Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live Vammalan Yrittäjät

Malttaisitko syödä nämä tossut? Lotta ja opiskelukaverit ilahduttivat vanhuksia huippuhienolla kakulla – Katso video: Näin aidonnäköinen koristelu syntyi

Ota yksi Aino-tohveli kokoa 37 ja yksi Reino-tohveli kokoa 40. Tee sitten kengistä kaavat. Kakun leipominen alkaa harvemmin näillä ohjeilla, mutta niinkin voi käydä. Tämän osoittivat Saskyn Vammalan ammattikoulun leipuri-kondiittoriopiskelijat, jotka päättivät ilahduttaa Jussinkodin vanhuksia huipputaidokkaalla täytekakulla viime viikolla. Leipuri-kondiittoreiden hyväntekeväisyystempaus oli osa ammattikoulujen Hyvinvointivirtaa-viikkoa ja sen yhteydessä toteutettua #Amistekeehyvää-kampanjaa. Yksi projektiin osallistuneista opiskelijoista oli toista vuotta leipuri-kondiittoriksi opiskeleva Lotta Korpela. Idea tohvelikakusta syntyi hänen toteutettuaan aiemmin syksyllä kakun, jota koristivat ballerinat. – Niitä oli silloin kiva työstää, Korpela kertoo ja jatkaa: – Mietimme, millaiset kengät voisimme tehdä tähän kakkuun, ja niin idea syntyi. Kaavat aidoista tossuista Kakun tekemiseen osallistui 10 opiskelijaa ja luomus luovutettiin Jussinkodin asukkaille viime torstaina. Valmistelut opiskelijat aloittivat jo useamman päivän ennen torstaita. Etenkin tossujen kaavojen suunnittelu, valmistus ja maalaus vaativat aikaa. Ainot ja Reinot tehtiin sokerimassan tapaisesta kukkamassasta, joka kovettuu kuivuessaan. – Ensin tehtiin kaavat Aino-tossusta. Sitten alettiin maalata massaa punaiseksi ja valkoiseksi, Korpela kertaa. Kaavojen mallina toiminut Aino-tohveli oli kokoa 37 ja Reino-tohveli kokoa 40. Korpela arvioi, että valmiit koristetohvelit olivat pienemmät; lapsen jalkaan sopivat ja noin 15 senttimetriset. Katso Facebookissa julkaistulta videolta, miten kakku syntyi. Tohveleita ei syöty Jussinkodilla asukkaat ja hoitajat ihastelivat taidokasta kakkua. – Siellä oltiin tosi onnellisia ja otettuja siitä, että menimme sinne. Tuli itsellekin ihana olo siitä, että voimme tehdä asukkaille tällaisen muiston ja piristyksen, Korpela kertoo Vierailu oli pikainen ja opiskelijoilla olivat kumihanskat ja kasvomaskit korona-ajan tapaan. Kakku oli mitoitettu noin 50 henkilölle. Tuliko koko kakku syötyä kerralla? – Kyllä sitä vielä jäi. Sitä aiottiin syödä iltapalalla ja seuraavanakin päivänä. Tohvelit Jussinkodilla aiottiin säästää ja laittaa hyllylle, Korpela sanoo. Säilyttäminen on mahdollista, sillä kukkamassasta tehdyt koristeet eivät oikeastaan mene vanhaksi, vaikka syötäviä ovatkin. Ammattiin opiskelevien Hyvinvointivirtaa-viikkoa koordinoi Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry. Tänä vuonna tapahtumanjärjestäjiksi oli ilmoittautunut yli 100 ammatillista oppilaitosta ympäri Suomen. Teemaviikon tavoitteena on aktivoida opiskelijat pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan sekä jakamaan ammattiosaamistaan. Tänä syksynä viikon erityisteemana oli #Amistekeehyvää, joka kannusti opiskelijoita järjestämään hyvinvointia edistäviä tempauksia oppilaitoksissa ja lähiympäristössä.