”Menneisyyden perustalle, nykypäivää ja tulevaisuutta rakentaen” – Vähähaarassa juhlittiin kyläseuran 40-vuotista taivalta, katso kuvat

Vähähaara-Seuran toiminta on ollut vuosien ajan monipuolista ja vilkasta. Tällä hetkellä seura elää murrosvaihetta, kun monilla aktiiveilla kyläseuratoiminnalle jää yhä vähemmän aikaa.

Juhlapuheen pitänyt, Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne (oik.) onnitteli juhlivan seuran puheenjohtajaa Aimo Mäkistä. Mäkinen puolestaan onnitteli Rinnettä hiljattain saadusta kylätoiminnan kultaisesta ansiomerkistä.

12.9. 12:00

Sastamalan vanhimpiin kyläseuroihin lukeutuva Vähähaara-Seura on 40 vuoden virstanpylväällä.

Juhlia vietettiin Vähähaaran Kotiseututalolla perinteiseen tapaan lounaalla ja juhlaohjelmalla.

”Vuonna 1989 painetussa Kehittyvä Vähähaara -lehtisessä jo otsikossa sanottiin osuvasti: Menneisyyden perustalle, nykypäivää ja tulevaisuutta rakentaen. Tämä on ollut Vähähaara-Seuran toimintaa ohjaava ajatus koko seuran 40-vuotisen taipaleen ajan. Vähähaarassa on aina kunnioitettu perinteitä, vaalittu niitä ja tehty ahkeraa tallennustyötä, jotta tämä tieto jäisi elämään”, totesi Vähähaara-Seuran aktiivi Sanna Hinkkanen tervehdyssanoissaan.

Seuraa on haluttu vuosien aikana kehittää ja toiminta onkin ollut monipuolista ja vilkasta. Tämän ovat mahdollistaneet ahkerat toimihenkilöt ja aktiiviset talkoolaiset.

Hinkkasen mukaan seuratoiminta on elänyt jo useamman vuoden eräänlaista murrosvaihetta. Työ ja vapaa-ajan toimet kuljettavat ihmisiä tänä päivänä ympäriinsä ja ottavat aikansa. Kyläseuratyölle jää vähemmän aikaa. Tästä huolimatta Vähähaara-Seura on pysynyt ihailtavan aktiivisena ja kylä vireänä.

”Seuramme toiminnan jatkuminen on herättänyt toisinaan myös huolta ja muutoksentuulet kuohuntaa. Seura kaipaa innokkaita tekijöitä, jotta pystymme järjestämään jatkossakin monipuolisia palveluita ja toimintaa kaikki ikärakenteet huomioiden.”

Vähähaaran Kotiseututalolla toimii myös Sastamalan Opiston käsityökurssi ja 4H-yhdistyksen kerho. Seura vuokraa Kotiseututaloa juhliin ja muihin tilaisuuksiin.

Hilkka Tuominiemi (vas.), Pirkko Kero, Tuovi Virtanen ja Kerttu Kero muistelivat Vähähaara-Seuran alkuaikoja ja hauskoja sattumuksia kylätoiminnassa. Heitä haastatteli Sanna Hinkkanen.

Seija Hinkkanen lausui juhlassa kyläläisten runoja.

Musiikkipuolesta vastasivat Jukka Keskitalo ja Tyrvään Plikat.

Etualalla puheenjohtaja Aimo Mäkinen.

Ensimmäisten joukossa vuoden kyläksi

Juhlapuheen pitänyt Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne kertoi suomalaisen kylätoimintaliikkeen syntyneen noin 50 vuotta sitten kaupungistumisen ja maaltamuuton vastavoimaksi.

”Pitkään hoettiin kuin mantraa, että keskittymiskehitys on luonnonlaki. Vielä muutama vuosi sitten ennustettiin, että tulevaisuudessa vain Helsingin, Tampereen, Turun ja ehkä Oulun kaupunkiseudut ovat ainoat alueet maassamme, joilla asukasluku kasvaa.”

Rinteen mukaan pandemia käänsi ennusteet päälaelleen.

”Nyt Helsingin seutu onkin maan sisäisessä nettomuutossa tuhansia asukkaita tappiolla ja lähes puolet Suomen kunnista sai muuttovoittoa viime vuonna, myös Sastamala”, totesi Rinne.

Vähähaara-Seura perustettiin kylätoimintaliikkeen varhaisessa vaiheessa vuonna 1982 kyläläisten yhteisten asioiden hoitamiseksi. Kylän kauppa, posti ja koulu oli lakkautettu 1960-luvulla, eikä kylällä enää ollut yhteistä kohtauspaikkaa. Vähähaara-Seuran alkuvuosien varainhankinta mahdollisti Vähähaaran Kotiseututalon rakentamisen.

”Vuonna 1989 Vähähaara valittiin ensimmäisten joukossa valtakunnalliseksi Vuoden kyläksi. Kun Suomessa on noin 4 000 kylää, tämä on melko harvinainen kunnianosoitus”, Rinne muistuttaa.

Rinne on itse tutustunut Vähähaara-Seuraan tultuaan Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtajaksi 2000-luvun alussa.

”EU-osarahoitteisia Leader-kehittämisyhdistyksiä perustettiin Suomeen 1990-luvulla, ja sitä kautta itsekin tutustuin Vähähaara-Seuran silloiseen puheenjohtajaan Toivo Hinkkaseen ja muihin Vähähaaran aktiiveihin.”

Rinne muistaa kuinka Vähähaara-Seura oli aktiivinen kehittämis- ja investointihankkeiden hakija. Helsingin yliopiston Torsti Hyyryläinen teki tutkimuksillaan kylää valtakunnallisesti tunnetuksi, ja myös Tampereen yliopiston aluetieteen opiskelijoiden kanssa Rinne järjesti kylällä tulevaisuustyöpajoja.

”Kylätoiminta on aaltoliikettä. Aktiivisempia jaksoja seuraavat passiivisemmat jaksot, jolloin on tarpeellistakin vetää vähän henkeä seuraavia koitoksia varten. Kylätoiminta on myös reagointia ympäristön ja yhteiskunnan muutoksiin, ja korona-aika on vähentänyt kylätoimijoidenkin aktiivisuutta ja osallistumista, mutta tuskin kuitenkaan peruuttamattomasti.”

Petri Rinne tutustui Vähähaara-Seuraan 2000-luvun alussa tultuaan Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtajaksi. Rinne piti juhlassa juhlapuheen.

Runoja, musiikkia ja muistoja

Seija Hinkkanen lausui juhlassa seuran julkaisemista vanhoista vuosikirjoista poimimiaan kyläläisten runoja ja musiikkipuolesta vastasivat Jukka Keskitalo ja Tyrvään Plikat tilaisuuteen sopivilla vanhoilla kappaleilla. Lapsille oli Sastamalan 4H-yhdistyksen järjestämää ohjelmaa kodalla.

Seurassa pitkään toimneet muistelivat hauskoja sattumuksia seuran perustamisajoista ja matkan varrelta. Sanna Hinkkanen haastatteli Hilkka Tuominiemeä, Pirkko Keroa, Tuovi Virtasta ja Kerttu Keroa. Naiset olivat pukeutuneet kauniisiin Vähähaaran hameisiin. Muisteluksiin osallistui myös muu juhlaväki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos