”Onpa kummallista”, laulukouluyrittäjä mietti, kun oppilas huomasi punoittavat silmät – Kahden päivän päästä hänellä todettiin korona - Elämänmeno - Tyrvään Sanomat

”Onpa kummallista”, laulukouluyrittäjä mietti, kun oppilas huomasi punoittavat silmät – Kahden päivän päästä hänellä todettiin korona

Sastamalalainen Päivi Vahela-Nykänen ihmettelee, miksi koronatartunnoista edelleen vaietaan. Kun hän kirjoitti tartunnastaan Facebookiin, sähköposti alkoi tulvia viestejä.

Päivi Vahela-Nykänen toimii laulukouluyrittäjänä. Koronatartunnan takia hän on joutunut perumaan tuntejaan, mutta aikoo maanantaina palata töihin.

19.11. 12:04

”Mahdatko, Päivi, olla kipeä?” Lauluopettaja Päivi Vahela-Nykäsen oppilas huomasi oireet ensimmäisenä. Vahela-Nykänen katsoi peiliin, ja, totta tosiaan, silmät punoittivat ja olivat jollakin tavalla lasittuneet.

”Onpa kummallista”, Vahela-Nykänen ajatteli, mutta ei välittänyt asiasta silloin enempää.

Seuraavana päivänä hän jatkoi laulukouluyrittäjän töitään normaalisti, opetti oppilaita, kävi tapaamassa iäkkäitä vanhempiaan ja vieraili hoitokodissa, meni illalla kehonhuoltoon ja joogaan, kunnes väsymys iski.

”Tuli hirveän kylmä ja nenä alkoi vuotaa. Ajattelin, että nyt on sellainen olo, että tulen kipeäksi.”

Samalla mies kertoi uutisen, että marraskuun 6. päivän Sastamalan yrittäjägaalassa oli voinut altistua koronalle. Siellä Vahela-Nykänenkin oli ollut, ilman maskia, kuten kaikki muutkin.

Silmien punoitus alkoi tiistaina kolme päivää juhlien jälkeen ja vilutus keskiviikkona neljä päivää myöhemmin.

”Ei auttanut muu kuin mennä testiin ja perua seuraavan päivän tunnit.”

Äkkiä tieto eteenpäin

Koronatestin tulos tuli torstai-iltana ja yllätti Vahela-Nykäsen täysin. Tekstiviesti kertoi testin olleen positiivinen.

”Se oli järkyttävä tunne. Miten voi olla?” Vahela kertaa ensiajatustaan.

Heti perään hän alkoi ajatella henkilöitä, joita oli tavannut edellisinä päivinä; oppilaitaan, iäkkäitä vanhempiaan ja hoitokodin väkeä. Oli suuri tarve saada lisätietoa ja kertoa altistuksesta eteenpäin. Syyllisyyden tunne oli järkyttävä.

Vahela-Nykäseen ei oltu terveydenhuollosta yhteydessä ennen kuin lauantaina. Siksi hän soitti itse Taysiin ja Sotesiin jo torstaina ja perjantaina saadakseen vastauksia. Hän perui laulutunnit ja mies, Ilkka Nykänen, jättäytyi omaehtoisesti etätöihin ja vapaalle, varmuuden vuoksi.

Tartunta wc:n kahvasta?

Nyt ensioireista on 10 päivää. Vahela-Nykänen selvisi koronasta lopulta säikähdyksellä, vaikka veteläksi tauti vetikin. Flunssaoireiden alettua hänelle nousi kuume, korkeimmillaan 38,5:een, päätä särki ja veto oli täysin poissa kaksi päivää.

”Väsytti ja oli jatkuva nälkä, vaikka söin koko ajan.”

Myös hajuaisti lähti muutamaksi päiväksi. Kurkkukipua tai keuhko-oireita hänellä ei sen sijaan missään kohtaa ole ollut.

Edelleenkään Vahela-Nykäselle ei ole selvää, mistä hän tartunnan sai. Sotesilta kerrottiin, että todennäköisesti yrittäjägaalasta, vaikka hänen pöydässään olleilla koronaa ei ollutkaan todettu.

”Minulle sanottiin, että wc:n kahva on pahin paikka. Sen jälkeen, kun hipaiset silmiäsi tai poskiasi, se on siinä.”

Kaksi rokotusta takana

Vahela-Nykänen on saanut kaksi rokotusta koronaa vastaan, ja uskoo niiden helpottaneen oireita. Hän on tyytyväinen, että rokotteet tuli otettua, vaikka niiden ottaminen ei heti itsestään selvää ollutkaan.

”Seurasin ensin tilannetta. Mitä enemmän kuuntelin, mitä tauti saattoi tehdä ja että nuoretkin saattoivat menehtyä, tein päätöksen. Aloin ajatella myös kanssaihmisiä”, hän sanoo.

Paljon palautetta ihmisiltä

Vahela-Nykänen jakoi tiedon koronatartunnastaan avoimesti sosiaalisessa mediassa positiivisen testituloksen saatuaan. Hän on päivityksissään myös kiitellyt sitä, että rokotukset tuli otettua.

”Nyt olen tosi kiitollinen, että ne otin.”

Tartunnasta kerrottuaan Vahela-Nykänen on saanut paljon sähköpostia ja viestejä. Ihmiset ovat ottaneet päivitykset vastaan kaksijakoisesti. Osa on halunnut tietää koronan oireista ja taudinkuvasta. Osa on kyseenalaistanut koronarokotukset ja kysynyt, miksi niitä kannattaa ottaa, jos sairastuu kuitenkin.

”Eihän sitä ole luvattu, ettei koronaa rokotetuille tule, mutta se ei tule niin kovana”, Vahela-Nykänen miettii.

Hän tietää, että osa ihmisistä ei voi ottaa rokotetta terveydellisistä syistä, ja ymmärtää heitä. Hän sanoo kunnioittavansa kaikkia mielipiteitä, mutta toivoo, että rokotusten vastustajat suhtautuisivat myötämielisesti myös niihin, jotka puhuvat rokotusten puolesta.

”Jos ei erityistä syytä ole todettu, ottaisin rokotteen. Saataisiin tämä tauti edes johonkin kuosiin. Onhan tämä tilanne nytkin ihan hirveä”, Vahela-Nykänen sanoo.

Hän itse joutui rajoitusten takia pitämään laulukouluyrityksensä ovet säpissä viiden kuukauden ajan viime vuonna.

Ei jatkotartuntoja

Vahela-Nykänen vapautui karanteenista perjantaina. Toistaiseksi tiedossa ei ole, että hän olisi tartuttanut ketään eteenpäin. Tartunnalta on säästynyt myös samassa taloudessa asuva ja kaksi rokotusta saanut mies.

Vahela-Nykänen arvioi, että osatekijä siinä, ettei jatkotartuntoja ole tullut, on hänen rokotuksensa. Tartuttavuus on todennäköisesti ollut rokotusten ansiosta heikompaa.

”Se ihmismäärä, jonka kanssa olin alkuviikolla tekemisissä, oli todella suuri, mutta jatkotartuntoja ei ole todettu. Se kertoo kyllä aika paljon.”

Maanantaina Vahela-Nykänen aikoo palata töihin, mutta silloinkin vointiaan kuulostellen. Tauti menee parempaan.

”Jokaisen yön jälkeen huomaan, että olen vähän virkeämpi.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos