”Se on positiivinen kateus, joka ajaa tekemään", sanoo hankeneuvoja Eeva Raukko – Sastamalassa osataan hakea hankkeille rahoitusta

Mimmi Virtanen
”Se on positiivinen kateus, joka ajaa tekemään", sanoo hankeneuvoja Eeva Raukko – Sastamalassa osataan hakea hankkeille rahoitusta

Kiikkalainen Eeva Raukko työskentelee Joutsenten reitissä hankeneuvojana. "Välillä painetaan toimistolla pitkää päivää. Peltotöiden aikaan työt ovat maatilalla Kiikassa", hän kertoo.

Mimmi Virtanen

Hankeneuvoja Eeva Raukko on työskennellyt Joutsenten reitissä 10 vuotta. Äetsän kunnan kautta hankekuvioihin ajautunut Eeva päätyi maaseudun kehittämisyhdistykseen vähän vahingossa.

– Aiempi hankeneuvoja lähti muualle töihin. Kunnasta sanottiin, että ”ottakaa Eeva”, ja tässä sitä ollaan, hän naurahtaa.

Eeva pitää pystyssä Joutsenten reitin toimistoa, vaikka työskenteleekin arviolta vain noin 67-prosenttisesti. Hän tekee kahden hengen toimistossa kaikkea ja myös tietää kaikesta kaiken – ainakin mitä tulee hankkeiden ja maksatuksen hakemiseen.

– Itse olen parhaimmillani ongelmien ratkaisemisessa. Työ on myös todella vaihtelevaa. Tarpeen mukaan käydään asiakkaiden luona, asiakkaat välillä toimistolla.

Eevan mukaan alueelle tyypillistä on runsas ja laaja-alainen yrityskenttä, mikä näkyy myös yritystukien määrässä.

– Esimerkiksi Äetsässä oli ennen kuntaliitosta Suomen eniten itsensä työllistäviä ihmisiä väkimäärään suhteutettuna. Meillä on moneen muuhun alueeseen verrattuna runsaasti yrityshankkeita. Ihmisille tulee kuitenkin usein ensimmäiseksi mieleen yhdistysten hankkeet, mutta jollei alueella ole yrityksiä ja työtä, on muukin kehittäminen aika mahdotonta.

Joutsenten reitillä ei ole alueellaan tunnettuusongelmaa. Yhdistys tiedetään hyvin toimialueellaan myös Sastamalassa.

– Täällä osataan hakea hankkeita. Se on se positiivinen kateus, joka ajaa toteuttamaan ja tekemään.

Turusta kotoisin oleva nainen asuu Kiikassa miehensä sukutilalla, jossa toimii omien sanojensa mukaan äesmiehenä ja kuivurinhoitajana. Lisäväriä maatilalle tuovat vanhassa isoäidin talossa silloin tällöin majoittuvat matkailijat. Kiikan miljöössä yöpyy milloin hollantilainen motoristiporukka, milloin intialainen perhe.

Muutama vuosi sitten Eeva osti metallinpaljastimen ja innostui aarteenetsinnästä. Vanhan maalaistalon pihapiirissä riittää rautaa, ja muutamia todellisia aarteitakin on tullut vastaan.

– Valitan miesväelle, että piha on täynnä kuoppia koneiden jäljiltä. Taidan kuitenkin olla itse se, joka niitä innokkaimmin kaivaa, hän naurahtaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio