Meillähän näitä riittää: maajussi ja morsian, mestarileipuri ja musikaalitähti – Joululehti kurkistaa tunnettujen sastamalalaisten joulutunnelmiin

Sastamalan Opiston kirjoituskurssilla syntynyt Joululehti on ilmestynyt.

Joululehdessä on Koko Suomi leipoo -finalistin Ulla Pyymäen joululeivonnaisohjeita. Kuvassa joululeivontaa valmistautuu Pyymäen perheen pienimmäinen Aarne.

23.11. 12:00

Sastamalan opiston Joululehdessä kurkistetaan tänä vuonna useamman paikallisen julkisuuden henkilön jouluun. Lehti on valmistunut opiston kirjoituskurssilla ja vasta ilmestynyt.

Lehti on tulosta vuoden pitkäjänteisestä työstä. Lehden suunnittelu alkoi jo syksyllä 2021 sanataideopettaja Tiina Laanisen johdolla. Toimittajia oli Sastamalasta ja Tampereelta yhteensä seitsemän. Lisäksi lehdessä on vieraskynä-kirjoittajia. Irrotettava keskiaukeaman kuva ja muut lehden kauniit akvarellit ovat kuvataiteilija Kerttu Salosen tekemiä.

Irmeli Knuutti opiston kirjoituskurssilaisista kertoo, että kirjoittajien lähtökohta oli tehdä jouluinen Talvilehti tai talvinen Joululehti.

”Koska päädyimme jälkimmäiseen, halusimme siihen talveen liittyviä asioita”, Knuutti kertoo.

Joululehdessä on faktaa, paitsi joululauluista, myös lumesta ja revontulista. Sivuilla on myös talvisia muistoja sekä kuvitteellisia tarinoita muun muassa Lapin tuntureilta ja Sveitsin Alpeilta, nasevia pakinoita sekä lapsille talviset puuhasivut ja joulusatu.

Opiston Joululehti on ilmestynyt. 68-sivuisen lehden on kustantanut Sastamalan Opiston Kirjoittajayhdistys.

Joululehti kurkistaa paikallisesti tunnettujen henkilöiden joulun odotukseen. Lehteen on haastateltu muun muassa Maajussille morsian -ohjelmassa rakastuneita Kalle Hanhijärveä ja Niina Wunschia sekä Kallen vanhempia Leenaa ja Ilaria.

Leivontaohjeita lukijoille jakaa Koko Suomi leipoo -finalisti Ulla Pyymäki. Lehdessä on kolme jouluista reseptiä, joita voi valmistaa lasten kanssa. Sastamalasta on myös joululaulugallupin nuorimmainen, Matilda-musikaalin tähti Villa Murtagh.

Hämeenkyröläiset Katariina ja Eero Pylsy kuvailevat Sikomäen metsäkirkon perinteistä joulurauhan julistusta, jossa Eero Pylsy tulkitsee F.E. Sillanpään joulusaarnaa. Harjavaltalainen Sirpa Lehtinen on keksinyt lastenlapsilleen hienon joulukalenteri-idean, josta jää pysyvä muisto. Kirjailija Anneli Kannon haastattelun kärki on kirjoittamisessa.

”Se kiinnostanee meidän harrastajakirjoittajien lisäksi suurempaakin yleisöä”, Knuutti arvelee.

Kanto kertoo myös Hattulan kirkosta, johon sijoittuu hänen romaaninsa Rottien pyhimys.

Knuutti vinkkaa, että Joululehti on mukava vieminen joulun aikaan – vaikka hyasintin tai suklaarasian sijaan. Lehden jouluisista ja talvisista tarinoista voi nautiskella esimerkiksi kuuman glögin kera.

Joululehteä on myynnissä muun muassa Tyrvään Kirjakaupassa, Pukstaavissa, Pyymäen Konditoriassa ja K-Supermarket Torikeskuksessa, myyjillä Citymarketin aulassa 26.-27.11. ja Prisman aulassa 3.-4.12. sekä Wanhan Ajan joulumarkkinoilla 9.-10.12. Lisäksi Joululehteä on myynnissä Harjavallan kirjakaupassa ja Kokemäellä Juustolan joulumarkkinoilla 16.-17.12.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos