Tyrviksen lukijoita puhuttavat verkkokommenteissa nyt uimahallin ja kuntoportaiden tarpeellisuus – Koostimme parhaat palat - Puheenvuoro - Tyrvään Sanomat

Tyrviksen lukijoita puhuttavat verkkokommenteissa nyt uimahallin ja kuntoportaiden tarpeellisuus – Koostimme parhaat palat

Tyrvään Sanomien verkkokeskustelussa kommentoidaan muun muassa kuntoportaiden rakentamisen siirtymistä ensi vuoteen, Sastamalan sijoitusta kuntien elinvoimavertailussa ja kaupungin teettämää kuntalaiskyselyä.

11.10. 14:15

Kommentteja juttuun: Sastamalaan piti tulla kolmet uudet kuntoportaat tänä vuonna – Nyt rakentaminen viivästyy, tässä on syy

Olen aktiivinen luonnossa liikkuja ja kuljen mielelläni erilaisia reittejä pienemmillä poluilla ja isommilla merkityillä reiteillä. Ei tulisi mieleenkään, että lähtisin jotain portaita edestakaisin kiipeämään. Minä laittaisin nämä rahat merkittyjen reittien kunnostukseen. Taitaa olla hetken innostus ja turhake tällaiset portaat, jotka eivät vie minnekään.

Ollaan tyytyväisiä siihen, että kuntoportaat saadaan. Ne ovat kaikkien käytössä milloin itselle sopii. Ne ovat käyttömaksuttomat ja ulkoliikuntaa parhaimmillaan omaan tahtiin.

AINA on joku vastarannan kiiski kun MINÄ en tarvitse/halua niin ei muutkaan tarvitse. Voisiko taas ottaa huomioon erilaiset, erilaisten ihmisten tarpeet? Kaikki eivät pysty esim. metsässä liikkumaan. Portaat ovat erittäin hyvä liikuntamuoto ihmisille, joilla on joku liikkumisen rajoite.

Tietääkseni kuntoportaita ei ole pakko käyttää, joten tämä viesti helpottanee elämääsi.

”Kyllä kirittävää riittää”

Kommentteja juttuun: Suomen elinvoimaisimpien kuntien kärkeen nousi neljä Tampereen naapuria, mikä laski Sastamalan sijoitusta? – ”Teidän täytyy tehdä asioita, joita ne muut ovat jo tehneet”

Kyllä Sastamalassa kirittävää riittää. Ei muuta kuin hihat heilumaan.Toimintatapoja on muutettava, kyläpolitiikka jätettävä. Nyt on katsottava tulevaisuuteen eikä murehtia uimahallista tai torin paikasta.

Toivottavasti uudet, nuoremmat valtuutetut tuovat ryhtiä Sastamalan päätöksentekoon. Päättämättömyys on Sastamalan suurin ongelma, toinen on kyläpolitikointi. Ei tunnusteta tosiasioita ja tulokset näkyvät. Uimahallin kun saa rakennettua niin vätystelyn ja saamattomuuden leimaa vähän poistetaan. Siitä on hyvä alkaa ryhtiliike.

Miten esim. tuo uimahalli korreloi elinvoimaisuutta niin, että Sastamalan vetovoima yhtäkkiä nousisi jne? Koko Sastamalasta syrjäkylineen on pidettävä huolta. Nuo Tampereen lähikunnat mitä ilmeisemmin ovat niin tehneet.

Uimahalli on peruspalvelu joka löytyy lähes jokaisesta Suomen kunnasta. Sastamalassa asia on erityinen, koska asiaa on vatuloitu jo yli 50 vuotta. Siitä tehtävä päätös on selkeä merkki elinvoimasta. Sastamalan pitää panostaa erityisen vahvasti Vammalan keskustaan, jotta päästäisiin rappiokunnan imagosta irti. Syrjäkylille panostaminen on hukkaan heitettyä rahaa, ja palvelun hinta/asukas aivan liian kallis. Autot on keksitty millä sieltä pääsee palveluiden piiriin. Ei Tampere esim. Teiskoon ole panostanut käytännössä yhtään mitään. Kehitys loppuu sielläkin Aitolahteen.

Ensinnäkin uimahallin puute leimaa tämän seudun asukkaistaan välinpitämättömäksi maalaisjunttikyläksi jo ennen kuntaliitoksia. Toisekseen Sastamala ei pysty järjestämään kaupunkimaisia palveluita joka peräkylää. Kolmanneksi pinta-alaltaan valtavaa, mutta asukasluvultaan pientä kuntaamme ei voi ollenkaan verrata Nokiaan, Kangasalaa tai vaikkapa Ylöjärveeen. Olisi pikimmiten ryhdyttävä tämän järjettömiin kuntaliitoksiin päätyneen alueen pilkkomiseen. Keskustaa on kehitettävä millä hinnalla hyvänsä, jos jotenkin pystyssä yritetään hoiperrella. Säästöpolitiikka vie varmaan tuhoon.

Hippaleikkiä sekä veto- ja pitovoimaa

Kommentteja juttuun: Kuntalaiskysely Sastamalassa: Vahvuutena nähdään maaseutu ja luonto, heikkoutena paluumuuttajien vähäisyys

Ei taida taaskaan riittää rahat uimahalliin. Suodenniemelle rakennetaan hulppeaa liikuntakeskusta. Lue. Olisiko liikuntasali koululle riittänyt? Kiikoisiin uutta päiväkotia. Lue. Mitä Kiikoistalolle sitten tehdään? Käyttökulut juoksee. Keskustaan monumentaalista hyppytornia. Lue. Miksi ei rakenneta kustannusten kannalta järkevämpää? Lisäksi nuo älyttömät torin ja linja-autoasema siirto. Lue. Peruskorjaus näihin kohtiin. En usko, että tämän kokoisen kaupungin rahkeet riittävät tähän kaikkeen. Ai niin, Muistolan koulu ja Mouhijärven yhteiskoulu pitää rakentaa uudelleen.

Onneksi siis rahat menee järkeviin kohteisiin eikä uimahalliin...

Hippaleikki keskusta - sivukylät jatkuu.

Suodenniemelle ei rakenneta hulppeata liikuntakeskusta vaan pieni koirankoppi. Suurin osa olisi pitänyt vanhan ison salin kuin mahdollisesti rakennettavan uuden pienen.

Pitää laittaa tärkeät asiat ensimmäiseksi investointilistalle: Mouhijärvi on pitkään odottanut puhdasta koulua, Suodenniemi tarvitsee liikuntapaikan ja Kiikoisten lapset päiväkodin! Muut hankkeet eivät ole tärkeitä. Kaikki hankkeet eivät ole edes tarpeellisia.

Sanoisin, että Sastamalalla on vetovoimapakkomielle. Minusta vetovoimapuhetta voitaisiin panna sivummalle ja keskittyä nyt olemassa olevan väestön elämänlaadun, hyvinvoinnin, palveluiden ja tyytyväisyyden parantamiseen ja elämänlaatupuheeseen ja -tekoihin. Hyvinvointi näkyy ja kuuluu ulospäin, on puoleensavetävää ja markkinoi itse itseään. "Hyvä kello kuuluu kauas." Sana vetovoima on kulunut ja tyhjä yläkäsite. Pitovoima on sanana vielä kauheampi, jonka kuuleminen saa olon vaivautuneeksi. Se on kuntastrategian kylmiä yläkäsitteitä. Luopukaa siitä. Tuo mieleen pitovoiteen.

Ymmärsin, että vastaajia tutkimuksessa oli minimaaliset 314! Tämähän edustaa vaivaista yhtä prosenttia Sastamalan asukkaista! Eihän tällaisesta tutkimuksesta voida vetää minkäänlaisia johtopäätöksiä kuntalaisten mielipiteistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos