Suodenniemen pienestä kyläkoulusta tuli taideresidenssi, jossa kuullaan nyt nimekäs konsertti ja herkutellaan pannukakuilla sirkusteltassa

Aihio Ensemblen konsertti on osa Suodenniemi-viikon ohjelmaa.

Aihio Ensemble esittää suomalaisten naisrunoilijoiden tekstejä Suodenniemen Sävissä.

24.6. 14:00

Suodenniemen Sävin entisessä kyläkoulussa saa tiistaina 5. heinäkuuta ensi-iltansa konsertti, jonka taustalta löytyvät useat suomalaisen runouden ja musiikin tunnetut nimet.

Esitys perustuu kuuden runoilijan – Helvi Hämäläisen, Eeva Kilven, Edith Södergranin, Helena Sinervon, Saima Harmajan ja Sirkka Turkan – runoihin, joiden sanat ovat edelleen ajattomia 2020-luvulla. Konsertin tarinaa kuljettavat eteenpäin laulut, joiden sanoitusten takaa löytyvät muun muassa P. Mustapää, Jukka Itkonen, Hector, Edu Kettunen ja Emma Salokoski.

Esityksen dramatisoinut, ohjannut ja tuottanut Suvi Lindell-Mäkelä kertoo esityksen tuovan lavalle ihmisen elinkaaren iloineen ja suruineen.

”Esitys naurattaa sekä herkistää, sillä jokainen kuulija heijastaa kuulemansa ja näkemänsä omaan elettyyn elämään. Parhaimmillaan jokainen löytää tarinasta henkilökohtaista tarttumapintaa, Lindell-Mäkelä toteaa.

Idea esityksestä lähti itämään hänen ajatuksissaan jo vuosia sitten laulujen kautta.

”Vanhimmat niistä ovat kulkeneet matkassani miltei koko ikäni; ne ovat jollain tavalla tehneet minuun lähtemättömän vaikutuksen ja olen huomannut palaavani niiden pariin aina uudelleen ja uudelleen.”

”Pyörittelin mielessäni jo vuosia sitten, että näiden laulujen tarinat olisi hienoa tehdä näkyväksi.”

Kokonaisuus alkoi muodostua, kun Lindell-Mäkelä tutki suomalaisia runoteoksia, joista voisi löytyä sopivia laulujen teemoihin.

”Timantiksi kokonaisuus hioutui siinä vaiheessa, kun tajusin suomalaisten naisrunoilijoiden aarteista löytyneen juuri ne tekstit, jotka viimeistelivät tarinan, jonka halusin kertoa.”

Konsertin esittää Aihio Ensemble, jonka kokoonpanossa esiintyvät Lindell-Mäkelän lisäksi Eissi Kauppinen, Noora Kotkavuori ja Jutta Virtanen. Musiikin säestyksestä vastaa Vesa Lunden.

Ensi-ilta Säviin tuttavan kautta

Konsertin ensi-ilta on osa Suodenniemi-viikkoa. Sävi valikoitui esityksen ensi-iltapaikaksi Lindell-Mäkelän ystävän Kaisa Kortesojan kautta, joka toimii Taideresidenssi SäVärin tirehtöörinä.

Kortesoja kertoo kutsuneensa Aihio Ensemblen heille esiintymään, koska Taideresidenssi SäVäri haluttiin aktivoida rauhaisamman elon jälkeen.

”Tulevalle kesälle haluttiin järjestää monipuolista taiteellista toimintaa. Toivomme etenkin, että tulevalla Suodenniemi-viikolla pihapiiri suorastaan kuhisee elämää ja ihmisiä”, Kortesoja toteaa.

Lue lisää: Kaisa, 41, ja Antti-Jussi, 39, elävät nyt unelmaansa: Ostivat Sävin vanhan koulun Suodenniemeltä – Aikovat kunnostaa vanhat ulkohuussitkin

Sirkusteltta kyläkoulun pihassa

SäVäri on kahden kyläkoulun sekä pelto- ja metsäalojen muodostama kokonaisuus Sastamalan pohjoisosassa. SäVärissä järjestetään taideresidenssien lisäksi kursseja, koulutuksia ja tapahtumia.

Suodenniemi-viikolla SäVärissä nähdään konsertin lisäksi sirkusesityksiä ja taidenäyttelyitä. Pihaan pystytetään myös sirkusteltta, jonne voi pistäytyä vaikka pannukakkukaffelle.

Draamallinen konsertti Kaunein mitä tiedän - Runoja ja lauluja elämästä, rakkaudesta sekä irti päästämisestä Suodenniemen SäVärissä tiistaina 5.7. kello 19. Muut minikiertueen esitykset ovat Juupajoella 6.7. kello 19 Walleniuksen Wapriikissa ja 10.7. kello 18 Väärinmajan Tapiolan kylätalolla Ruovedellä. Konsertti on maksullinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos