Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live Vammalan Yrittäjät

Leipomiseen hurahtanut Markku Ellala väsäsi 30 tuntia hillittömän hienoa pääsiäiskakkua – Nyt hän opettaa videolla, miten suklaamunia voi tehdä kotioloissa

Kello neljä maanantaiaamuna Markku Ellala heräsi neljältä katsomaan kakkua, jota hän oli jo tehnyt koko viikonlopun. Painajaisessa kakun reuna oli romahtanut yön aikana. Lähes 30 tunnin kakkuprojekti tuli uniin, sillä Ellala vietti 12-tuntisia päiviä leipomisurakkansa kanssa. Kuten lähes kaikkeen näinä aikoina, myös Ellalan pakkomielteiseen kakkuinnostukseen johtivat poikkeusolot. – Nyt kun on aikaa, ajattelin, että otan niin vaikean tehtävän, että voin unohtaa koko hitsin koronan. Kävikin niin, että valitsin Fabergén kakun ja otin siihen pienestä soittorasiasta mallia. Kakussa oli niin paljon tekniikoita, että se tuntui aivan mahdottomalta, Ellala sanoo. Fabergén munat ovat kuuluisia koriste-esineitä, joita pietarilainen kultaseppä Karl Fabergé apulaisineen valmisti 1800- ja 1900-lukujen taitteessa kaikkiaan alle sata kappaletta. Ellalan kakku mukailee Fabergén Henrik Wigströmin 1899–1908 soittokelloa, jonka halkaisija on 4,5 senttiä. Mesimarjat Ruotsista Kakun sisällä on mesimarjahyytelö, jota varten Ellalan piti hankkia 250 grammaa pakastemesimarjoja suoraan Ruotsista. Sisusta laitetaan pakkaseen, minkä jälkeen kylmän sisustan päälle tehdään sokerikuorrutus. Sisustustaiteilijana ja entisöijänä Ellalalla on kokemusta visakoivun pinnan jäljentämisestä, joten myös kakku sai visakoivukannen. Vaikeimmaksi osoittautui sokerikuorrutteesta tehtävä kultainen koristekerros, sillä sokeri kovettuu nopeasti. Kahden karaatin syötävää lehtikultaa kakkuun meni puoli grammaa. Myös kakun kristallit ovat sokerista. Kun hankala kuorrute oli tuntien jälkeen valmis, Ellala kiinnitti kultahelmet ja muut koristeet elintarvikeliimalla. Tavallisesti Ellala ei tee näin vaikeaa kakkua. Hän pyörittää Sastamalassa ryhmille matkailuelämyksiä, eikä 30 tunnin käyttäminen yhteen kakkuun ole järkevää. Matkailun tyrehdyttyä aikaa kuitenkin jäi, ja Ellala päätti käyttää sen lempiharrastukseensa. Entä kuka komean kakun saa lopulta syödä? – Lahjoitan tämän kakun iloksi sellaiseen yksityiseen paikkaan, jossa on iäkkäitä ihmisiä. Haluan, että siellä on erikoinen pääsiäiskakku. Perheille pääsiäistekemistä Pääsiäisen ajanviettotavaksi leipominen on Markku Ellalan mukaan hieno tapa viettää yhdessä aikaa. Erityisesti silloin, kun perheenjäseniä näkee joka päivä ja nuoremmilta loppuu tekeminen kesken. – On hyvä idea tehdä perheissä pääsiäiskakku. Lapset kyllä tulevat tekemään, jos vanhemmat antavat tehdä. Yritysten ja erehdysten kautta oppii niin kuin kaikissa asioissa. Minullakin meni pieleen, eikä se tuosta noin vain onnistunut lonkalta, Ellala toteaa. Lapsiperheissä ei myöskään tarvitse yrittää 30 tuntia vievää Fabergén kakkua, vaan helppoja reseptejä on internet väärällään. Yhtenä helppona ja hauskana niksinä Ellala suosittelee suklaamunien tekoa ilmapallon avulla. Pääsääntö suklaan tekemisessä on, että suklaa on sulanutta ja noin 40-asteista. Opettele suklaamunan tekeminen ilmapallon avulla videolta: