Miten takatalvi vaikuttaa muuttolintuihin? – Sastamalassa nähty jo satojen lintujen parvia

Sastamala on maakunnan ensimmäisiä paikkoja havainnoida muuttolintuja.

Metsähanhet lepäävät ja ruokailevat Pirkanmaalla lumettomilla pelloilla ja jatkavat sitten matkaansa pohjoiseen. Arkistokuva.

Lähimuuttajat Itämeren eteläreunalta lentävät nyt Pirkanmaalle ja Sastamala on maakunnan ensimmäisiä paikkoja, joissa muuttolintuja voi havaita. Lintujen kevätmuuton tilanteesta kertoo Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistyksen suojeluvastaava Jukka T. Helin.

”Ensimmäisenä Pirkanmaalle yleensä saapuvat muuttolinnut ovat tulleet maakuntaan. Laulujoutsenia ja kurkia alkaa näkyä. Sastamalassa on jo havaittu yli sadan linnun joutsenparvia pelloilla.”

Sastamalan Soinilassa on jo nähty 229 laulujoutsenta. Usein Pirkanmaan ensimmäisiä muuttolintuhavaintoja tehdään juuri Sastamalassa. Vähän myöhemmin havaintoja tulee Itä- ja Pohjois-Pirkanmaalta.

Vesilinnuista on jo havaittu telkkiä ja hanhia. Kanadanhanhet, metsähanhet ja merihanhet jäävät lepäilemään ja ruokailemaan lumettomille pelloille ja jatkavat sitten matkaansa. Noin kymmenkunta paria merihanhia on jäänyt pesimään Sastamalaan.

Ylipäätään lintujen talvehtiminen on lisääntynyt Pirkanmaalla, kun talvet ovat lämmenneet. Silti monet linnut kuolevat talven pakkasilla.

Jukka T. Helin luettelee lisää Pirkanmaalla havaittuja muuttolintuja. Merikotkien muutto jatkuu. Hiirihaukkoja on havaittu, ja viime viikolla yhtenä päivänä laskettiin 23 muuttavaa hiirihaukkaa. Varpushaukkojakin on havaittuja, sekä ensimmäiset muuttavat piekanat. Sastamalassa on nähty pari muuttohaukkaa.

Koiraslinnut pyrkivät tulemaan ensin, jotta ne saavat hyvät reviirit ja pesimäpaikat. Näin on esimerkiksi peipoilla.

Suuria parvia pulmusia

Sastamalan pelloilla on nähty myös aika suuria parvia pulmusia.

”Ne etsivät lumettomia paikkoja, kuten teiden varsia tai navettojen lähellä sulia lantakasoja. Niitä kannattaa katsella peltojen reunoilta.”

Helinin mukaan takatalvi voi kuitenkin pysäyttää muuton ja pulmuset voivat jäädä viipymään pitemmäksi ajaksi Pirkanmaalle.

”Sadan tai parin sadan linnun pulmusparvi on komea näky, kun se välkehtii pellon päällä. Niitä kannattaa katsoa nyt. Pulmunen ei pesi Pirkanmaalla, vaan menee yleensä tästä nopeasti yli.”

Selviävätkö muuttolinnut takatalvesta?

Kevätmuutto käynnistyi Pirkanmaalla näkyvästi maaliskuun puolenvälin jälkeen. Sen jälkeen sää on viilennyt ja lunta tullut paljon.

Miten muuttolinnut yleisesti suhtautuvat edestakaisin sahaavaan kevätsäähän? Helinin mukaan muutto pysähtyy ja osa linnuista palaa takaisin etelämmäs.

”Ne menevät sen verran kuin on välttämätöntä. Säästä riippuen ehkä etelärannikon tuntumaan, jos siellä on maa sulana.”

Muun muassa töyhtöhyyppä- ja kiuruparvet ovat palanneet takaisinpäin, kun sääolosuhteet ovat muuttuneet ikäviksi.

Myös ensimmäisiä muuttavia sarvipöllöjä on havaittu Pirkanmaalla. Jukka T. Helin vinkkaakin seuraamaan muuttajien lisäksi myös täällä pesiviä pöllöjä. Niiden soidin on nyt menossa.

”Nyt on juuri sopiva ajankohta käydä kuuntelemassa pöllöjä metsissä. Lehtopöllön ääntä voi kuulla kaupunkiseudullakin. Lehtopöllön ääni kuulostaa kissan naukumiselta, ja voi olla vähän karmivakin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos