Kolumni: Mitä tehdä, jos Tiinan huoneessa haiskahtaa some? - Puheenvuoro - Tyrvään Sanomat

Kolumni: Mitä tehdä, jos Tiinan huoneessa haiskahtaa some?

23.11.2017 16:16

Someriippuvuushätään tarvitaan rajoituksia:

Somepikatesti: poliisi voi pysäyttää sinut (myös kävelyllä) ja pyytää somenäytteen.

– Näytäs, mitä osaat kirjoittaa Twitteriin.

Kuinka moni alkaa ylpeänä kirjoittaa pikaviestiä, kun pitäisi vastata, että onko se jotain syötävää?

Somealkometri: puhalla pilliin ja se kertoo, oletko somessa. Sinulla voi olla liikaa somea veressä. Verestä mitataan Facebookin, Whatsappin, Instagramin ja Twitterin viikkokäyttöaika. Törkeän raja ylittyy, jos olet julkaissut selfien, tykännyt kahdesta postauksesta ja lähettänyt kymmenen Whatsapp -viestiä.

Jos olet ollut liikaa somessa, joudut somenajokieltoon. Tilalle saat suomenajokoiran.

Viron sometuonti: tulli valvoo, tuotko pakettiauto täynnä sometuotteita omaan käyttöön, sukujuhliin vai oletko somen jälleenmyyjä. Kaikkien kännytkin tarkistetaan rajalla. Lähde Latviaan, jos haluat sitä halvempaa somea.

Kello 21:n jälkeen vain ravintolassa, tarkkaan valvotussa somepaikassa, pääsee someen. Ravintolassa somea ei saa missään tapauksessa kuljettaa toisiin pöytiin. Etkä saa ravintolassa käyttää somea, jos et osta ensin voileipää. Portsari valvoo somen ja voileivän pyhää liittoa.

Somea saa käyttää ravintolassa puoli kahteen, jatkoaikaa voi hakea. Poliisi voi järjestyksen ylläpitämisen vaatiessa keskeyttää somen käytön ravintolassa vuorokaudeksi. Somevalomerkki tulee puoli neljältä. Somen käyttö aamuyön kebabilla kielletään.

Kello 21 jälkeen kaupoissa ei saa enää käyttää somea. Muuten kännykkä jää tiskille. Aamuyhdeksältä kaupassa pääsee jälleen someen. Rajoitus koskee myös verkkokauppoja.

Somella on sallittu tilavuusprosentti. Kyse on aivojen tilavuudesta. Yli 22-prosenttisen väkevän aivotilavuussomen mainonta on kiellettyä. Väkevää somea ovat etenkin Whatsapp -viestit, jos kuuluu yli kolmeen lasten harrasteryhmään. Alle 20-vuotias ei saa väkevää somea kuin ravintolassa. Alaikäiselle ei saa välittää edes mietoa somea. Omaa somea ei saa tuoda yleisötapahtumiin ainakaan taskulämpimänä somena muovisessa kerhopullossa.

Muistakaa tuottavuus: Töihin ei saa tulla somen vaikutuksen alaisena. Kellot soivat, jos: työkaveri huomaa, että Tiinan huoneessa haiskahtaa some. Kalle käyttäytyy välttelevästi, silmät punoittavat ja olemus on nuhjuinen. Antti on jo saanut varoituksen somen takia ja alkanut taas esiintyä töissä somelta haiskahdellen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainokset