Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Verotiedot

Kotiäiti antoi ensin arkivinkkejä ystävilleen, nyt hän tekee ruokablogia, jonka reseptejä on katsottu jo 330 000 kertaa – Katso ohjeet: Näin syntyy herkullinen kesäateria

Sastamalalainen perheenäiti Henna Hautamäki oli viisi vuotta sitten hoitovapaalla kotona, kun ystävät alkoivat pyytää häneltä vinkkejä arkiruoanlaittoon. Aluksi hän toimitti heille viikon ruokalistoja, mutta huomasi pian, että helpompaa oli laittaa vinkkejä julkiseen jakeluun. Syntyi Mansikkavaahtis – ruokablogi, jonka reseptejä oli toukokuun alussa katseltu jo yli 333 300 kertaa. Nimensä blogi sai tekijänsä suosikin, mansikkavaahtokarkin, mukaan. Aivan tyhjästä Hautamäki ei blogiaan vuonna 2014 aloittanut. Hän toteaa, että on aina tykännyt kokeilla uusia reseptejä. –  Viihdyn erinomaisesti keittiössä.  Pidän myös tärkeänä, että viikon aikana syödään monipuolisesti, hän sanoo. Vain ohjeita, joita voisi tehdä uudestaan Hautamäki julkaisee blogissaan reseptejä, jotka hän on itse testannut ja joita voisi tehdä myös uudestaan. Ruokaohjeita hän etsii niin keittokirjoista, alan lehdistä kuin internetistäkin. Osan resepteistä hän myös kehittää itse ja osan ”tuunaa” omannäköisekseen. Internet tarjoaa ruoanlaittajille nykyisin valtavan määrän vaihtoehtoja, joskus liikaakin. Hautamäki toivookin, että voi auttaa kotikokkeja reseptien etsinnässä. – Osaan aika hyvin valikoida valtavasta reseptimäärästä sen, mikä aidosti voisi olla hyvää. Kokemattomammalle kokille netti on aikamoinen viidakko reseptiä etsiessä. ”Minäkin voisin onnistua tekemään tuon” Mansikkavaahtiksen pääajatus on edelleen sama kuin alussa; toimia arjen apuna perheiden ruoanlaitossa. – Vaikka joskus julkaisen vähän vaativampiakin reseptejä, pääpaino on arkiruoassa ja arkileivonnassa. Pyrin pitämään myös kuvat arkisina ja totuudenmukaisina. Tavoite on, että ruoat näyttävät siltä, että minäkin voisin onnistua tekemään tuon, Hautamäki sanoo. Hän ei arkaile julkaista blogissaan perusruokaohjeitakaan. – Joskus mietin, kehtaanko julkaista ohjetta vaikkapa nakkikastikkeesta. Mutta yleensä käy niin, että siitä tulee viikon suosituin postaus. Ihmiset kaipaavat kuitenkin arjen avuksi aika tavallisia asioita. Hautamäki haluaa myös rohkaista tavallisia kotikokkeja kokeilemaan uutta. Hän huomauttaa, että kunnon raaka-aineista pystyy loihtimaan ruokaa nopeasti arjessa, einesten sijaan. Nämä ovat katsotuimmat reseptit Mansikkavaahtiksella on blogilukijoiden lisäksi yli 1000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa ja uusia tulee viikoittain. Katsotuimmat reseptit ovat maailman paras lihawokki, Omar-munkit, munkit, Salted Caramel Cheesecake ja kakkapökälekuppikakut. Palautettakin blogisti saa julkaisuistaan. Häntä kiitellään siitä, että blogi on tarpeeksi arkinen. – Ne kenellä on samankaltainen maku kuin itsellä, ovat kokeneet että blogistani on helppo etsiä reseptejä omaan arkeen ja voi luottaa siihen, että ne ovat hyviä, Hautamäki sanoo ja jatkaa: – Paras palaute on, kun joku kulkee kaupassa blogini auki kännykästä ja huikkaa ohi kulkiessa, että tässä taas katson reseptiä vaahtiksesta! Arkiruokailunkin pitää olla enemmän kuin pakollinen paha Hautamäki tunnustaa olevansa kulinaristi. Hänen mielestään ruokailun pitää arjessakin olla vähän enemmän kuin pakollinen paha. Usein Hautamäen apukokkina toimii hänen 6-vuotias tyttärensä Venla. – Haluan sitä kautta opettaa arvostusta itse tehtyä ruokaa kohtaan. Hän arvostaa myös sosiaalisuutta, joka liittyy päivittäiseen ruokailuun. – Yhteiset ruokahetket ovat tärkeitä. Hyvän ruoan parissa on hetki aikaa pysähtyä ja vaihtaa päivän kuulumisia. Itselleni on vieras ajatus ruokahetkestä, jossa vain syödään nopeasti hiljaisuuden vallitessa, Hautamäki sanoo. Kumpi häntä itseään kiinnostaa enemmän – ruoanlaitto vai leivonta? – Aiemmin olisin sanonut, että ehdottomasti leivonta, mutta viime vuoden aikana olen huomannut nauttivani vielä enemmän suolaisten ruokien kokkailusta. Johtuu ehkä siitä, että itse olen enemmän suolaisen kuin makean ystävä. Mutta molemmista tykkään kovasti. Hänen omiin kesäruokasuosikkeihinsa kuuluvat erityisesti erilaiset salaatit. – Käytän paljon maustamisessa tuoreita yrttejä, joita löytyy omalta terassiltani. Laitan usein raikkaalle salaattipedille grillattua tai paistettua lohta tai esimerkiksi halloumia. Kesällä maistuu myös hyvä, hieman rasvainen liha salaatin kyljessä. Kesän gourmeeta ovat myös itse alusta lähtien tehdyt hotdogit tai hampurilaiset grillistä. Simppeliä, mutta ihania makuja. Tässä ovat ruokablogistin vinkit kesäruokailuun, ota ohjeet talteen! Mansikkavaahtis-ruokablogisti Henna Hautamäki jakaa nyt vinkkinsä Tyrvään Sanomien lukijoille kesäruoanlaittoon. Tämä kesämenu koostuu takuuvarmoista ja hyvin moneen makuun sopivista resepteistä. Mukana on uuniribsejä, vesimelonisalaattia ja herkullisia jälkiruokia. Hautamäki sanoo, että Peggy Thomasin alkuperäisohjeella tehdyt uuniribsit ovat maailman nerokkain keksintö. – Kuinka helposti saakaan ihanan mureita ja tahmaisia ribsejä pöytään! Hautamäki sanoo. – Aasialainen vesimelonisalaatti puolestaan sopii hyvin ribsienkin kanssa tarjottavaksi. Minipavlovat toimivat missä tahansa kesäjuhlassa jälkiruokana, ja marenkipohjat voi valmistaa jo hyvissä ajoin odottamaan tarjoiluhetkeä. Niihin voi myös ihanasti hyödyntää sesongin tuoreita marjoja, hedelmiä ja yrttejä. Valkosuklaamutakakku puolestaan on Hautamäen oma uusi ihastus. – Se voittaa perinteisen mutakakun mennen tullen. Uskon, että tästä kakusta tulee kestosuosikki monen kahvipöytään.