35 vuotta ilmestynyt Sastamalan Joulu on nyt paksumpi kuin koskaan – Perinteikäs kotiseutujulkaisu tuottaa useilla tuhansilla hyvää seudulle

Lehtityöryhmän puheenjohtaja Jorma Hämäläinen antaa tuoreesta julkaisusta kolme lukuvinkkiä.

Jorma Hämäläinen on Lions club Sastamala Vammalan lehtityöryhmän puheenjohtaja.

1.11. 5:45

Kotiseutujulkaisu Sastamalan Joulu ilmestyy tänä vuonna paksumpana kuin koskaan. Lions club Sastamala Vammalan perinteikäs lehti tulee myyntiin 88-sivuisena marraskuun alussa.

Lehtityöryhmän puheenjohtaja Jorma Hämäläinen sanoo, että tuhtiin lukupakettiin vaikutti runsas kirjoittajien määrä.

”En tiedä, vaikuttiko korona vai mikä, mutta löysimme hyvin halukkaita kirjoittajia lehteen.”

Hämäläinen nostaa julkaisun aiheista esiin muun muassa historiantutkija Tuomas Rantalan artikkelin karkkulaislähtöisestä Hannes Ryömästä, joka vaikutti valtakunnan politiikassa ja edesauttoi muun muassa Vammalan sairaalan perustamista 1930-luvulla. Mielenkiintoista paikallishistoriaa kertovat myös Marita Tuomilaakson kirjoitus Vammalan seuratalosta Seukusta sekä Pirkko Eskon artikkeli ensimmäisestä vammalalaisesta naisarkkitehdistä Mirjam Kulmalasta, joka tiedetään muun muassa Vammalan seurakuntatalon, vanhan sairaalan, Karkun pappilan ja Roismalan siunauskappelin suunnittelijana. Lehdessä on myös esimerkiksi Sastamalan avainhenkilön Henri Haapamäen ja sastamalalaishiihtäjän Katri Lylynperän haastattelut.

Sastamalan Joulun kansikuvan päättää vuosittain Lions club Sastamala Vammalan hallitus. Tänä vuonna valituksi tuli Jari Heinosen talvinen kuva suulista, joka sijaitsee Myllymaan ja Ritajärven välisellä alueella Kolunmaassa.

Ensimmäinen Sastamalan Joulu ilmestyi vuonna 1987. Tämän jälkeen lehti on julkaistu vuosittain. Hämäläinen toteaa, että yksi julkaisun tärkeistä tehtävistä on paikallishistorian tallentaminen.

”Sillä tavalla, että se on jokamiehen luettavissa”, hän lisää.

Sastamalan Joulu on paikallisen lions clubin tärkein, ja ainoa, varainkeruuväline. Vuosittain lehden tuotto on noin 10 000 euroa.

Myyntituotot klubi jakaa edelleen lahjoituskohteisiin.

”Kaikki, mitä lehdellä kerätään, jaetaan.”

Viimeksi tuottoja on käytetty muun muassa nuorisovaihtoon, Sastamala-kodin sänkyjen uusimiseen ja koulujen stipendeihin. Lisäksi Lions club Sastamala Vammala oli tänä vuonna mukana järjestämässä tilaisuutta, jonka tuotto käytettiin paikkakunnalle muuttaneiden ukrainalaisten pakolaisten hyväksi.

Sastamalan Joulu on monen suosima joululahja. Hämäläinen sanoo, että lehteä tyypillisesti saatetaan ostaa varttuneemmalle väelle, mutta hän toivoo, että nuoretkin innostuvat lukemaan julkaisua.

Viime vuonna lehteä myytiin runsaasti Narvantien varteen. Tähän oli syynsä, sillä lehdessä kerrottiin alueen taloista.

”Jutut tuovat lukijoita”, Hämäläinen tiivistää.

Tämän vuoden Sastamalan Joulu tuli painosta viime viikolla ja ilmestyy kuluvalla viikolla myyntiin noin 20 paikalliseen jälleenmyyntipisteeseen. Lehden myyntihinta on 10 euroa ja painos 1300 kappaletta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos