Operaatio Lumihiutale turvaa jälleen jouluajan liikennettä – Etenkin yksi ongelma työllistää auttajia

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale on turvaamassa matkaan- ja perillepääsyä joulunajan liikenteessä jo 53. kerran.

Operaatio Lumihiutale käynnistyi lauantaina 18.12. maanteillä 53. kerran.

22.12.2021 10:45

Operaatio Lumihiutale virittää jälleen Autoliiton vapaaehtoiset tiepalvelumiehet tehostettuun valmiuteen lähtemään tien päällä pulaan joutuneiden avuksi. Perinteinen Operaatio Lumihiutale käynnistyi lauantaina 18. joulukuuta ja on Autoliiton tiepalvelumiehille erityinen kunnia-asia. Osa tiepalvelumiehistä on ollut mukana jo kymmeniä vuosia. Avunpyynnön tullessa keikalle lähdetään vaikka joulupöydästä.

Tänä vuonna on joulukuussa saatu nauttia kunnon pakkasista. Lämpötilan painuminen syvälle miinuksen puolelle näkyy aina myös Autoliiton tiepalvelun lisääntyneinä virrananto- ja akunvaihtokeikkoina.

Akkuongelmat kannattaa selättää jo ennen kuin niitä on edes esiintynyt. Nykyaikaisissa autoissa on erittäin paljon sähköisiä varusteita, jotka vaativat akulta paljon. Kylmä akku ottaa huonosti virtaa vastaan.

”Erityisesti ongelma korostuu lyhyillä matkoilla, kun matkan molemmissa päissä käytetään polttoainetoimista lisälämmitintä tai ajettaessa start-stop-toiminnolla varustetulla autolla, jossa älykäs latausjärjestelmä lataa akkua vain ajoittain”, Autoliiton yleisestä tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Tarkista auton akun kunto

Mikäli autolla ei tule ajettua säännöllisesti myös pidempiä matkoja, kannattaa autoon hankkia akkulämmitin ja ladata akkua ajoittain myös akkulaturilla.

Akun keskimääräinen käyttöikä on noin viitisen vuotta. Jos akku on vanhempi, kannattaa sen uusimista harkita vakavasti. Mikäli auton käynnistymisessä alkaa olla ongelmia, kannattaa uudemmankin akun kunto tarkistaa.

”Akun uusiminen tulee varmasti edullisemmaksi, jos sen tekee hyvissä ajoin, itselle sopivana ajankohtana, eikä vasta pakon edessä, kun auto ei enää käynnisty”, Vesalainen painottaa.

Operaatio Lumihiutale palvelee valtakunnallisesti Autoliiton yleisen tiepalvelun numerossa 0200 8080. (Puhelun hinta on 1,93 €/min + mpm, jonotus on maksuton.) Vapaaehtoisten tiepalvelumiesten tehostettu päivystys jatkuu 2.1.2022 saakka.

Lähde: Autoliitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos