Ravintola Bistro 15:ssa järjestetään uudentyyppinen runoilta, jossa runoja voi vaikka räpätä

Lavarunoilta on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Sastamalassa.

Irmeli Knuutti ja Nina Virolainen järjestävät lavarunoillan Sastamalassa Runebergin päivän alla.

2.2. 5:45

Ravintola Bistro 15:ssa Sastamalassa esitetään runoja varsin omintakeiseen tyyliin Runebergin päivän alla perjantaina 3. helmikuuta. Lava on silloin avoin kaikille omien runojen tekijöille.

Sastamalalaiset Nina Virolainen ja Irmeli Knuutti järjestävät lavarunoillan, joka on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Sastamalassa.

”Sastamalassa on paljon runotoimintaa ja aiemminkin on vietetty runoiltoja, myös lavarunouteen viittaava runokaraoke, mutta lavarunoillan nimellä järjestetään nyt ”Open Mic”-tyylinen tapahtuma ensimmäistä kertaa”, Virolainen kertoo.

Lavarunous on oma tapahtumagenrensä, jossa esitysten tyyli on vapaa. Virolainen sanoo, että lavarunoutta ei lausuta perinteiseen tyyliin, vaan tekstit puhutaan, luetaan tai käytetään esimerkiksi rap-musiikkimaista tapaa puhua rytmillisesti. ”Tärkeää on, että tekstit ovat esittäjiensä omaa käsialaa.”

Esiintyjien ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. ”Ilmoittautumiset tehdään vasta paikan päällä, kuten "suuressa maailmassa" lavarunoustapahtumissa toimitaan”, Virolainen toteaa.

Esityksessä voi käyttää mielikuvitusta esimerkiksi pukeutumalla tekstinsä henkeen tai käyttämällä pientä rekvisiittaa tai vaikka suunnitella siihen koreografian.

”Tavalliset arkivaatteet käyvät oikein hyvin. Tietysti esitystä rikastuttaa, jos käyttää tekstiinsä sopivia asusteita tai asuja, tai muuta rekvisiittaa. Myös soittimia voi ottaa mukaan, vaikka kyse ei ole varsinaisesta musiikkiesityksestä.”

Paikalle odotetaan sekä runojen esittäjiä että yleisöä. Virolaisen mukaan yleisön tehtävänä on kannustaa tasapuolisesti kaikkia, jotka esittävät omia tekstejään.

Lavarunoilta Bistro 15, Itsenäisyydentie 15, Sastamala, pe 3.2. klo 19. Ilmoittautuminen alkaa klo 18.30. Vapaa pääsy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos