Mielenterveysomaisille tehty kysely: Avun saaminen on vaikeaa, kun läheinen juo ja on masentunut - Puheenvuoro - Tyrvään Sanomat

Mielenterveysomaisille tehty kysely: Avun saaminen on vaikeaa, kun läheinen juo ja on masentunut

”Terveydenhuollossa ajatellaan yhä usein, että päihderiippuvuus pitää hoitaa pois ennen kuin mielenterveysongelmiin tarjotaan apua.” Mielenterveysomaiset Pirkanmaan viestintäkoordinaattori Emma Auvinen muistuttaa, että Sastamalassa on tarjolla maksutonta omais- ja vertaisneuvontaa.

Hoitoon hakeutuminen voi olla vaikeaa tilanteessa, jossa masentunut juo.

2.10. 16:15

Moni suomalainen tietää, millaista on, kun masentunut perheenjäsen tai ystävä juo. Moni tietää myös, kuinka vaikeaa hoitoon hakeutuminen tai avun saaminen silloin on.

”Ilmaisin huoltani läheiseni tilanteesta, ja kerroin kokemuksistani, joita minulla on hänen pitkäaikaisista mielenterveyden ongelmistaan, mutta tilanteissa keskityttiin pelkästään päihteiden käyttämiseen. Päihteet eivät kuitenkaan ole olleet ongelmien syy, vaan seuraus pahasta olosta...”

Katkelma on Mielenterveysomaiset Pirkanmaan keväällä toteuttamaan kyselyyn saadusta avovastauksesta. Vastaajan läheisellä oli ongelmia sekä mielen että päihteiden kanssa, eli hänellä on niin sanottu kaksoisdiagnoosi.

Päihdehäiriöt kuuluvat ICD-tautiluokituksessa mielenterveyshäiriöiden ryhmään. Monesti on mahdotonta sanoa, onko päihteiden käyttö mielenterveyshäiriöiden syy vai seuraus. Ongelmia pitäisikin hoitaa rinnakkain.

Mielenterveys- ja päihdepalveluita on yhdistetty viime vuosina samojen kattojen alle. Silti terveydenhuollossa ajatellaan yhä usein, että päihderiippuvuus pitää hoitaa pois ennen kuin mielenterveysongelmiin tarjotaan apua.

Läheisille apua

Tutkimusten mukaan mielenterveyspotilaiden omaisista miltei puolet sairastuvat itsekin masennukseen. Koronapandemian alkamisen jälkeen omaisten jaksaminen on mennyt vielä heikompaan suuntaan. Omaiset, joiden läheisillä on ongelmia sekä mielenterveyden että päihteiden käytön kanssa, ovat erityisen suuressa vaarassa sairastua.

”Monesti on mahdotonta sanoa, onko päihteiden käyttö mielenterveyshäiriöiden syy vai seuraus.”

Kaksoisdiagnoosin saanut on usein haluton hoitoon. Omaisen kontolle jää monesti läheisen pärjäämisestä huolehtiminen ja hoidon hakeminen. Päihdeongelmainen voi käyttää läheisiään taloudellisesti hyväksi, käyttäytyä väkivaltaisesti ja arvaamattomasti. Aina omaa kumppania tai lastaankaan ei voi auttaa. Oman jaksamisen vuoksi on asetettava rajat.

Keväällä toteuttamamme kysely paljastaa, että läheisille tarjotaan liian harvoin apua Pirkanmaan päihde- ja mielenterveyspalveluissa. FinFami Pirkanmaa tarjoaa sastamalalaisille maksutonta omais- ja vertaisneuvontaa kasvokkain, puhelimitse ja etäyhteyden kautta.

Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää vietetään 9. lokakuuta.

Emma Auvinen

Mielenterveysomaiset Pirkanmaa – FinFami ry

Vertaistukiryhmä kokoontuu SPR:n Ystävänpirtillä (Puistokatu 18) keskiviikkoisin 13.10.,17.11. ja 15.12. Omaisneuvonta palvelee numerossa 040 722 4292.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos