Kuinka kova kuukautiskipu on normaalia? Gynekologian ylilääkäri vastaa: ”Kärsimisestä ei saa kruunua, eikä kuukautis­kipuja tarvitse enää kestää”

Kuukautiskivut kuuluvat jossakin määrin jokaisen kohdullisen ihmisen elämään, mutta entä jos kipu aiheuttaa poissaoloja ja häiritsee elämää? Terveystalon Anna-Mari Heikkinen kertoo, milloin kannattaa epäillä sairautta kivun takana.

Kovia kuukautiskipuja saatetaan yhä vähätellä. Siksi asiallisen tiedon välittäminen, esimerkiksi Korento-järjestön toiminta ja ylipäätään asiasta puhuminen purkavat stigmaa.

3.8. 13:00

Vatsa kramppaa ja kouristelee. Kipu säteilee selkään ja reisiin. Oksettaa, eikä ruoka oikein maittaisi. Pitäisi lähteä töihin, mutta sappineste kutittelee kurkussa ja jalat vapisevat. Seuraavalla vessareissulla syy paljastuu: kuukautiset ovat saapuneet kylään.

Kuinka kovaa kipua kuukautisten aikana pitää kestää, Terveystalon gynekologian ylilääkäri Anna-Mari Heikkinen?

”Jollekin sama kipu voi olla ihan siedettävää ja toiselle epänormaalia. Vaikka kipu olisi kuinka normaalia, nykyisin ihmisen ei ole mikään pakko sietää kipua. Ei siitä saa mitään kristallikruunua, että kärsii. Kuukautiskipuja hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja hormoniehkäisyvalmisteilla”, Heikkinen kertoo.

Mitä?

Kuukautiskivut

Voimakkaimmillaan parin ensimmäisen ja runsaimman vuotopäivän aikana.

Prostaglandiinivälitteistä kipua. Kohdun limakalvo tuottaa prostaglandiinia, joka saa aikaan kohtulihaksen supistelua ja hapenpuutetta.

Tulehduskipulääkkeet, kuten naprokseeni ja ibuprofeeni, estävät prostaglandiinin muodostumista.

Kuukautiskipuja hoidetaan tulehduskipulääkkeillä ja hormoniehkäisyvalmisteilla. Hormoniehkäisy estää kipua aiheuttava kohdun limakalvon paksuuntumisen.

Parhaimmillaan vuoto loppuu ja kuukautiset saattavat loppua kokonaan ehkäisyn käytön ajaksi.

Heikkinen pohtii, että normaalin ja epänormaalin kivun välille on vaikea vetää rajaa, sillä kaikki eivät halua käyttää hormoniehkäisyvalmisteita, jotkut eivät edes särkylääkettä. Nyrkkisääntö on kuitenkin se, että jos kipu haittaa elämää ja toimintakykyä, kuten töissä tai koulussa käymistä, asialle pitää tehdä jotakin.

”Jos kivun kanssa ei pärjää tai jos särkylääke hyvällä annoksella otettuna ei auta, kannattaa hakeutua lääkäriin ja tarkistaa, ettei taustalla ole muuta.”

Tunnista endometrioosi

Taustalla voi piillä esimerkiksi endometrioosi. Endometrioosikivun pystyy erottamaan kuukautiskivusta karkeasti sen perusteella, milloin kipuilu alkaa. Jos kipu alkaa jo ennen vuotoa ja kipua esiintyy muissakin kierron vaiheissa, kuten ovulaation aikaan, tämä voi viitata endometrioosiin.

”Ennen kuukautisia kohdun limakalvo turpoaa, kunnes se repeilee ja vuotaa ulos. Jos endometrioosipesäkkeitä on muualla kuin kohdussa, turpoaminen tuntuu kipuna ennen vuotoa. Pesäkkeet vapauttavat estrogeenia ja kipua välittäviä aineita, ja pesäkkeisiin muodostuu kipuhermoja. Siksi endometrioosiin liittyvä kipu on voimakkaampaa kuin tavallinen kuukautiskipu.”

”Väitän, että jos kaikille naisille määrätään lakisääteinen kuukautisloma, otamme ison harppauksen taaksepäin kivun hoidossa.”

Endometrioosiin saattaa kuulua myös ulostamiseen tai virtsaamiseen liittyviä kipuja tai tärinäkipuja. Oireilu riippuu siitä, mihin pesäkkeitä on kasvanut. Heikkisen mukaan särkylääke auttaa yleensä kuukautiskipuihin, mutta endometrioosiin ei välttämättä edes maksimiannostuksella.

En itse kehtaisi olla sairaslomalla, vaikka viettäisin kaksi päivää kalpeana pää vessanpöntössä. Kuinka tabu kuukautiset vielä ovat, ja vaikuttaako tämä hoitoon hakeutumiseen?

”Ymmärrän kyllä, ettei ole helppoa olla pois työelämästä kuukautiskivun takia. Jos joutuu olemaan pois töistä, kannattaa pohtia lääkärin kanssa, mitä asialle voi tehdä. Meidän pitäisi lisätä tietoisuutta siitä, miten kipua voi hoitaa. Kuukautisia ei tarvitse sietää. Sairausloman hakemiselle pitäisi olla matala kynnys, jos sitä tarvitsee. Väitän kuitenkin, että jos kaikille naisille määrätään lakisääteinen kuukautisloma, otamme ison harppauksen taaksepäin kivun hoidossa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos