Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live Vammalan Yrittäjät

Tuomaristo haisteli, maisteli ja arvosteli – Sastamalan sahtimestariksi valittiin tuttu tekijä

Mikäli tuomariston arviointi piti kutinsa, niin laatu korvasi määrän Sastamalan alueellisessa sahdinvalmistuskilpailussa. Sahdinvalmistustaidossa kilpaili neljä sastamalalaista ja tuomareiden mukaan perinnejuomat olivat tällä kertaa varsin korkeatasoisia. Kilpailusahteja maisteltiin Hyynilän Seuratalolla Mouhijärvellä maanantaina. Kilpailussa valittiin koko Sastamalan sahtimestari sekä lisäksi Vammalan ja Mouhijärven sahtimestarit. Sahtiseuran sääntöjen mukaan vanhojen itsenäisten kuntien edustajat voivat lähettää edustajansa sahdinvalmistuksen Suomen mestaruuskilpailuihin. Sahdinvalmistuksen SM-kilpailut on tältä kesältä peruttu, mutta Sastamalassa kisattiin kuitenkin alueellisesti. Sastamalan sahtimestariksi valittiin Heikki Tulonen Vammalasta. Hän sai myös Vammalan sahtimestarin arvon. Mouhijärven sahtimestariksi kruunattiin Ari-Samuli Suoniemi . Molemmat ovat niittäneet mainetta ja kunniaa SM-kilpailuissa. Heikki Tulosella on vuodelta 2012 SM-kilpailun kuudes sija. Nuoren polven sahdintekijä Ari-Samuli Suoniemi osallistui Mouhijärven karsintoihin ensimmäisen kerran vuonna 2017, voitti aluekilpailun ja lopulta Suomen mestaruuden. Tuomariston tehtävä ei ollut helppo tälläkään kertaa. – Tuomaristo haisteli, maisteli, arvosteli värit ja maut moneen kertaan ja teki keskustelun jälkeen päätöksensä, kertoo sahtikisan järjestänyt Katariina Pylsy. Sahtikilpailulla on paikkakunnalla pitkät perinteet. Mouhijärvellä sahdinvalmistuksessa on kilpailtu vuodesta 1994 lähtien. Ensimmäisenä kilpailuvuotena Mouhijärveltä kisaan osallistui peräti 15 sahtinäytettä. Tämänkertainen kilpailu oli jo 26:s. Pylsy kertoo, että alun perin idea sahtikisoista tuli mouhijärveläiseltä maanviljelijältä Seppo Suoniemeltä . –Nobel-kirjailija F.E. Sillanpää on nimennyt sahdin maanuumenten jaloimmaksi juomaksi. Sahti on EU-tasolla rekisteröity aidoksi perinteiseksi tuotteeksi, sillä se on saanut unionin myöntämän nimisuojan ja APT-todistuksen, Katariina Pylsy sanoo. – Tämä tarkoittaa sitä, että sahtia voidaan periaatteessa valmistaa muuallakin EU:n alueella kuin Suomessa, mutta juoma on tehtävä tavalla, joka on nimisuojan yhteydessä rekisteröity eli perinteisellä suomalaisella valmistusmenetelmällä. APT-todistus on myönnetty myös esimerkiksi Mozzarella-juustolle ja karjalanpiirakalle sekä kalakukolle, Pylsy lisää. Sastamalassa on järjestetty myös Suomen mestaruuskilpailuja: vuonna 2001 Mouhijärvellä ja vuonna 2016 Ellivuoressa.