Lukija vaatii kaupungin johdolta vastauksia: ”Onko Kiikan kuihduttaminen osa kaupungin strategiaa?”

Kiikkalainen Atte Vuorio kirjoittaa mielipiteessään, että Sastamalan kaupunginvaltuuston viime maanantain kokouksessa olivat Maalaiskomedian ainekset. Hänen mielestään valtuuston puheenjohtaja oli Äetsän koulupäätöksessä jäävi, koska yläkoulupäätös vaikuttaa suoraan hänen asemaansa rehtorina.

Kirjoittaja kuvailee Sastamalan kaupunginvaltuuston kokousta Maalaiskomediaksi.

Seurasin valtuuston kokousta 13. joulukuuta Äetsän yläkoulun osalta. Valtuuston puheenjohtajana toimiva Sylvään rehtori painosti valtuutettuja kovin sanoin siitä, että jokainen optiovuosi maksaa 650 000 euroa. Tämä luku on kasvatusjohtajalta tarkistettu ja virheelliseksi todettu. Tämä luku todentuu kumulatiivisena summana henkilöstömenoissa vuoteen 2030 mennessä koko Sastamalan perusopetuksen osalta, mikäli oppilasennuste laskee niin paljon kuin on oletettu. Tämä luku ei siis kohdistu edes pelkästään Äetsän kouluun. Silti puhutaan, että säästö tulee tästä kohteesta. Säästö ei ole siis vuosittainen. Miten tällaisessa asemassa oleva virkamies saa johtaa muita valtuutettuja harhaan?

Vieressä istuivat kaupunginjohtaja ja kaupunginlakimies. Kasvatusjohtaja oli linjoilla mukana, eikä kukaan korjannut tätä ennen äänestystä esitettyä virheellistä lukua. Mielestäni valtuuston puheenjohtaja on asiassa jäävi, koska yläkoulupäätös vaikuttaa suoraan hänen asemaansa rehtorina. Ja tuo valtuutettujen painostus hänen osaltaan oli asiatonta. Tämän lisäksi valtuutettuja on kiristetty alakouluilla, jos äänestävät Äetsän yläkoulun puolesta.

Oli hienoa kuunnella nuoria Mouhijärven uusia valtuutettuja, jotka toivat esiin tasavertaisen kuntalaisten kohtelun ja sen, että koulua ei voida lakkauttaa, jos tänne toivotaan muuttovoittoa ja lapsiperheitä edelleen. Osa valtuutetuista oli jäänyt jumiin 60-luvulle. Sieltä voi olla vaikea visioida jatkuvuutta tälle keskustan ulkopuolisten taajamien muuttovoitolle.

Onneksi vielä ei ole myöhäistä ja valtuutetut alkavat nähdä, miten asioita on täällä valmisteltu. Kabinettipäätösten aika on ohi. Vaikka virkamies sanoo, ettei kuntalaisia saa heitä koskevissa asioissa kuunnella, on moni valtuutettu onneksi kuunnellut ja keskustellut. Kunta olemme me, ja päätöksiä kouluista tehdään meidän kaikkien lapsia ja lapsenlapsia varten.

Lapsiluku ei ole laskemassa väestöennusteen mukaisesti. Tämä on faktaa. Muuttovoitto sivukylille on faktaa. Mitäpä jos alettaisiin perustaa päätöksentekoa myös tähän muuttuneeseen tilanteeseen nojaten? Haluaako tämä kunta kehittyä vai kuihtua? Kuulin yhden paikkakuntamme kiinteistövälittäjän sanoneen, että maanantaisen valtuustopäätöksen jälkeen kaksi perhettä veti asuntohakutoimeksiannon Äetsästä pois. Eivät muuta Sastamalaan, koska varmuutta yläkoulun jatkuvuudesta ei ole. Miettikää valtuutetut ihan todella, mitä olette tekemässä tälle kaupungille.

Kaupungin johdolta odotan edelleen selvitystä siitä, onko Kiikan kuihduttaminen osa kaupungin strategiaa. Oliko investointeja tulossa myös tähän taajamaan, kuten kaikkiin muihinkin?

Onneksi Äetsän koulu sai jatkoaikaa, siitä kiitos valtuutetuille. Nyt on aikaa selvittää koulun todellinen kunto. Mikäli oppilaita Äetsässä edelleen jatkossa on riittävästi, on heille taattava oma yläkoulu. Koulut tulevat ratkaisemaan tämän kaupungin kohtalon.

Atte Vuorio

Kiikka

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos