Vuosia jatkunut perinne pitää pintansa: Ovatko täällä Sastamalan ainoat uudenvuoden vastaanottajaiset?

Monet kaupungit ovat luopuneet uudenvuoden ilotulituksista, niin myös Sastamala, mutta paikkakunnalta löytyy ainakin kaksi paikkaa, missä väki kokoontuu vastaanottamaan uutta vuotta.

Sastamalassa ainakin Sammaljoen Sampolan pihassa raketit paukkuvat uudenvuoden kunniaksi. Myös Lantulassa väki kokoontuu viettämään vuoden vaihtumista.

30.12.2022 8:30

Sastamalassa on ainakin kaksi paikkaa, missä vuoden vaihtumista juhlitaan perinteisin menoin lauantaina 31. joulukuuta.

Pikaisen selvityskierroksen perusteella näyttää nimittäin siltä, että Sammaljoella ja Lantulassa vietetään Sastamalan ainoita yleisiä uudenvuoden vastaanottajaisia.

Uudenvuoden juhlat ovat Sammaljoella pitkään jatkunut perinne, josta ei kokonaan luovuttu edes korona-aikana.

”Tapahtuma on suosittu, paikalle tulee joitakin kymmeniä ihmisiä. Joskus väkeä on tullut pitemmältäkin”, sanoo Minna Saarinen Sammaljoen nuorisoseurasta.

Vuoden vaihtumista juhlistetaan Sampolan pihassa ilotulituksella kello 20. Paikalle saa tuoda myös omia uudenvuoden raketteja. ”Lapsiperheitä varten raketit ammutaan jo aikaisin”, Saarinen sanoo.

Nuorisoseura tarjoaa ulkona glögiä ja piparkakkuja.

”Juttuseuraa löytyy, ja lapset peuhaavat perinteisesti lumikasassa. Ilotulituksen jälkeen kuka lähtee yövuoroon töihin ja kuka jatkaa iltaa muulla tavoin”, Saarinen toteaa.

Lantulassa kokoonnutaan kodalla

Myös Lantulassa kylän väki kokoontuu uudenvuodenaattona yhteen. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Virri-Hanhijärvi muistelee, että perinne on jatkunut lähes 30 vuotta.

”Jätämme jäähyväisiä menneelle vuodelle. 1980–1990-luvuilla käveltiin laavulle moottorikelkkareittiä pitkin, laavulla juotiin mehut ja syötiin makkarat. Nykyään tapahtuma on Lantula-talon kodalla.” Raketteja saa ampua.

Virri-Hanhijärven mukaan tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. ”Tarjoilua on niin kauan kuin sitä riittää.”

Sammaljoen nuorisoseuran uudenvuoden vastaanottajaiset Sampolan pihassa la 31.12. klo 20, glögitarjoilu alkaa klo 19.45. Os. Houhajärventie 1124, Sastamala.

Lantula-talon kodalla hyvästit vuodelle 2022 la 31.12. klo 19. Kuumaa mehua ja makkaraa. Omat raketit mukaan.

Onko sinun kylälläsi uudenvuoden juhlia? Kerro siitä meille: toimitus.tyrvaansanomat@sanoma.fi

30.12. juttuun lisätty Lantulan tiedot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos