Lantula-talolla vieraita Illinoisin yliopistosta – Amerikkaan lähti viemisinä kasseja, villasukkia, hunajaa ja talkkunajauhoja

Lantulan seudun kyläyhdistyksen monipuolinen toiminta teki suuren vaikutuksen amerikkalaisiin vieraisiin.

Retrotytöt esiintyivät Illinoisin yliopiston opiskelijoille Lantula-talolla.

Perjantaina 22. toukokuuta Lauhamon pikkubussi toi parisenkymmentä opiskelijaa Yhdysvalloista Illinoisin yliopiston kestävän kehityksen kurssilta tutustumaan Lantula-taloon ja erityisesti aktiiviseen talkootyöhön ja kierrättämiseen.

Opiskelijat tutustuivat Joutsenten reitin toiminnanjohtajan Petri Rinteen ja hankeneuvojan Eeva Raukon kanssa myös Hämeenkyrössä Yrjölän Marjatilaan ja Yltä ja alta –maataideteokseen, Pirkanmaan vuoden 2022 kylään Tottijärveen, Ellivuoren alueen kehittämiseen ja Pirunvuoren luontoon.

Lantulassa opiskelijat otettiin vastaan kuttupitäjälle tyypilliseen tapaan, kun tarjolla oli kutunjuustovoileipiä, ja lantulalaista Virrin talkkunajauhoa oli käytetty mustikkaiseen talkkunahyveeseen.

Opiskelijat maistelivat uusia makuja ennakkoluulottomasti ja erityisesti talkkunajauho herätti keskustelua. Opiskelijat hämmästelivät, kun talkkunajauhoja tehdään savusaunassa – siinä samassa, jossa ihmiset saunovat.

Lantulan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Virri-Hanhijärvi ja jäsen Ruut Palomäki esittelivät Lantula-talon toimintaa. Illinoisin yliopiston opiskelijat olivat innoissaan yhdistyksen monipuolisesta tarjonnasta: kierrätyspisteen edistyksellisyys, lasten ja nuorten huomioiminen toiminnassa ja palvelut ikäihmisille ihastuttivat.

Talkootoiminnan laajuus ja talkoolaisten suuri saatavuus herättivät kysymyksiä – myös ristiriidoista. Lantulan vetovoima lienee yhteisöllisyydessä ja siinä, että yksilöä arvostetaan omana itsenään. Jokaiselle löytynee oman kokoista, omien voimavarojen mukaista talkootyötä. Suurin talkootyön- ja varainkeruun voimainponnistus on toukokuinen Vatajan rompetori, nyt jo 30. kerran.

Retrotytöille raikuvat aplodit

Retrotytöillä, lantulalaisella naiskuorolla, oli alkamassa harjoitukset, joten he laulaa lurauttivat kansanlaulun ”Sinisiä, punaisia ruusunkukkia”. Yleisö oli innoissaan. Epäiltiin, etteivät Retrotytöt olleet saaneet aiemmin niin raikuvia aplodeja. Toivottiin toistakin kappaletta, ja osa nuorista eli rytmin mukana. Eräs opiskelijoista kertoi laulavansa itsekin naiskuorossa, ja hän koki Retrotytöt inspiroivina – noin hänkin haluaa laulaa vielä vanhempanakin.

Ennen lähtöä oli vielä aikaa jutella ja tehdä ostoksia. Lantula-talon käsityökaapin uumenista lähti Amerikkaan kasseja, villasukkia, hunajaa ja talkkunajauhoja.

Opiskelijat olivat vaikuttuneita Suomen luonnosta ja koetusta turvallisuudesta, mitä myös Lantulan yhteisöllisyys vahvisti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos