Funkkistalon galleriassa voit katsoa robotteja silmästä silmään – Sastamalalaisen Eero Kumannon näyttely avautuu

Eero Kumannon näyttely avautuu Funkkistalon galleriassa.

2.3. 6:00

Funkkistalon galleriassa Sastamalassa on maalis-huhtikuussa esillä sastamalalaisen Eero Kumannon taidetta. KATSE-nimisessä näyttelyssä nähdään muun muassa eri tekniikoilla toteutettuja robottimaisia laitteita sekä kustom kulture -taidetta.

Kumanto on taustaltaan teollinen muotoilija ja suuntautunut erityisesti raskaiden koneiden suunnitteluun. Maalaustaiteessaan Kumanto on jo pitkään yhdistellyt laitteiden elementtejä orgaanisiin muotoihin, jolloin lopputuloksena syntyy inhimillisiä piirteitä omaavia robottimaisia laitteita.

Laitteiden käyttötarkoitus jää tyypillisesti katsojan mielikuvituksen varaan. Ne tutkivat vieraita maailmoja jossain kaukaisuudessa, mutta jää katsojan päätettäväksi, lähettikö laitteet ihminen vai joku muu.

Robottimaisten teosten inhimillisyys syntyy usein silmästä ja katseesta. Katse voi olla suuntautunut kuvan ulkopuoliseen maailmaan, josta emme tiedä mitään. Välillä katse kohdistuu suoraan katsojaan.

Mitä robotit näkevät meissä? Tarkkaillaanko tai valvontaanko meitä? Katse voi kertoa enemmän kuin sanat.

Kumanto on yli 20 vuoden ajan tehnyt perinteistä ajoneuvojen koristemaalausta pinstripingia, tekstausta ja kuvanmaalausta. Hänen teoksensa ovat aina ammentaneet erityisesti kustom kulture -maailmasta, johon liittyvät muun muassa sarjakuvat, tatuointiaiheet, vintage, tiki, graffitit ja hot rod -autot. Kaikennäkevä, vapaasti katsova silmä on keskeinen elementti myös kustom kulturessa.

Kumanto tunnetaan myös pienoismalleistaan ja pienoismallitauluistaan. Hänen osaamisensa käsityöalalla on huomioitu vuonna 2015 Vuoden Artesaani -ehdokkuutena sekä vuonna 2018 Taito-Finlandia-ehdokkuutena.

Kumanto on osallistunut aktiivisesti erilaisiin tapahtumiin, kuten kotimaan kustom kulture -alan tapahtumiin, autotapahtumiin ja pienoismallinäyttelyihin. Hän on lisäksi vieraillut vastaavissa tapahtumissa taiteilijana lukuisissa eri maissa, erityisesti Japanissa, Sveitsissä, Englannissa ja Saksassa. Aasiassa hän on vieraillut kutsuttuna taiteilijana myös Thaimaassa ja Indonesiassa järjestetyissä tapahtumissa.

KATSE-näyttely on avoinna Funkkistalon galleriassa Sastamalassa 3.3.–22.4. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Aukioloajat löytyvät osoitteesta www.funkkistalo.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos