Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live Verotiedot

Puhtaanapidon työntekijät tekevät tärkeää turvallisuustyötä taistelussa koronavirusta vastaan

Monilla aloilla on jouduttu tekemään muutoksia viime päivinä koronavirusepidemian vuoksi, ja näin on myös Servillä. Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servi on yksi Sastamalan suurimmista työllistäjistä. Servillä on töissä noin 170 henkilöä, joista 90 on puhtauspalveluissa ja noin 70 ruokapalveluissa. Servin siivouskohteisiin lukeutuu muun muassa kouluja, päiväkoteja, terveydenhuollon kohteita, virastoja, toimitiloja sekä liikuntatoimen kohteita. – Koska tuotamme palvelua Sastamalan kaupungille ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirille on selvää, että korona vaikuttaa, Servin kehityspäällikkö Marita Koskinen sanoo. Suurin osa Servin siivouskohteista on suljettu kokonaan tai osittain. – Normaali ylläpitosiivous näissä kohteissa on vähentynyt. Teemmekin nyt perussiivouksia, joita yleensä tehdään kesällä. Kaikki siivotaan lattiasta kattoon, seinät puhdistetaan ja ikkunat pestään. Tämä on oivaa aikaa tehdä suurempi siivous nyt, kun tilat ovat vähällä käytöllä eikä jatkosta tiedä, Koskinen sanoo. Terveydenhuollon kohteisiin puolestaan on tilattu lisää siivousta, mutta kokonaisuutena työmäärä on vähentynyt. – Sijaisten tarve pienenee, kun kaikki kohteet eivät pyöri täydellä teholla. Aika lailla perussakilla tehdään nyt töitä, Koskinen sanoo. Ainakaan vielä ei ole tarvetta pohtia henkilökunnan lomautuksia. – Mutta jos tilanne kestää pitempään, kohteita pysyy suljettuina ja perussiivoukset on tehty, voidaan joutua miettimään sitäkin, Marita Koskinen sanoo. Ruokapalveluihin vaikuttaa erityisesti suurimman osan koululaisista siirtyminen etäopetukseen. – Ruokalistaa on pitänyt suunnitella uudestaan. Olimme myös tilanneet tuotteita isolla volyymilla sen mukaan, että kaikki koululaiset olisivat koulussa syömässä. Elintarvikkeita on siirretty isompiin yksiköihin, jotta hävikkiä ei pääsisi syntymään, Koskinen sanoo. Ruokatilauksia on sorvattu niin, että ruokaa tulisi oikea määrä oikeisiin paikkoihin. – Toivotaan, että tilanne alkaa rauhoittua ja päästään ”normaaliin poikkeustilaan”, Koskinen sanoo. Kouluilla ruokailijoita on käynyt muutama. Kouluissa on jonkin verran lähiopetuksessa olevia oppilaita ja lisäksi etäopetuksessakin oleva oppilas saa käydä syömässä tai hakea koululounaan mukaan. Kaikki mihin kosketaan, putsataan nyt ruokalassakin entistä tarkemmin Kaikissa Servin ruokapalvelupisteissä on tehostettu hygieniaa niin keittiön kuin ravintolasalin puolella. – Ohje on, että kosketuspintoja, kuten linjastoja ja tuolien selkänojia puhdistetaan tehostetusti sekä ottimia ja kannuja vaihdetaan puhtaisiin useita kertoja päivässä, Koskinen sanoo. Lisäksi Hopunkallion ravintolasalista on otettu joka toinen tuoli pois niin, ettei kukaan ruokaile aivan suoraan toisen vieressä tai vastapäätä. Käsihygieniasta huolehtimisen tärkeyttä korostetaan luonnollisesti kaikille työntekijöille, mutta myös asiakkaille. – Ravintolasaliin tultaessa on ohje asiakkaille käydä pesemässä käsiä ja seinällä on ohjeet myös yskimishygieniaan, Koskinen sanoo. Marita Koskisen mukaan keittiöalalla hygienia on kehittynyt viime vuosina. – Siivousvälineet ovat muuttuneet. Mikrokuituinen siivouspyyhe on jo niin tehokas, että se itsessään jo vähentää puhdistusaineiden ja jopa desinfioivien aineiden käyttötarvetta. Ennen keittiöissä oli aina siivouspyyhe ja sangossa puhdistusainelius, jossa siivouspyyhettä huuhdeltiin, eikä ymmärretty, että ensimmäisen huuhtelun jälkeen vesi on jo likainen. – Nyt otetaan joka kerta puhdas pyykinpesukoneessa pesty siivouspyyhe. Laitossiivouksessa tämä on ollut vakiintunutta, mutta keittiössä vasta viime aikoina, Koskinen sanoo. Tarvikkeiden on riitettävä nyt työntekijöille Kun toisissa puhtaanapidon työkohteissa ovet ovat kiinni, terveydenhuollon toimipaikoissa siivousta on tehostettu. Kuitenkin työskentelyn ja työntekijöiden suojautumisessa pätevät toimet, jotka ovat käytössä normaaliarjessakin. – Nyt, kun Sastamalassa ei ole vielä todettu koronatartuntoja, oleellista on huolellinen siivous sekä aseptinen eli hygieninen työskentely. Käytössä ovat tavanomaiset varotoimenpiteet, joita tulee noudattaa aina muutenkin. Tavoitteena on aina katkaista mikrobien siirtyminen pinnoilta ihmisiin tai asiakkaasta työntekijään ja päinvastoin, Koskinen sanoo. Käsihygienian tärkeys korostuu nyt jokaisen arjessa, ja sitä korostetaan nyt myös puhtaanapitotyössä. – Tärkeää on huolellinen käsien pesu nestesaippualla, mutta myös huolellinen kuivaus, mikä monesti unohtuu. Myös käsihuuhdetta käytetään käsien desinfiointiin, Koskinen sanoo. Terveydenhuollon kohteissa tarvittaessa käytetään myös suojaimia. Eritetahrat on tärkeää poistaa pinnoilta heti. Likapyykin ja jätteiden käsittelylle on omat ohjeensa. – Nämä kaikki kuuluvat tavanomaisiin varotoimiin ja niiden huolellinen noudattaminen on erityisen tärkeää. Tällä hetkellä siivoamme pääsääntöisesti normaalisti. Osassa tiloista siivous tehdään nyt useammin ja osa kosketuspinnoista puhdistetaan useammin. Meillä on kuitenkin joka vuosi epidemioita, kuten kausi-influenssaa ja norovirusta, joiden leviämistä normaalitilanteessa halutaan ehkäistä, joten siivouksen tason on oltava normaalistikin korkealla, Koskinen sanoo. Jos koronatartuntoja todetaan Sastamalassa, silloin tavalliset varotoimet eivät enää riitä. –  Korona tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana. Jokaisella sairaanhoitopiirillä on kosketus- ja pisaravarotoimiin ohjeet, jotka otetaan silloin käyttöön. Se tarkoittaa mittavampaa suojausta työntekijöille ja tehostettua siivousta, Koskinen sanoo. Koronavirukseen varaudutaan Servissä varmistamalla, että henkilöstä ja tarvikkeita on riittävästi. – On ensiarvoisen tärkeää, että meiltä löytyy riittävästi aineita ja tarvikkeita. Me varaudumme varmistamalla, että meillä on tarvittavat ohjeet, puhdistusaineet, siivousvälineet ja suojaimet. Nythän on ollut se ongelma, että kun moni ihminen varautuu, materiaalit uhkaavat loppua. Puhdistusaineet ovat samoja, mitä käytämme muutenkin, mutta linjana on ollut se, että desinfioivia puhdistusaineita käytetään vain tarvittaessa, ja koronaviruksen vuoksi niitä kuluu nyt enemmän, Koskinen sanoo. Koronavirukseen liittyen on kuitenkin myös paljon kysymysmerkkejä. – Korona on uutta, ja siihen liittyvän tieto lisääntyy koko ajan. Koska kyseessä on uusi asia, tässä poikkeustilanteessa ohjeiden noudattaminen on erityisen tärkeää, Marita Koskinen sanoo. Puhtaanapito lisää tilojen turvallisuutta Työntekijöille hygieniaohjeet ovat tuttuja, ja varsinkin terveydenhuollon toimipisteissä työskentelevät laitoshuoltajat ovat tottuneet siihen, että he puhdistavat tiloja, joissa oleskelee sairaita ihmisiä. Koronavirus mietityttää varmasti jokaista kansalaista, niin myös serviläisiä. – Jokaisellahan on koronan vuoksi huolta, mutta meidän työntekijämme ovat tulleet hyvillä mielin töihin. Kaikkemme tehdään, että saadaan poikkeustilanne hoidettua, Marita Koskinen sanoo. Koskinen puhuu ylpeydellä Servin henkilökunnasta, joka on sitoutunut työhönsä poikkeustilanteessakin. – Heillä on valtavan suuri ammattitaito. Servi on mukana valtakunnallisissa kehityshankkeissa ja pari vuotta sitten olimme laatimassa e-learning-materiaali hoitoympäristöjen puhtauspalvelujen hygieniaosaamiseen. Se on eräänlainen siivousalan hygieniapassi, ja kaikki meidän terveydenhuollossa työskentelevät työntekijämme ovat suorittaneet sen, hän sanoo. Puhtaanapidon tavoite on poikkeustilanteessa sama kuin normaaliarjessakin. – Tarkoitus on, että tilat ovat turvallisia käyttää. Ympäristömme on täynnä mikrobeja. Ihmisen ja ympäristön pintojen mikrobeista vain pieni osa on tauteja aiheuttavia. Haaste on siinä, että niin haitalliset kuin harmittomat mikrobit ovat silmille näkymättömiä. Suurin osa on hyödyllisiä tai haitattomia, mutta osa on haitallisia, tauteja aiheuttavia kuten koronavirus, Koskinen kertoo. Tästä syystä ihmiskontaktien välttäminen ja puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää varautumista niin kodeissa kuin työpaikoilla. – Esimerkiksi pitämällä etäisyyttä toisiimme sekä kosketuspintoja ja käsiä puhdistamalla ehkäisemme koronaviruksen tarttumisen pinnoilta, pisaroiden ja käsien välityksellä itseen ja toiseen henkilöön, Koskinen sanoo. Servin työntekijät huolehtivat hygieniasta omalta osaltaan, mutta Marita Koskinen tuo esille myös yksilön vastuun. – Nämä ovat yhteiset talkoot ja kaikkien on syytä ottaa tosissaan ne ohjeet, joita on valtiovaltakin antanut. Me kaikki voimme omalta osaltamme vaikuttaa koronaviruksen leviämiseen, hän sanoo.