmistui elintarviketieteen maisteriksi ja lihateknologiksi. Hänet pestattiin eri johtotehtäviin ensin Atriaan ja sitten HK:hon. –Sitten isäni sairastui 10 vuotta sitten vakavasti. Aloitin viipymättä toimitusjohtajan työt. Myös firman omistus siirtyi nimiini. Asiakkaat ovat tasavertaisia Liha Hietasen suurimpia tulonlähteitä ovat oman toiminnan, eli mm. ruhojen tukkumyynnin, lisäksi rahtiteurastus kolmelle isolle asiakkaalle. Tukkumyyntiä on muun muassa ruhojen toimittaminen noin 10 lihanleikkaamoon. Mutta ilman tehokasta nautojen, lampaiden, hevosten ja possujen hankintaa ei tämän alan firma kauan menesty. Tässä työssä Liha Hietanen on kerännyt mainetta. –Perinteenämme on asiakkaiden nopea ja tasavertainen kohtelu. Suhtaudumme tosissamme asiakkaaseen, vaikka hänellä olisi tarjolla vain yksi nauta tai lammas. Noudamme sen viikon sisällä, joskus nopeamminkin. Eläimiä hankitaan pääosin Varsinais-Suomesta, Satakunnasta Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta. Tosin Vaasassa ja Varkaudessa ovat hankintayksiköt kuljetusautoineen. –Pystymme maksamaan kilpailukykyisen tilityshinnan eläimistä ennen kaikkea sen takia, että organisaatiomme on kevyt ja nopea. Jatkaja löytyy lapsista Liha Hietasella on töissä 20 henkeä. Porukkaa täydentävät Eviran tarkastuseläinlääkäri ja lihatarkastaja sekä lihaa leikkaavan Pirkanmaan Lihapalvelun väki. –Työntekijöiden ammattitaito on korkea ja asenne työhön motivoitunut ja joustava. Perheen 4 lasta ovat yrityksen toiminnassa mukana. Näin jatkaja löytyy aikanaan omasta takaa. Omaan piikkiinsä Hietanen laskee yrityksen menestystarinasta ennen kaikkea sen, että hän tuntee alan tarkkaan työskenneltyään 15 vuotta kahdessa isossa lihafirmassa. –Toimija- ja ystäväverkostoni on melkoisen kattava, mistä on suurta hyötyä. –Myyn viikon tuotannon etukäteen. Suunnittelemme karjan keruun siltä pohjalta. Maan suurin hevosteurastamo Erityisen hyvin työntekijöiden korkea ammattitaito näkyy hevosten teurastuksessa. Liha Hietanen on maan suurin hevosteurastamo. Siellä päivänsä päättää noin 1 000 hevosta vuodessa. Koko maassa määrä on noin 5 000. –Osa teurastamon väestä on itsekin hevosharrastajia, joiden kunnia-asiana on antaa hevoselle nopea, arvokas ja tuskaton kuolema. Kyse on hyvin herkästä asiasta. Sen tiedän alan harrastajana itsekin. Suuri osa hevosista ei päädy teuraaksi, vaan ne haudataan kotitilan multiin. Hevosten liha ei ole kaikkien herkkua, vaikka se on Hietasen mielestä maukasta ja ennen kaikkea vähärasvaista. Myös lihan myynti ja markkinointi on haasteellista. –Eniten kävisi kaupaksi sisäfilee, mutta valitettavasti hevosen ruhosta sisäfilelihaa on vain 1,3 prosenttia. Hevosten teurastus taas keskittyy loppusyksyyn. Näin kotimaista hevosenlihaa esimerkiksi metvurstin valmistajille ei ole tarpeeksi ympäri vuoden. Puute korvataan tuonnilla, valitettavasti.