Nyt kierretään Liekosaari kelluen! Sastamala hakee jättitapahtumalle SM-arvoa – Tuottaja Suvi Opus: ”Tästä tulee vuosisadan pläjäys” - Elämänmeno - Tyrvään Sanomat

Nyt kierretään Liekosaari kelluen! Sastamala hakee jättitapahtumalle SM-arvoa – Tuottaja Suvi Opus: ”Tästä tulee vuosisadan pläjäys”

Sastamalassa kellutaan ja luetaan kilpaa jättitapahtumassa tulevana kesänä, jos kaupungin ja yhteistyökumppanien aikeet toteutuvat.

Kirjakellunnan reittiä on suunniteltu Sastamalan kaupungin maankäyttöosastolla. Kilpailureitti lähtee Pororannasta ja kiertää Liekosaaren vastapäivään.

1.4.2020 6:00

Sastamalan kaupungin matkailupalvelut, kirjasto, kirjamuseo Pukstaavi, Vanhan kirjallisuuden päivät ja Tyrvään Sanomat järjestävät nyt yhteistyössä tapahtuman, joka on mukailtu kansan keskuudessa jättisuosion saaneesta kaljakellunnasta.

Sastamalassa ei kuitenkaan kelluta alkoholipitoisten nesteiden kera, vaan kirjoja lukien.

Uusi tapahtuma kantaa nimeä Kirjakellunta. Tapahtuman tuottajaksi on valittu filosofia maisteri Suvi Opus. Hän kertoo, että tapahtuma on tarkoitus järjestää samana viikonloppuna Vanhan kirjallisuuden päivien kanssa.

– Ajankohta kuitenkin elää vielä johtuen ikävästä epidemiatilanteesta, Suvi Opus sanoo.

Idea syntyi lounaspalaverissa

Idea Kirjakellunta-tapahtumasta on peräisin Tyrvään Sanomien toimituksen lounaspalaverista, jossa ajatuksen heitti ilmoille eräs kesätoimittaja parisen vuotta sitten.

– Kesätoimittaja oli osallistunut siihen ”perinteisempään” kelluntaan ja siitä innostuneena sovelsi ajatusta Suomen kirjapääkaupunki Sastamalaan, muistelee päätoimittaja Hanna Pihlajamäki.

SM-arvo haussa

Kirjakellunnan tavoitteena on kiertää Liekovedelle merkitty kilpailureitti ilmapatjalla maaten mahdollisimman nopeasti ja samalla kirjaa lukien. Maaliin tultuaan kilpailijoille esitetään luetusta kirjasta tietokilpailukysymykset, joihin oikein vastaamalla nämä lunastavat itselleen bonuspisteitä.

Paremmuus ratkaistaan siis kellunta-ajan ja tietovisan pisteiden perusteella.

Ilmapatjalla luettava kirja paljastetaan paikan päällä, hetki ennen starttia, jotta kirjaan ei voi tutustua etukäteen. Suvi Opuksen mukaan ajatuksena itse asiassa on, että kirja voisi olla joku Vanhan kirjallisuuden päivillä julkistettavista uunituoreista teoksista.

Kirjakellunnalle haetaan parhaillaan SM-kisan arvoa. Myöhemmin, jos ensimmäinen tapahtuma onnistuu, aikeissa on laajentaa tapahtuma MM-kisaksi.

Kierretään Liekosaari kelluen

Kirjakellunnan kilpailureittiä on suunniteltu Sastamalan kaupungin maankäyttöosastolla. Kartoittaja Marko Väylä on piirtänyt kartan kelluntareitistä, joka lähtee liikkeelle Pororannasta ja kiertää Liekovedessä sijaitsevan Liekosaaren.

Liekosaari on haettu suojelukohteeksi ja Kirjakellunta sopii hyvin markkinoimaan saarta.

Suvi Opuksen mukaan Liekosaari on valittu kiertokohteeksi, koska kaupunki hakee saarelle parhaillaan ely-keskukselta suojelupäätöstä. Massatapahtuman avulla uutta suojelukohdetta voidaan esitellä ja markkinoida.

Kaupungin maaseutupalveluissa Liekosaareen ehdittiin jo suunnitella maisemakukkapeltoakin tulevaksi kesäksi, mutta tämä on suojelumääräysten mukaan kiellettyä.

Ely-keskuksen johtavan suojelulupapäällikön Ulla Lomakkeen mukaan massatapahtuman järjestäminen suojelusaaren läheisyydessä on muilta osin ongelmatonta.

– Kunhan kellujat muistavat, että eivät roskaa luontoa ja jätä kirjanmerkkejä lojumaan hujan hajan.

Vain päivä aikaa ilmoittautua

Kirjakellunnan ilmoittautuminen käynnistyi tänään 1. huhtikuuta kello 6 ja jatkuu vain tämän päivän ajan. Suvi Opus kannustaa nyt kaikkia innokkaita lukijoita ja kellujia ilmoittautumaan mukaan.

– Tästä tulee vuosisadan tapahtumapläjäys, Opus sanoo ja kertoo, että häneen on otettu jo yhteyttä useista maista ulkomailta ja kysytty, miten kisaan pääsee mukaan.

Opus kertoo, että järjestäjät ovat varautuneet myös siihen, että kirjakellunta voi siirtyä myöhemmäksi syksyyn.

– Jos vesistö on tällöin jäässä, osallistujat kiertävät saaren potkukelkoilla. Siihen sitoudutaan ilmoittautumisen yhteydessä.

Ilmoittautumisia otetaan vastaan Tyrvään Sanomien verkkosivuilla tässä jutussa. Ilmoittautuaksesi klikkaa auki alla oleva sähköinen lomake.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos