Kevyt rusketus, uutta oppia, muistoja ja ystäviä – Vammalan lukion opiskelijat kertovat vaihto-opiskelumatkastaan Espanjassa

Vammalan lukion espanjalainen yhteistyökoulu sijaitsee Valencian Burjassotissa. Suomen ja Espanjan lisäksi Erasmus + -hankkeessa on mukana opiskelijoita Saksasta.

Erasmus+ -ryhmä Valencian kaupungintalolla.

Vammalan lukion 11 opiskelijaa ja kaksi opettajaa olivat viikon vaihdossa Espanjassa Erasmus+ -hankkeen kautta. Vierailuun mahtui paljon iloa ja uuden oppimista sekä nähtävyyksien näkemistä kansainvälisiin opiskelijoihin tutustumisen lisäksi.

Erasmus+ on Euroopan unionin rahoittama hanke, joka mahdollistaa nuorille kansainvälistymistä ja lyhyen vaihto-opiskelun ulkomailla.

Vammalan lukion espanjalainen yhteistyökoulu sijaitsee Valencian Burjassotissa, missä nuoret majoittuivat isäntäperheissä. Suomen ja Espanjan lisäksi kansainvälisiä opiskelijoita oli myös Saksasta.

Osa opiskelijoista oli jo toisilleen tuttuja, koska Burjassot oli viimeinen vierailukohde näistä kolmesta maasta. Syksyllä tehtiin reissu Saksan Stuttgartiin ja tammikuussa saksalaiset ja espanjalaiset pääsivät vierailulle Suomeen.

Jokaisella Erasmus+ -vierailulla on oma teemansa. Espanjan-viikon teema oli Social Inclusion eli sosiaalinen osallisuus ja erilaisten ihmisten integroituminen yhteiskuntaan.

Opiskelijat jaettiin seitsemään ryhmään, joista yksi keskittyi viikon dokumentoimiseen. Muut ryhmät saivat oman aihealueen, joka liittyi viikon teemaan, ja tekivät siitä projektityön.

Viikon päätteeksi projektit esiteltiin ja opiskelijat saivat paljon tietoa esimerkiksi heikompiosaisten tai fyysisesti rajoittuneiden ihmisten auttamisesta yhteiskunnassa.

Vierailuviikolla tehtiin ryhmätöitä, mutta aikaa oli myös paljolle muulle. Koko ryhmällä tehtiin reissu Albuferaan, joka on suuri järvi Valencian lähellä. Samalla retkellä syötiin myös herkullista paellaa, joka on Valencian perinneruoka.

Valenciassa vierailleet Erasmus+ -opiskelijat ja kehitysvammaisten koripallojoukkue kohtasivat ystävyysottelussa.

Viikon teeman mukaisesti opiskelijat pääsivät myös seuraamaan kehitysvammaisten koripallojoukkueen harjoituksia ja pelaamaan heidän kanssaan.

Iltaisin oli vapaa-aikaa, milloin opiskelijat olivat isäntäperheidensä kanssa, usein isolla porukalla jossain päin Valencian keskustan nähtävyyksiä ihailemassa ja syömässä herkullista ruokaa.

Ilma Valenciassa helli suomalaisia. Suomessa lähtiessä oli ulkona reilusti pakkasta, mutta perillä Espanjassa lämpötilat pyörivät Suomen hellerajan lähettyvillä koko viikon, eli aurinkorasva ja t-paidat tulivat tarpeeseen.

Viikko oli hauska ja opettavainen, mutta myös voimia vievä. Paluu kotiin oli mieluisa, ja kaikilla oli alkanut kasvaa ikävä omaa sänkyä kohtaan.

Espanjan auringosta Vammalan lukiolaisille jäi kevyen rusketuksen lisäksi paljon uutta oppia, muistoja ja ystäviä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos