Kivinavetan kesän näyttely julki: Miss Universum -kisalavallekin maalanneen taiteilijan juhlanäyttelyä tähdittää yksi teema

Tyrvään Pappilan Kivinavetan näyttelykesä alkaa toukokuussa.

Taidemaalari Johanna Oras on opiskellut taidekouluissa ulkomailla ja pitänyt myös näyttelyitään useissa eri maissa.

Tyrvään Pappilan Kivinavetan tulevan kesän taiteilijanimi on Johanna Oras. Taiteilija juhlistaa näyttelyllä 30-vuotista taiteilijanuraansa.

Näyttely pureutuu Oraksen uraa määritelleen kallakukan ytimeen ja on nimeltään Kallan tarina – Kalmankukasta kuosiin.

Näyttely on Oraksen ensimmäinen, jossa hän keskittyy yhteen teemaan.

Taidetta asusteissa ja huonekaluissakin

Näyttelyssä nähdään niin Oraksen aiempia teoksia kuin täysin uusia maalauksia. Osa töistä on yksityiskokoelmista.

Taiteen lisäksi esillä on luonnoksia, grafiikkaa, design-tuotteita, asusteita ja huonekaluja. Ne muodostavat kuvan Oraksen moninaisesta taiteilijan urasta.

Viimeksi Oraksen taide sai kansainvälistä näkyvyyttä tammikuun alussa käydyissä Miss Universum-kisoissa, joita varten hän toteutti maalauksen Miss Suomi Petra Hämäläisen kisalavalla esittelemään silkkiviittaan. Myös Sastamalassa nähdään Oraksen asustemuotia, sillä avajaispäivänä toukokuussa Kivinavetassa on luvassa muotinäytös.

Nimitaiteilijoiden Kivinavetta

Tyrvään Pappilan Kivinavetassa on viime vuosina nähty nimekkäiden taiteilijoiden teoksia. Viime kesänä esillä oli Riitta Nelimarkan hassuttelevaa taidetta ja sitä ennen Marc Chagallin, Henry Mooren ja Osmo Rauhalan taidetta.

Lue lisää: Pyhä kirjakin lentää ohi oikealta, kun oikein hassuttelee – Nämä ovat Kivinavetan huippunäyttelyn arvokkaimmat teokset

Lue lisää: Niemisten kokoelmista syntyi ainutlaatuinen näyttely, joka on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa – Kirsi-Marja Nieminen vaikuttui ajatuksesta: ”Ihmiset tulevat mielestään keskelle ei mitään”

Kivinavetan näyttelytoiminnasta ja Tyrvään Pappilan tapahtumista vastaavan Partnoksen markkinointipäällikkö Helimaaria Utriainen kertoo tiedotteessa, että Oraksen näyttelyssä mennään paljon pidemmälle kuin perinteisessä taidenäyttelyssä. ”Kyseessä ei ole näyttely vain taiteen ystäville, vaan myös niille, jotka ovat kiinnostuneita muodista, sisustuksesta ja muotoilusta. Kohderyhmä on siis varsin laaja.”

Miksi juuri kalla?

Kantava teema on kallakukka, joita Oras on maalannut jo yli 20 vuotta. Taiteilijan kalla-aihe sai alkunsa tilaustyöstä, jonka jälkeen kasvin muotokieli ja arvoituksellisuus ovat inspiroineet Orasta yhä uudelleen ja uudelleen.

”Kalla lähti maalauksissa omille teilleen, ensin kukkana kukkien joukossa, mutta myöhemmin ihmisen hahmossa, tarinoiden ja tunteiden tulkkina”, Johanna Oras kuvailee.

Kallasta on tullut Johanna Orakselle tärkeä teema vuosien varrella.

Yksi yleisön eniten Orakselle esittämistä kysymyksistä vuosien varrella on ollut, miksi hän on valinnut töidensä inspiraatioksi juuri kallan. Kysymykseen vastaaminen ei ole ollut helppoa, mutta taiteilija uskoo tulevan näyttelyn avaavan aihetta katsojille.

Sastamalan kesän näyttelyn yhteydessä yleisö pääsee myös tapaamaan taiteilijaa. Hän on tavattavissa näyttelyssä toukokuussa viikonloppuisin. Luvassa on myös maalaus- ja hemmotteluretriitti.

Johanna Oras: Kallan tarina – Kalmankukasta kuosiin Tyrvään Pappilan Kivinavetassa Jaatsinkatu 2:ssa 13.5.–27.8.2023.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos