Veneonnettomuudessa jalkansa menettänyt Miro Lehtinen pelaa jo beach volleyta ja laskettelee – Kansalaiskeräys tuotti huiman summan, joka mahdollistaa nyt urheiluproteesin

Yli puoli vuotta on kulunut siitä, kun sastamalalainen Miro Lehtinen, 19, liukui moottoriveneen kölin ali potkuriin ja menetti toisen jalkateränsä. Nyt hän kävelee ”kaksin jaloin” ja odottaa kesää, jolloin pääsee testaamaan juoksuradalle urheiluproteesia.

Miro Lehtinen laskettelee jo kesäkuisen veneonnettomuuden jälkeen. Lauantaina hän oli kavereiden kanssa Ellivuoressa lautailemassa.

29.1. 12:24

Kohtalokkaassa veneonnettomuudessa jalkansa viime kesänä menettänyt Miro Lehtinen, 19, kävelee Vammalan torille ”kaksin jaloin”. Farkut peittävät alleen proteesin, jolla nuori mies on opetellut kävelemään jo usean kuukauden.

Tuskin mikään kävelyssä paljastaa, että toinen jalka on amputoitu polven alapuolelta. Lehtinen on toipunut onnettomuudestaan ja jalkansa menetyksestä olosuhteisiin nähden nopeasti ja hyvin.

”Yleensä puolen vuoden jälkeen aletaan vasta sovitella proteesia”, Lehtinen tietää.

Hän pääsi totuttelemaan proteesiin jo noin pari kuukautta sen jälkeen, kun veneen potkuri oli vienyt jalkaterän hänen pudottuaan kyydistä veteen.

Lue lisää: Miro Lehtinen, 19, menetti jalkansa veneonnettomuudessa kesäkuun alussa – Nyt hän haaveilee urheiluproteesista ja miettii, miten sillä voi lumilautailla

Nyt, kun onnettomuudesta on kulunut yli puoli vuotta, nuorimies elää jo nuoren miehen elämää. Hänellä on vahva urheilutausta muun muassa lentopallosta ja jalkapallosta. Liikunnan pariin hän onkin palannut niin pian kuin mahdollista, vaikka se proteesilla vaikeampaa onkin.

Joulukuussa Lehtinen lomaili Kap Verdellä ja pelasi siellä beach volleyta. Voittojakin tuli.

”Asenne on edelleen sellainen, että koittaa olla muita parempi. Aina ei tajua, että on proteesi.”

Laskettelemassa hän on ollut jo useampaan kertaan, lumilautaillut ja hyppinyt hyppyreistäkin, vaikka jalassa oleva perusproteesi ei siihen tarkoitukseen kunnolla toimikaan.

”Se (hyppiminen) on polvelle vähän vaarallista, koska proteesi ei jousta kiertosuunnassa.”

Keräyksellä 6 670 euroa

Parempaa on luvassa, sillä Lehtisen jalkaan on jo soviteltu joustavaa urheiluproteesia, jolla esimerkiksi laskettelu ja juokseminen onnistuvat. Urheiluproteesin hankinta mahdollistuu Sastamalassa syksyllä käynnistyneen kansalaiskeräyksen tuotolla.

Keräyksen organisoi vuonna 2017 menehtyneen sastamalalaisen lentopallovaikuttajan Sauli ”Pappa” Vainiomäen muistorahasto sen jälkeen, kun Lehtinen kertoi onnettomuudestaan Tyrvään Sanomissa ja valtakunnallisessa mediassa. Useat ehdottivat tämän jälkeen kansalaiskeräyksen käynnistämistä, mihin muistorahaston hoitokunta tarttui.

Lue lisää: Miro Lehtinen yllättyi täysin julkisuudesta: ”Lähti vähän lapasesta” – Jalkansa menettäneelle urheilijanuorelle käynnistyy nyt kansalaiskeräys

Sauli ”Pappa” Vainiomäen muistorahaston toimijat Mauri Tuominen, Kari Kaaja ja Arto Satonen organisoivat kansalaiskeräyksen, joka mahdollistaa Miro Lehtiselle urheiluproteesin hankinnan. Keräystuotto lahjoitettiin Lehtiselle lauantaina Vammalan torilla.

Hoitokunnan jäsenet Arto Satonen, Mauri Tuominen ja Kari Kaaja luovuttivat keräystuoton, 6 670 euroa, Lehtiselle lauantaina Vammalan torilla. Miehet kertoivat, että keräykseen osallistui noin sata eri lahjoittajaa.

Lehtinen itse on saamastaan tuesta kiitollinen ja hämmentynyt.

”Tämä on aika spesiaalijuttu. Proteesintekijänikään ei ole kuullut, että missään olisi järjestetty tällaista keräystä aikaisemmin. Ei voi kuin kiittää”, hän toteaa.

Lehtisen proteesin valmistaa Tampereen Proteesimestarit, joka on myös ollut vahvasti mukana keräyksessä. Yritys tekee työn ilmaiseksi. Siksi Lehtinen voi keräysvaroilla saada nyt jopa kaksi erilaista urheiluproteesia.

”Tuo on niin suuri summa.”

Kesällä juoksuradalle testaamaan

Urheiluproteesin suunnittelu on aloitettu jo ottamalla tarvittavia mittoja sitä varten. Alkukesästä Lehtisen on tarkoitus päästä kokeilemaan eri malleja Sastamalan sosiaali- ja terveyspalveluiden fysioterapeutin kanssa juoksuradalle.

”Vaihtoehtoja on 4-5 erilaista. Kesällä on tarkoitus katsoa, mikä sopii parhaiten.”

Toistaiseksi hän on päässyt testaamaan urheiluproteesia muutaman askeleen verran.

”Se on paljon kevyempi, aivan erilainen.”

Paitsi liikkuen, aikaansaava nuorimies on jatkanut elämäänsä muutenkin. Hän on perustanut kaverinsa kanssa Kärppälän Koneurakointi -yrityksen ja tekee nyt metsäkoneurakointia sen nimissä.

Kun onnettomuudesta oli kulunut vajaat kolme kuukautta, Miro Lehtinen kertoi onnettomuudestaan Tyrvään Sanomissa. Hänet kuvattiin silloin metsäkoneen ohjaimissa.

”Välillä sitä on omassa luokassaan”

Lehtisen onnettomuus tapahtui Sastamalassa kesäkuun alussa, kun hän putosi moottoriveneestä ja liukui kölin ali potkuriin. Pahimmassa tapauksessa onnettomuus olisi voinut viedä nuoren miehen hengen, mutta tapahtuneesta ei ole silti jäänyt hänelle kammoa. Muutoin asiassa on ollut henkisesti ja fyysisesti totuttelemista.

”Ei oikein osaa tajuta sitä, ettei ole yhtä hyvä proteesin kanssa. Pitää ymmärtää, että välillä sitä on omassa luokassaan.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos