Taideteoksia iholla – hyvin intiimi näyttely avautuu Jaatsilla

Harri Larjosto
Taideteoksia iholla – hyvin intiimi näyttely avautuu Jaatsilla

Akseli Gallen-Kallela: Sammon puolustus, Mosse Hirvonen, Pitbull Tattoo Oulu, 2012–2013.

Tyrvään Sanomat

Mediataiteilija Harri Larjosto ja Gallen-Kallelan Museo etsivät parin vuoden ajan henkilöitä, joilla on taideteoksesta tehty tatuointi.

Ihmisten ihoilla elävien taideklassikkojen määrä ylitti odotukset. Larjosto valokuvasi ja haastatteli sata henkilöä. –Ihmisillä on yllättävän vakavia perusteita sille, miksi kantaa jotain kuvaa, taidetta ihollaan, läpi elämän, toteaa Larjosto.

Hyvin intiimin näyttelyn ja kirjan kautta ihmiset avaavat omat tarinansa. Ne liikuttavat, ihastuttavat ja naurattavat.

Iholla elävät taideteokset tarjoavat uudenlaisen näkökulman taiteen merkitykseen tässä ajassa.

Syvällinen merkitys ja arvo

1990-luvulta lähtien tatuoinnit ovat yleistyneet ja muuttuneet osaksi valtavirran koristautumista suoranaiseksi tatuointibuumiksi.

Monet juuri taidekuvia tatuoineet korostavat kuitenkin erottautumista tästä massasta.

Taidekuvilla koetaan olevan syvällisempi merkitys ja arvo, ne kiinnittyvät historiaan ja kulttuuriin.

Samalla tatuointeina taideteokset siirtyvät museoiden saleista ja kirjojen sivuilta aivan uudenlaisiin ympäristöihin ja osaksi elämää.

Gallen-Kallela suosituin

Tatuoitujen taideteosten joukossa suosituimmaksi taiteilijaksi osoittautui Akseli Gallen-Kallela ja Sammon puolustus (1896) sekä muut Kalevala-aiheet.

Suomalaisen taiteen klassikkojen tatuoimiseen liittyy useilla henkilöillä ajatus omista juurista, mutta myös kansallisten symbolien haltuunotosta: yhteinen kulttuuriperintö ei saa päätyä vain kansallismielisten omaisuudeksi.

Muita taiteilijoita, joiden teoksia on toisinnettu iholle, ovat muun muassa Hugo Simberg, von Wright -veljekset, Alphonse Mucha, Edvard Munch, Salvador Dalí ja Leonardo da Vinci.

Näyttely Jaatsilla

Kulttuuritalo Jaatsilla avautuvassa näyttelyssä on esillä 52 valokuvaa tatuoinneista.

Tatuoidut taideteokset -näyttely oli Gallen-Kallelan museossa esillä syksystä 2017 alkuvuoteen 2018. Nyt se on saatu yleisön nähtäville Jaatsille Sastamalaan.

Kulttuuritalo Jaatsi on Akseli Gallen-Kallelan lapsuudenkoti.

Näyttely Kulttuuritalo Jaatsilla (Gallen-Kallelan katu 1, Sastamala) avoinna 13.6. alkaen päivittäin klo 11–17, juhannuksena suljettu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio