Katso kuvat: Lada-mies toivotettiin tervetulleeksi Sastamalaan, ja muillakin oli kivaa vanhojen ajoneuvojen paraatissa

Museo- ja harrasteajoneuvojen vappuajelu järjestettiin Vammalassa vapunpäivänä jo 24. kerran. Sää suosi tapahtumaa ja yleisöä oli paljon.

Museo- ja harrasteajoneuvojen vappukulkue järjestettiin Vammalassa jo 24. kerran. Osallistujalista oli jälleen täysi, eli näytillä oli 200 vanhaa vehjettä. Eetu Poutalan Lada 1200 vuodelta 1971 on edelleen käyttöautona ympäri vuoden. Nokialta Häijääseen vappua edeltäneellä viikolla muuttanut tuore sastamalalainen sai lämpimän vastaanoton, sillä hänen Ladansa oli yleisöäänestyksen ykkönen.

Vajaa viikko sitten Nokialta Häijääseen muuttanut Eetu Poutala sai yllätyksekseen kukkia ja kunniaa osallistuttuaan vanhojen autojen paraatiin käyttöautollaan eli vuoden 1971 Lada 1200:lla. Poutalan menopeli oli yleisöäänestyksen suosikki.

”Aika hienosti toivotettiin tervetulleeksi”, Poutala naureskeli palkintopuska kädessä.

Vampulalainen Anja Vihersalo kertoo, että vanhat autot kiinnostavat niin, että niitä sopii tulla maakuntarajan ylikin katsomaan.

Poutalan lisäksi Vammalassa oli paljon muitakin aurinkoisia kasvoja, sillä perinteikäs vapunpäivän paraati pidettiin poutasäässä. Vampulasta maakuntarajan toiselle puolen tullut Anja Vihersalo kertoi, että vanhat autot kiehtovat ja niitä on kiva lähteä kauemmaskin katsomaan. Toista kertaa paraatiin osallistunut Suodenniemeltä lähtöisin oleva Olli Airaniemi puolestaan tiivisti olennaisimman yhteen virkkeeseen.

”Tänne on mukava tulla katsomaan toisten vehkeitä ja esittelemään omia.”

Suodenniemi-Teisko-akselilta tapahtumaan osallistuivat Olli (takana) ja Veikka Airaniemi sekä Carita Yrjölä. Ajokkina oli vuoden 1989 Suzuki Carry, jolla Airaniemi osallistui myös vuoden 2017 tapahtumana, ja jolla isä ja poika edelleen ajelevat viikonlopun kauppareissuja.

Sivistystä, kulttuuria ja koulutusta

Vappuparaati järjestetään Sastamalan kaupungin kulttuuripalveluiden ja Vammalan yrittäjien yhteistyönä. Kaupungin terveiset tapahtumaan toi sivistyslautakunnan varapuheenjohtaja Janne Prihti, joka kiitteli runsaslukuista yleisöä innokkaasta tapahtumaan osallistumisesta.

Vappusää oli ennakoidusta poiketen tapahtumalle suosiollinen ja väkeä oli liikkellä paljon.

Puistokatu oli aurinkoisessa vappusäässä väkeä ja vanhoja menopelejä väärällään.

Taksiyrittäjä totesi myös vanhojen ajoneuvojen parissa puuhaamisen olevan mitä suurimmassa määrin sivistys-, kulttuuri- ja koulutustoimintaa.

”Kokemukseni mukaan autoihmiset ovat mitä sivistyneimpiä, ja kaikki autoharrastajat osallistuvat kulttuurin säilyttämiseen. Vaatii myös paljon opiskelua, että näitä vanhoja ajoneuvoja osaa pitää kunnossa”, Prihti listasi.

Tämän vuoden tapahtuma järjestettiin poikkeuksellisesti remontissa olevan torin ympäristössä ja muun muassa Torikeskuksen takaisessa Aittalahdenpuistossa.

Yleisöä meni kohti Aittalahdenpuistoa tasaisena virtana.

”Sopivasti ensi vuonna tapahtuma järjestetään 25. kertaa. Juhlavuodesta saadaan nauttia sitten uudella torilla”, Janne Prihti sanoi.

”Hienoa, kun on uudempiakin mukana”

Paraatin parhaimmiston valitsi tänä vuonna tuomaristo, johon kuuluivat Henri Haapamäki, Jukka Jokinen ja Päivi Mäki-Kerttula. Tuomaritkin kehuivat tapahtuman tunnelmaa ja isoa väkimäärä.

Tämä pirteän värinen Volkswagen Delivery on vuodelta 1965 ja sen ilmoitti paraatiin Nea Ylistenniemi.

Muun muassa kuplavolkkareilla oli tuttuun tapaan paljon kaltaistaan seuraa Vammalan kaduilla.

Museo- ja harrasteajoneuvojen vappukulkuessa nähtiin 200 vanhaa kulkupeliä.

”Traktoreita oli tänä vuonna harmillisen vähän, mutta autoista on hyvä, kun on uudempiakin mukana. Kaikkien ei tarvitse olla sieltä 1930-luvulta”, rallimies Haapamäki tuumi.

Sulo Koivuniemi osallistui Mercedes-Benz 170V B Cabrioletilla vuodelta 1938.

Omissa arvioissaan tuomarit kuitenkin pisteyttivät parhaille sijoille ehtoja museovehkeitä. Ykkössijalle tuli Petri Koivuniemen vahvasti tuunattu Chevrolet vuodelta 1929, kakkospalkinnon sai Tuure Hulmin vuoden 1965 Scammell Scarab -säiliöauto ja kolmanneksi tuli Jarmo Puntalon Packard Super Eight vuodelta 1949.

Petri Koivuniemen vuoden 1929 Chevrolet tallentui moneen kännykkäkameraan, ja se sai myös tuomaristolta vappuparaatin ykköspalkinnon.

Näyttävä Chevrolet on tuunattu varmasti katseita kerääväksi.

Tuomariston kakkospalkinnon sai Tuure Hulmin säiliöauto. Erityismaininta tuli kokonaisuudesta, jossa oli asuihinkin satsattu asianmukaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos