Sastamalalainen Outileena Uotila esittää erikoisen kutsun näyttelyynsä: Listalla ovat Haapaset, Tammet, Pihlajamäet ja Mäntylät – Katso onko sinut kutsuttu

Kulttuuritalo Jaatsilla avautuu elokuussa kaksipäiväinen näyttely, johon taiteilija esittää erityiskutsuja.

Outileena Uotila kokoaa mielenkiintoisen puu-näyttelyn Kulttuuritalo Jaatsille. Hän toivoo, että ihmiset tulisivat silloin keskustelemaan puista.

25.7.2022 5:45

Saatko sinä kenties erityiskutsun Kulttuuritalo Jaatsin näyttelyyn elokuussa?

Jotkut sastamalalaiset nimittäin saavat. Kutsuttujen listalla ovat esimerkiksi Haapaset, Pihlajamäet, Mäntylät, Tammet, Lepistöt, Koivistot, Koivuniemet ja Haapaniemet.

Näyttely on avoin kaikille, mutta erityisesti tekstiilitaiteilija Outileena Uotila toivoo paikalle ihmisiä, joiden sukunimessä esiintyy jokin puulaji.

Uotilan puu-aiheinen näyttely syntyi, kun hän tarkkaili kahtatoista metsän puulajia vuoden ajan ja kutoi niiden perusteella 12 erilaista räsymattoa – yhden kullekin kalenterikuukaudelle.

Samalla syntyi uusi kalenteri, jonka kuukaudet ovat järjestyksessä: tammikuu, mäntykuu, leppäkuu, pajukuu, tuomikuu, koivukuu, lehmuskuu, pihlajakuu, vaahterakuu, haapakuu, katajakuu ja kuusikuu.

Puukuut –mattokokoelma syntyi marraskuun 2020 ja lokakuun 2021 välisenä aikana. ”Ensimmäiseksi marraskuussa seurasin katajia, valikoin räsyjä kuteiksi mattoon, jonka myös suunnittelin ja kudoin marraskuu aikana.”

Samalla tavalla hän seurasi kahtatoista puulajia kuukauden ajan ja kutoi maton kierrätysmateriaaleista puulajin innoittamana.

”Kävelin vähintään viisi kilometriä joka päivä ja seurasin puita metsissä ja teiden varsilla. Valitsin kullekin puulajille oman kuukauden, jolloin tarkkailin erityisesti kyseisen puulajin ulkomuotoa ja siinä tapahtuvia muutoksia.”

Uotila oivalsi, että matoillakin voi ottaa kantaa. ”Kuvata puuluonnon monimuotoisuutta, vuoden kiertokulkua ja luonnossa tapahtuvia muutoksia.”

Puut ovat suomalaisille tärkeitä ja ne liittyvät myös suurimpiin suomalaisiin vuotuisjuhliin, kuten jouluun, pääsiäiseen ja juhannukseen.

Yhdestä asiasta Outileena Uotila yllättyi taideprojektinsa aikana. ”Kysyin Luonnonvarakeskuksesta, kuinka paljon puita tai metsää tarvitaan keskivertosuomalaisen hiilidioksidipäästöjen sitomiseen. Vastaus hätkähdytti: minulla pitäisi olla noin kymmenen hehtaaria metsää hiilipäästöjäni tasaamassa.”

Puukuut-näyttely Kulttuuritalo Jaatsilla 20.–21.8.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos