Ladataan
Uutiset Elämänmeno Puheenvuoro Urheilu Koronavirus Näköislehti Kaupallinen yhteistyö Live Vammalan Yrittäjät

Kirsi Aurasto perusti neljä vuotta sitten Kiikoisiin yrityksen, jonka tuotteilla on kova kysyntä – Nyt hän aikoo luoda kymmenen uutta yritystä ja saman verran työpaikkoja

Kiikoislainen leipomoyrittäjä Kirsi Aurasto painii positiivisen ongelman kanssa. Leipomon valmistamilla gluteenittomilla tuotteilla olisi menekkiä enemmän kuin yksinyrittäjä ehtii valmistaa. Aurastolla on Kiikoisissa kotipihan ulkorakennuksessa leipomotilat, mutta niiden laajentamiseen ei ole mahdollisuutta. – Teen työtä yksin ja leipomotilat on mitoitettu yhdelle ihmiselle, Aurasto sanoo. Yrittäjä on kaikesta huolimatta päättänyt laajentaa. Ei kuitenkaan ihan perinteisellä tavalla, vaan franchising-konseptilla. – Sekin on laajentamista, Aurasto toteaa. Hän haki Leader-avustusta franchising-toiminnan käynnistämiseen. Joutsenten reitti antoi puoltavan lausunnon, mutta lopullisen päätöksen tekee Pirkanmaan ely-keskus. – Nyt odotan päätöstä ely-keskukselta. Toiminnan on tarkoitus alkaa ensi vuoden alussa, joten työhön pitäisi jo päästä käsiksi. Yrittäjä saa valmiin brändin ja reseptit Kirsi Aurasto perusti gluteenittoman leipomon, Kauraston Pakarin, neljä vuotta sitten. Hän valmistaa tuotteet itse, pakkaa ja kuljettaa ne kauppoihin. – Yksi ihminen ei pysty määräänsä enempää tekemään. Työ on myös fyysisesti aika rankkaa. Kuljetan tuotteita Poriin asti, pitemmälle en ehdi. Franchising-konsepti oli Aurastolle tuttu jo ennestään. Ideana on, että Kauraston Pakarin nimellä toimivia gluteenittomia leipomoita syntyy eri puolille maata. – Kun katsoo kymmenen vuotta eteenpäin, useampi franchising-yritys on jo olemassa. Uusi yrittäjä saa käyttöönsä kiikoislaisen Kauraston Pakarin brändin, reseptit, tuen ja ohjauksen. – Yrittäjä hankkii itse tilat ja laitteet. Hän saa käyttöönsä testatut tuotteet ja reseptit. Aurasto on kehitellyt uusia gluteenittomia reseptejä ja tuunannut vanhoja. – Monet reseptit ovat perusreseptejä, joihin olen vaihtanut vain jauhot. Aurasto pitää tarkasti kiinni siitä, että tuotteet ovat käsintehtyjä ja kotoisanmakuisia. – Ei mitään teollista massatuotantoa. Saaristolaisleipä, kaneliässät, sämpylät ja porkkanakakku. Nämä ovat Auraston leipomon myydyimmät tuotteet. Ei tarvitse olla leipurin koulutusta Gluteenittomia tuotteita suosivat Auraston mukaan tänä päivänä muutkin kuin keliakian vuoksi gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. – Halutaan vehnätöntä, maidotonta, vähähiilihydraattista, hiivatonta – kaikille löytyy jotakin. Aurasto luottaa franchising-ideaansa, sillä gluteenittomilla tuotteilla on kysyntää. – Ympäri Suomen tulee kyselyitä ja välillä laitan kuivatuotteita postipakettina menemään. Aurastolla on alalta neljän vuoden kokemus. Hän tietää, että pienleipomotoiminta on kannattavaa ja sillä voi työllistää itsensä. – Jos pitää leipomisesta, eikä pelkää työtä, voi työllistää itsensä franchising-yrittäjänä, luoda itselleen työpaikan. Pienillä leipomokoneilla pärjää, eikä tarvitse olla leipurin koulutusta. Aurasto on itseoppinut kotileipuri. Aiemmin hän työskenteli siivousalalla. Kirsi Auraston tavoitteena on luoda lähivuosina kymmenen uutta franchising-yritystä, saman verran työpaikkoja sekä tuplata yrityksen liikevaihto.