Ratakadun mutka oikaistiin ja perinteikäs rakennus jäi sen alle – Pajassa työskennelleen savenvalajan töitä on nyt esillä Galleria Akselissa

Kiista savipajan kohtalosta ratkesi lopulta korkeimman oikeuden päätöksellä.

Jaakko Viljasen savenvalantaa on ikuistettu valokuvin ja nyt kuvat ovat esillä Galleria Akselissa Sastamalassa.

Savenvalaja Jaakko Viljasen (1924–1990) työtä kuvataan vapun jälkeen avautuvassa näyttelyssä Galleria Akselissa Sastamalassa. Esillä on Viljasen tekemiä saviesineitä ja valokuvia savenvalannan eri työvaiheista. Näyttelyn esineet ja valokuvat ovat Georg Pimenoffin kokoelmasta.

Tyrvääläinen savenvalantaperinne ulottuu keskiajalle Sastamalan vanhojen kirkkojen rakentamisvaiheisiin. Edellytykset tiili- ja saviastioiden tuotannolle olivat alueella hyvät, koska Kokemäenjokilaaksossa maan pintakerroksista saatiin helposti hyvänlaatuista punasavea.

Jaakko Viljanen oli länsisuomalaisen savenvalantaperinteen jatkaja toisessa polvessa. Hän oli saanut oppinsa isältään Herman Viljaselta, joka oli savenvalaja Salmivaaran oppilas. Salmivaara oli saanut oppinsa Turussa.

Jaakko Viljanen työskenteli isänsä vuonna 1930 rakentamassa Ratakadun varrella sijainneessa työpajassa.

Paikallinen savenvalantaperinne katkesi vuonna 1980, kun Viljasen savipaja sai purkutuomion.

Vammalan kaupungin kanssa toistakymmentä vuotta kestänyt kiista savipajan kohtalosta ratkesi keväällä 1980 korkeimman oikeuden päätöksellä. Ratakadun mutka oikaistiin työpajan kohdalta. Viimeinen uunillinen poltettiin heinäkuussa 1980 ja paja purettiin elokuussa 1980.

Tunnustuksena perinteisen savenvalantaperinteen vaalimisesta ja edelleen kehittämisestä Jaakko Viljaselle myönnettiin valtion taideteollisen toimikunnan apuraha vuonna 1972.

Galleria Akselin näyttelyn tarkoitus on tallentaa osa kadonnutta tyrvääläistä savenvalantaperinnettä.

Jaakko Viljanen, savenvalaja. Valokuvia ja saviesineitä Pimenoffin kokoelmasta. Näyttely Galleria Akselissa 2.–14.5. Asemakatu 16, Sastamala. Avoinna ti-su klo 14–18.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos