Sastamalan seurakunta vastaa lukijan ihmettelyyn hautojen hoidosta: ”Seurakunta ei ole vastuussa esimerkiksi hajonneista puuristeistä tai kaatuneista hautakivistä”

Sastamalan seurakunta muistuttaa mielipidekirjoitukseen (30.12.2021) antamassaan vastauksessa, että lain mukaan haudan hoidosta vastaa kyseisen haudan hautaoikeuden haltija. ”Kun haudalle tulee kyltti sen hoitamattomuudesta, on periaatteessa kaksi vuotta aikaa kunnostaa hauta.”

Sastamalan seurakunnan tavoite on, että hautausmaan yleisilme on lain velvoittama: mahdollisimman siisti ja sinne haudattujen ihmisten ja hautausmaan arvoa kunnioittava.

3.1. 18:00

Sastamalan seurakunnan joulukuussa hyväksytyn uuden strategian mukaan ”Hautausmaat ja kirkot ovat seurakunnan merkittävimmät käyntikortit”. Hautausmaiden ja hautojen hoito tapahtuvat Suomessa ja Sastamalassa lainsäädännön pohjalta. Seurakunta palkkaakin vuosittain kymmeniä kausityöntekijöitä huolehtimaan hautausmaista, että ne ovat ihmisarvoa kunnioittavia vainajien leposijan paikkoja.

Kirkkolaissa määritellään, että haudat on pidettävä hautausmaan arvoa vastaavasti hoidettuina. Lain mukaan haudan hoidosta vastaa kyseisen haudan hautaoikeuden haltija. Seurakunta voi myös ottaa haudan hoidettavakseen määräajaksi korvausta vastaan, mikäli hautaoikeuden haltija ei itse pysty ylläpitämään hautaa hyvässä kunnossa. Jos hoito on olennaisesti laiminlyöty, kirkkoneuvosto voi velvoittaa hautaoikeuden haltijan kunnostamaan haudan vuoden määräajassa.

Lue lisää: Hautapaikkaa ei saa häpäistä: ”On jälkipolvia, jotka haluavat tulla hiljentymään esivanhempien muistomerkin äärelle”

Tarkistuskierros viiden vuoden välein

Sastamalan seurakunnassa hautausmailla suoritetaan tarkistuskierros viiden vuoden välein. Tällöin merkitään ne haudat, joiden hoito on olennaisesti puutteellinen. Tämän jälkeen on yksi vuosi aikaa kunnostaa hauta.

Vuoden jälkeen suoritetaan uusi tarkistuskierros ja kunnostetut haudat poistuvat listalta. Tämän jälkeen edelleen hoitamattomilla haudoilla alkaa yhden vuoden valitusaika, jonka aikana haudan voi vielä kunnostaa. Tämä tarkoittaa sitä, että kun henkilö kunnostaa haudan tämän ajan kuluessa ja on seurakunnan taloustoimistoon yhteydessä ja kertoo kunnostuksesta, niin hauta poistuu poistuvien hautojen listalta.

Kun haudalle tulee kyltti sen hoitamattomuudesta, on periaatteessa kaksi vuotta aikaa kunnostaa hauta.

Tällä hetkellä seurakunnassa on käynnissä tarkastuskierros, joka jatkuu keväällä 2022. Osa haudoista onkin jo kunnostettu hienosti.

Tällä hetkellä seurakunnassa on käynnissä tarkastuskierros, joka jatkuu keväällä 2022.

Ei pulaa hautapaikoista

Seurakunnan työntekijöistä tai luottamushenkilöistä ei kukaan tavoittele sellaista, että hautoja palautuisi seurakunnalle. Tavoite on, että hautausmaan yleisilme on lain velvoittama: mahdollisimman siisti ja sinne haudattujen ihmisten ja hautausmaan arvoa kunnioittava. On syytä olla tyytyväinen jokaisesta itse kunnostetusta haudasta sekä niistä haudoista, joille on tehty seurakunnan kanssa haudanhoitosopimus.

Sastamalan seurakunnan hautausmailla ei tällä hetkellä ole pulaa hautapaikoista. Toiveita sen suhteen, että hautoja palautuisi seurakunnalle hoitamattomana, ei ole.

Hautojen muistomerkit omaisten ja hautaoikeuden haltijan vastuulla

Haudoilla olevat muistomerkit ovat lain mukaan omaisten ja hautaoikeuden haltijan vastuulla. Seurakunta ei ole vastuussa esimerkiksi hajonneista puuristeistä tai kaatuneista hautakivistä. Valtaosa haudoista on Sastamalassakin lunastettu määräajaksi ja osalta hoitamattomista haudoista tämä aika on myös loppunut. Hallinta-aikaa voidaan toki jatkaa. Tällöin on syytä olla ajoissa yhteydessä seurakunnan taloustoimistoon.

Kuolema ja hautaaminen koskettavat joskus jokaista ihmistä. Seurakunnalle on tärkeää, että hautausmaat ovat ”Jumalan puistoja”, joissa vainajat kristillisen uskon mukaan odottavat ylösnousemuksen aamua. Sastamalassa hautausmaat ovat muistomerkkeineen myös kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä, missä voi poiketa tai viipyä alueen rauhan ja kauneuden vuoksi.

Vesa Aurén Sastamalan seurakunnan kirkkoherra

Tomi Marjakoski Sastamalan seurakunnan toimistosihteeri

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos