Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö

Kokkaa näin ja sydämesi tykkää – Tiesitkö, että voit korvata osan leivontarasvasta vaikkapa maidolla?

Kun haluat tehdä terveellistä ja sydänystävällistä ruokaa, kiinnitä ensimmäiseksi huomiota elintarvikkeiden rasvan ja suolan määrään sekä ruoan kuitupitoisuuteen. Myös vanhat opit kalan ja kasvisten terveellisyydestä pätevät yhä. Muista siis syödä kalaa muutaman kerran viikossa ja reilusti kasviksia joka päivä. Lisäksi nämä kymmenen vinkkiä kannattaa muistaa kokatessa: 1. Valitse hyvät rasvat. Suosi niin sanottuja pehmeitä rasvoja ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Pehmeitä rasvoja saat esimerkiksi kasviöljyistä, pähkinöistä ja kalasta. Kovat rasvat ovat peräisin pääosin eläinkunnasta, kuten lihasta ja maitotuotteista. 2. Vältä rasvaisia liha- ja maitovalmisteita. Valitse lihatuotteista vähärasvaiset, enintään 10 prosenttia rasvaa sisältävät vaihtoehdot. Hyviä ovat kalkkuna ja broileri. Jos käytät esimerkiksi kermaviiliä tai kermaa, valitse hyllystä vähärasvaisin vaihtoehto tai käytä kasvipohjaisia valmisteita. 3. Älä syö rasvaa liikaa. Rasva sisältää paljon energiaa, minkä vuoksi hyvänlaatuistakaan rasvaa ei pidä syödä kohtuuttomasti. 4. Keitä tai kypsennä uunissa. Jos haluat paistaa ruoan pannulla, käytä paistamiseen esimerkiksi juoksevaa öljyä tai pullomargariinia. Myös rasiamargariinit, joissa rasvapitoisuus on vähintään 60 prosenttia, ovat hyviä. Suosi rypsiöljyä tai pullomargariinia leivontarasvanakin. 5. Saosta nestesuurustuksella, ei rasvasuurustuksella. Sekoita jauhot vesitilkkaan ja lisää seos ohuena nauhana kiehuvaan ruokaan. 6. Leivo hiivataikinaleivonnaisia, vältä voi- ja murotaikinaleivonnaisia. Tiesitkö, että voit korvata osan leivonnassa käytettävästä rasvasta nesteellä? Käytä esimerkiksi piirakkataikinassa sulatetun margariinin sijaan osittain rasvatonta maitoa. 2 desilitraa sulatettua margariinia korvautuu 1,5 desilitralla rasvaa ja 0,5 desilitralla rasvatonta maitoa. 7. Vähennä suolaa. Totuttele vähäisempään suolan määrään vähävähältä, viikko viikolta. Käytä suolan sijaan muita maustamisen tapoja. Makeutta saa juureksista ja hedelmistä, happamuutta sitruunasta ja etikoista sekä karvautta yrteistä ja monista kasviksista. Myös rasva lisää suolaisuuden makua. Suosi tällöin kasvirasvoja. 8. Lisää suola ruokaan valmistuksen loppuvaiheessa tai vasta lautasella. Näin suola ei ehdi imeytyä raaka-aineisiin. 9. Kiinnitä huomioita valmiiden tuotteiden ja puolivalmisteiden suolapitoisuuksiin. Marinoi tarvittaessa liha ja kala itse. Valitse valmiista mausteseoksista, -kastikkeista ja -tahnoista vähäsuolaisimmat vaihtoehdot. Jos mahdollista, suosi myös itseleivottua leipää. Valmiina ostettu leipä on yksi merkittävimmistä suolan lähteistä. Kaupassa vähemmän suolaiset leivät tunnistaa muun muassa Sydänmerkistä. 10. Syö paljon kuituja. Niitä on runsaasti täysjyväviljavalmisteissa, kasviksissa, marjoissa, hedelmissä ja palkokasveissa. Käytä myös siemeniä ja leseitä. Kuitu pienentää veren kolesterolipitoisuutta, edistää vatsan toimintaa, tasapainottaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa. Lähde: Sydänliitto.