Tyrväällä syntynyt Mikko Ranki palaa synnyinseudulleen Sastamalaan ja esittelee intohimoisen harrastuksensa

Nuupalasta kotoisin oleva ja Pikku-Berliinissä nuoruusvuotensa viettänyt Mikko Ranki tuo 80-vuotisjuhlanäyttelynsä Funkkistalon galleriaan Sastamalassa.

Kuvataiteilija Mikko Ranki täytti 80 vuotta viime vuonna. Nyt hän tuo juhlanäyttelynsä Funkkistalon galleriaan.

1.11. 8:15 | Päivitetty 1.11. 15:41

Tyrväällä vuonna 1941 syntynyt Mikko Ranki palaa kotikaupungistaan Kotkasta vierailulle synnyinseudulleen Sastamalaan ja tuo mukanaan 80-vuotisjuhlanäyttelynsä Funkkistalon galleriaan.

Näyttely koostuu Rankin öljyväreillä ympäri Suomea maalatuista maisemista sekä valikoiduista muotokuvista.

Mikko Rankin 80-vuotisnäyttely avautuu Funkkistalon galleriassa perjantaina 4. marraskuuta.

Maalaus on ollut Mikko Rankille henkisesti kantava voima ja intohimoinen harrastus koko hänen elämänsä. Pitkän työuransa hän on tehnyt mainonnan ja graafisen suunnittelun parissa.

Pitkäaikaisesta kotiseudustaan Etelä-Kymenlaaksosta johtuen rannikko ja meri ovat olleet hänellä pitkään teosten pääosassa. Vuosikymmenten aikana Ranki on kolunnut Itäisen Suomenlahden sadat saaret ja luodot moneen kertaan maalausvehkeet ja kamera mukanaan.

Muusta Suomesta vahvemmin teoksissa näkyvät synnyinseutu Sastamala sekä Koli, Kuusamo ja Lappi.

Ranki on maalannut myös erilaisia historian ja kansanperinteen tapahtumia ja henkilöitä, kuten Tyrvään Mantan. Henkilöiden muotokuvia Ranki maalaa tilauksesta aina muutaman vuosittain.

Maalaus on vienyt Rankin sisälle luontoon, erityisesti erämaihin ja merelle. Funkkistalon vuoden loppuun asti esillä olevassa näyttelyssä on nähtävillä monipuolinen kattaus näistä taiteilijalle rakkaista aihepiireistä.

Mikko Ranki on maalannut historian ja kansanperinteen tapahtumia ja henkilöitä, kuten Tyrvään Mantan.

Mikko Ranki on juhlavuoden kunniaksi tehnyt maalauksistaan myös kattavan Taiteelliset muistelmat -kuvateoksen. Siinä esitellään yli 600 teoskuvalla aikojen saatossa tehtyjä piirroksia, akvarelleja ja öljyvärimaalauksia. Hän muistelee kirjassa kuvin ja sanoin teostensa taustoja ja elämän kulkua sekä avaa taiteellista tekemistään vuosikymmenten varrelta.

Mikko Ranki 80 -taidenäyttely avautuu perjantaina 4. marraskuuta. Taiteilija on paikan päällä Funkkistalon galleriassa (os. Marttilankatu 14, Sastamala) tavattavissa avajaispäivänä kello 11–13 ja 15–19 sekä lauantaina 5. marraskuuta kello 12–15.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos