Kevään myötä myös kyyt ovat heränneet horroksesta – Asiantuntija kertoo alueet, joilla kannattaa olla valppaana

Kyy rauhoitetaan ensimmäistä kertaa Suomessa, kun uusi luonnonsuojelulaki astuu voimaan kesäkuun alussa.

Kyyt viihtyvät aurinkoisissa ja suojaisissa paikoissa.

Kevään edetessä myös kyyt ovat heränneet talvihorroksesta. Pirkanmaalla kyitä voi tulla vastaan monin paikoin – myös asuinalueiden lähellä.

”Aurinkoiset ja suojaisat paistattelupaikat maastojen rajapinnoissa, kuten metsän ja voimalinja-aukean rajamaastossa tai metsänreunojen ja kivikkoisien etelärinteiden tienoot ovat alueita, joissa kannattaa olla valppaana”, kertoo Suomen herpetologisen yhdistyksen puheenjohtaja Niko Selin.

Toimi näin

Jos kyy puree...

Puremakohta tulee pitää mahdollisimman liikkumattomana. Raajan voi esimerkiksi lastoittaa tai pureman saaneen henkilön kantaa pois tapahtumapaikalta.

Kyyn purema vaatii aina myös lääkärin arvion. Terveydenhuollossa puremaa hoidetaan oireenmukaisesti, ja tarvittaessa voidaan käyttää vastamyrkkyä.

Kyy rauhoitetaan

Selinin mukaan kyiden määrää on vaikea arvioida niiden paikoittaisen esiintymisen vuoksi. Myös kannanvaihtelut voivat talvista riippuen olla suuria.

Selin listaa, että kyykantoja uhkaavat ainakin ilmastonmuutos, rakentaminen, liikenne, ihmiset ja irtokissat. Ilmastonmuutos aiheuttaa talvien lauhtumista, mikä pienentää kyykantoja. Rakentaminen puolestaan on uhka kyille siksi, että samalla tuhoutuu elinalueita ja talvipesiä.

”Populaatioita jää uusien asutusalueiden väleihin mottiin, minkä myötä asukkaiden ja kyiden törmäämisiä sattuu."

Kyy rauhoitetaan ensimmäistä kertaa Suomessa, kun uusi luonnonsuojelulaki astuu voimaan kesäkuun alussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos