Oppilastoimitus: Tällainen oli hyvinvointikuukausi Mouhijärven yhteiskoulussa

Mouhijärven yhteiskoulussa vietettiin hyvinvointikuukautta. Siihen liittyi muun muassa maksuton aamu- tai välipala oppilaille.

15.12.2022 6:08

Marraskuu oli Mouhijärven yhteiskoulussa hyvinvointikuukausi jo toista kertaa. Tänä vuonna hyvinvointi oli myös monialaisen oppimiskokonaisuuden teemana.

Kuukauden aikana käsiteltiin erilaisia hyvinvointiin liittyviä aiheita, kuten ravintoa, liikuntaa, lepoa ja mielen hyvinvointia. Monet paikalliset yritykset ja toimijat mahdollistivat hyvinvointikuukauden koulun henkilökunnan kanssa.

Aamupalaa ja välipalaa

Kuukausi starttasi ravinto-teemaviikolla, kun koulussa tarjottiin oppilaille aamupala ja välipala, jotka oli hankittu paikallisten yritysten tuella. Terveelliset tarjoilut jatkuivat koko kuukauden ajan.

Jokainen luokka osallistui myös yhteiseen ruokailuun kummiluokkansa kanssa. Ruokailua edelsi kummitunti, jonka aikana kummit ja kummioppilaat esimerkiksi pelasivat yhdessä lautapelejä.

Ravintoviikon vierailijana oli ravitsemusterapeutti Ismo Mäkinen, joka kertoi terveellisestä ravitsemuksesta.

Liikuntaa ja lepoa

Toisen viikon teemana oli liikunta. Viikon aikana Sastamalan kaupungin liikuntapalvelut jakoi kulkutunnisteita kuntosalille tai sulkapalloa varten. Yläkoululaiset osallistuivat ryhtijumppaan. Pienemmät koululaiset retkeilivät lähiluonnossa. Opettajat suunnittelivat koulupäivän lomaan toiminnallisuutta ja liikuntaa.

Liikuntaviikko huipentui harrastuspäivään. Silloin koulussa pääsi tutustumaan erilaisiin harrastuksiin seurojen ja paikallisten toimijoiden pop up -pisteillä. Näitä olivat muun muassa vpk, ponitalutus, maalitutka, 4H, leuanvetohaaste ja jääkiekkovarusteiden pukemiskisa.

Koko koulun väki antoi harrastuksensa näkyä pukeutumisessaan.

Kolmannella viikolla aiheena oli lepo ja kuukauden lopuksi mielen hyvinvointi.

Tarjolla oli esimerkiksi hartiahierontaa ja kynsien lakkausta. Isommat oppilaat osallistuivat kiusaamisenvastaiseen koulutukseen ja infoon ihonhoidosta.

Kuraattori ja nuorisotyöntekijät päivystivät koululla useampana päivänä ja yhdessä pohdittiin, kuinka paljon unta tarvitaan ja mitä keinoja on selvitä vuoden pimeimpänä aikana.

Oppilaat saivat hyvinvointikuukauden aikana tutustua myös Saskyn opiskelijoiden esittelemään hyvinvointiteknologiaan ja pelata Hyvän mielen bingoa.

Kuukausi päättyi pyjamaperjantaihin, jolloin kaikki saivat pukeutua pyjamaan.

Vpk toi koulun pihaan paloauton.

Taukoja arkeen ja yhteistyön voimaa

Oppilaiden mielestä hyvinvointikuukausi toi tervetullutta vaihtelua kouluarkeen. Yhdeksäsluokkalaisia harmitti, kun työelämään tutustuminen osui yhdelle hyvinvointiviikolle, ja tuon viikon ohjelma koululla jäi väliin. Pienten oppilaiden mielestä kuluneessa kuukaudessa erityisen mukavaa oli kaikki, mikä liittyi syömiseen.

Ohjelmaa oli suunniteltu siten, että jokainen luokka-aste pääsi osallistumaan johonkin. Oppilaat pääsivät myös toteuttamaan ohjelmaa itse. Osa oli esimerkiksi mukana välipalan ja aamupalan jakamisessa ja osa esitteli omaa harrastustaan toisille pitämällä pop up -pistettä.

Hyvinvointikuukausi vaati paljon työtä ja joustavuutta koulun henkilökunnalta, mutta yhteistyössä onneksi on voimaa. Yhdessä tekeminen ja iloinen heittäytyminen – siitä oli Mouhijärven yhteiskoulun hyvinvointikuukausi tehty.

Saara Lehtonen ja Pinja Parkkila

oppilastoimittajat

Mouhijärven yhteiskoulun 9. luokka

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos