Katso finalistit ja äänestä - Kuka on vuosisadan henkilö seudullamme?

Katso finalistit ja äänestä - Kuka on vuosisadan henkilö seudullamme?

Tyrvään Sanomien toimitus on valinnut finalistit paikkakunnan merkkihenkilö -äänestykseen.

Tyrvikselle sai ehdottaa Sastamalan ja Lavian alueella vuosina 1917-2017 vaikuttaneita merkkihenkilöitä.

Ehdotuksia tuli runsaasti. Niitä otettiin vastaan lokakuun loppuun asti.

Finalistien valinta oli vaikeaa, koska monet ovat ansioituneet omilla aloillaan ja paneminen paremmuusjärjestykseen on hankalaa. Seudulla on esimerkiksi vaikuttanut lukuisia ansioituneita yrittäjiä, mutta vain osa heistä mahtui loppusuoralle.

Finalistien valinnassa korostui henkilön toiminta nimenomaan oman paikkakunnan hyväksi.

Voit äänestää finalisteista merkittävintä henkilöä Tyrvään Sanomien nettisivuilla: Toimitus suosittelee -osastolta löytyy juttu, jonka lopussa olevasta linkistä pääsee äänestyslomakkeelle.

Voit myös äänestää lähettämällä postia osoitteeseen: Tyrvään Sanomat, Marttilankatu 2, 38200 Sastamala.

Kaikkien äänestäneiden kesken arvotaan Tyrvään Sanomien tilausjakso sekä tuotepalkinto.

Finalistit ovat:

1. Amanda Jokinen 1853-1922

Aikansa tunnetuimpia kansanparantajia Suomessa.

Hoiti potilaita vastaanotolla, sairaskodissa, kotikäynneillä ja kirjeitse.

2. Mauri Kunnas 1950-

Lastenkirjailija, jonka kirjoja on myyty maailmassa yhteensä liki 10 miljoonaa kappaletta ja Kunnaksen kirjoja on käännetty 35 kielelle ja julkaistu 36 maassa, kertoo Wikipedia. Kunnas on palkittu Pro Finlandia -mitalilla. Vammalassa sijaitseva Kunnaksen hahmoihin perustuva Herra Hakkaraisen talo on noussut Sastamalan tunnetuimmaksi matkailukohteeksi.

3. Antti Prusi 1923-1995

Kotiseutuneuvos, Tyrvään Sanomien päätoimittaja 1950-1986. Merkittävä paikallinen kotiseutu- ja kulttuurivaikuttaja vuosikymmenten ajan.

4. Timo Roos 1936-

Kunnallisneuvos, kansanedustaja vuosina 1983-1995. Vaikuttanut päättäjänä merkittävästi paikkakunnan kehitykseen Arkadianmäeltä käsin.

5. Emil Danielsson 1882-1967

Taidemaalari. Tunnetuimmat työt ovat maisemamaalauksia, joista useat kuvaavat Karkun Pirunvuoren maisemia.

Danielsson alkoi vuonna 1906 rakennuttaa kivilinnaa Pirunvuorelle.

Siellä hän vietti kesiään lähes 60 vuoden ajan.

6. Jorma Nieminen 1941-

Kasvatti autotallista 1960-luvulla alkaneen liiketoiminnan kansainväliseksi suuryritykseksi rohkeilla ratkaisuillaan. Vexve on suuri työllistäjä Sastamalassa.

7. Mikko Esko 1978-

Lentopalloilija, valittu useasti kauden lentopalloilijaksi Suomessa sekä parhaaksi suomalaiseksi miespelaajaksi. Pitkä ja kansainvälinen menestyksekäs ura jatkuu Vammalan Lentopallossa.

8. Veijo Hukkanen 1949-

Pieni kala-alan perheyritys on kasvanut hevostallista 1970-luvulta lähtien yritysostojen myötä Suomen suurimmaksi alan toimijaksi. Yrityksen pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsevat edelleen Sastamalassa.

9. Musta hevonen?

Joku, jonka kuva ei näy tällä sivulla. Henkilö, joka on ollut paikkakunnan merkkihenkilö ja ansaitsee olla mukana finaalissa.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Mauri Kunnas on paikallisesti, valtakunnallisesti ja maailmanlaajuisestikin tunnettu kirjailija. Sastamalan (Vammalan) tunnettavuus on lisääntynyt hänen kirjojensa kautta ja tuonut turistivirtaa tännepäin. Hänen kirjatuotoistaan lahjoittamansa rahamäärä vanhan kuuluisan kirkkomme jälleenrakentamiseen on sankariteko. Kotiseuturakkaus näkyy ja kuuluu hänen teoissaan ja kirjoissaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio