Lintujen herkut päätyivät vieraisiin suihin Kiikoisissa – Onko kuvassa metsäkauriita vai valkohäntäpeuroja? Riista-asiantuntija kertoo, mistä lajit erottaa

Lintulaudoilta löytyy usein ainakin yhtä herkkua, joita nämäkin lajinsa edustajat syövät.

Nämä herkkusuut kävivät toisten apajilla Kiikoisissa.

12.4. 7:59

Lintulaudan antimet houkuttelivat tavallisesta poikkeavia ruokailijoita viime viikolla Sastamalan Kiikoisissa. Tyrvään Sanomien lukija lähetti kuvan toimitukseen, jossa päädyttiin pohtimaan, onko kuvassa valkohäntäpeuroja vai metsäkauriita.

Suomen riistakeskuksen Satakunnan alueen riistapäällikkö Antti Impola osaa auttaa.

”Metsäkauriitahan nuo ovat, aikuinen pukki ja nuori naaras”, Impola vastaa.

Mistä maallikko voi valkohäntäpeuran ja metsäkauriin erottaa?

”Tuntomerkkejä on monia. Ehkä paras on se, että valkohäntäpeuralla on nimensä mukaisesti muutaman kymmenen senttimetrin mittainen häntä, kauriilla pelkästään pieni ”töpö”.”

Impolan mukaan kuvan eläimet tunnistaa myös sarvista. Kaurispukilla on parhaillaan kehittymässä sarvet, jotka ovat selvästi erilaiset kuin valkohäntäpeurapukilla.

Metsäkauriilla ja valkohäntäpeuralla on myös kokoeroa ja muitakin lajit erottavia tuntomerkkejä. Esimerkiksi pään muoto on eläimillä erilainen.

”Mutta näiden näkeminen vaatii jo hieman harjaantumista, jos ei ole vertailukohdetta juuri käytettävissä.”

Metsäkauriin voi erottaa valkohäntäpeurasta myös pään muodon perusteella, mutta se vaatii jo harjaantumista.

Impolan mukaan metsäkauriiden ”bongaaminen” lintulaudoilta ei ole sinänsä tavatonta.

”Metsäkauris on laji, joka viihtyy myös taajamissa ja asutuksen tuntumassa – ja kyllä niitä lintulaudoillakin vierailee silloin tällöin.”

Kiikoisissa kuvatut metsäkauriit hakivat lintulaudalta arvatenkin ravintoa, sillä esimerkiksi auringonkukan siemenet kelpaavat hyvin myös kauriille.

”Näin lopputalvesta ja varsinkin tällaisen pitkän ja lumisen talven jälkeen luonnosta saatava ravinto on heikoimmillaan, mitä kauriit sitten paikkaavat ihmisen tarjoamilla antimilla.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos