Onko Kiikoisissa uusi, löytämätön merikotkan pesä? Tornien taiston bongarit havaitsivat viitteen tästä Kuorsumaanjärvellä

Tornien taistossa havainnoitiin lintuja kahden välivuoden jälkeen. Sastamalassa kisattiin Kuorsumaanjärven ja Ekojärven lintutorneissa.

Näillä optiikoilla linnut löytyvät. Kauko Marjamäki, Asko Koski ja Pauli Ojala olivat tarkkana Kuorsumaanjärven lintutornissa, sillä vastarannalla lensi juuri vanha merikotka, joka saattaa pesiä Kiikoisissa.

10.5. 6:00

Lintubongarien odottama Tornien taisto järjestettiin 7. toukokuuta kahden välivuoden jälkeen. Kisaan osallistui yli tuhat lintuharrastajaa 290 lintutornissa, mikä kuvastaa lintuharrastuksen suurta suosiota.

Sastamalassa kisattiin perinteisesti Kuorsumaan ja Ekojärven lintutorneissa.

Ekojärvellä Ekolokonomit Timo Järvenpää, Ari Jokinen, Jouko Mustalahti, Raimo Innanmaa ja Kimmo Virolainen havainnoivat 62 lajia, merkittävimpinä niistä suokukko ja käki.

Kuorsumaan kyläkiikarit, eli Tapio Rautava, Asko Koski, Tomi Koski, Eemeli Myllymaa ja Pauli Ojala näkivät lintutornistaan kaikkiaan 58 lajia, esimerkiksi merikotkan ja sinisuohaukan.

Lintuvesien aatelia

Kuorsumaanjärven merikotka oli havaintona merkittävä. Merikotkalla on toukokuussa jo poikasia, joten Kiikoisissa saattaa olla uusi, vielä löytämätön merikotkan pesä. Se olisi jo kolmas lajin pesintä Sastamalassa.

Kuorsumaanjärvellä myös kurki hautoi pesällään rantakaislikossa. Nokikanat ottelivat reviirirajoistaan. Sotkia, telkkiä ja joutsenia oli kymmenittäin, ja ruskosuohaukkakoiraskin etsi sammakoita ja vesimyyriä rantaluhdilta.

Kuorsumaanjärvi on lintuvesien aatelia.

Kuorsumaan Kyläkiikarit ja taustajoukot kahvihetkellä laavulla. Ilma oli tuulinen ja kolea, mutta silti kirjosieppokin lauleli rantametsissä. Lintutorni laavuinen ja opastustauluineen on erinomainen retkikohde koko perheelle.

Suodenniemellä joutsenia, hanhia, kahlaajia

Samana päivänä Suodenniemen kierroksella Leppälammilla laskimme tulvaniityltä 24 äärimmäisen uhanalaista suokukkoa, 4 valkovikloa, 5 liroa ja 4 taivaanvuohta.

Rantakulmalla laidunsi 350 tundra- ja metsähanhea sekä 8 valkoposkihanhea. Kirkkojärvellä joutsen hautoi jo pesällään. Koivuniemenjärvellä lepäili 110 joutsenta sekä 70 tundra- ja metsähanhea.

Kourajärvellä laulujoutsenia oli 95 ja Putajan pelloilla 46 valkolintua kahden harvinaisen lyhytnokkahanhen lisäksi. Lintupäivän kruunasi varpuspöllön pesintä pöntössä Suodenniemen Matalajärvellä .

Marjajärvellä 160 metsähanhea

Kiikoisten lintukierroksella ei voi ohittaa Marjajärveä, vaikka laajalta peltoaukealta satapäiset vesilintu- ja hanhiparvet olivat jo poistuneet tulvaniittyjen kuivettua. Kuitenkin vielä 6. toukokuuta Marjajärvellä laidunsi 160 metsähanhea kurki- ja joutsenparin kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos