Koronapäätöksiin on saatava järkeä ja suunnitelmallisuutta

On mahdollista, että korona on seuranamme pitkään, mutta ohjeistuksen sekavuuden pitää loppua lyhyeen.

12.1. 5:45

Valtioneuvoston ministeriryhmä antoi perjantai-iltana esityksen koululaisten tiukentuvasta koronatestauksesta sekä lasten ja nuorten harrastusten keskeyttämisestä. Esitys käynnisti sittemmin laajan kansalaiskeskustelun ja sai useat tahot avautumaan koronatoimien epäloogisuudesta, epäselvyydestä ja kohtuuttomuudesta.

Muun muassa Sylvään koulun rehtori ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Andersson (kok) otti asiaan kantaa päivityksessään sosiaalisessa mediassa. Hän vaati kansallisen koronanyrkin perustamista, jotta kansalaisille saataisiin julki ministeriöiden, aluehallintovirastojen ja asiantuntijaorganisaatioiden yhteinen näkemys, yhtäaikaisesti.

Asiaan viittasi myös Sastamalan seurakunnan kirkkoherra Vesa Aurén, joka kritisoi avoimessa kirjeessään – ei koronarajoitusten sisältöä – vaan sitä, miten mahdottomaksi toiminnan ja tapahtumien suunnittelu on niitä järjestäville tahoille tehty. Kirkkoherran mukaan uskottavuus toiminnan järjestäjiin alkaa horjua, kun tapahtumien peruutukset nopeiden rajoitusmuutosten seurauksena seuraavat toisiaan. Hän myös muistutti, että esimerkiksi seurakunnan sosiaalinen toiminta on monille tärkeää. Myös se on terveyttä, mielen terveyttä. Useat urheiluvaikuttajat ja lajiliitot puolestaan ovat todenneet viime päivinä, että mielen terveyttä on myös lasten ja nuorten harrastustoiminta.

Koronapandemiaan liitettyä uhkaa terveydenhuollon kantokyvyn kestävyydestä ei pidä vähätellä. On kuitenkin huomattava, että kritiikki ei kohdistu niinkään rajoitustoimiin, vaan niiden loogisuuteen ja siihen, miten niitä ajoitettu ja toteutettu.

Ei ole ihme, että ohje-, suositus- ja määräysviidakossa sekaisin ovat niin yrittäjät, tapahtumajärjestäjät, seurat, vapaaehtoistoimijat kuin julkishallinnon viranhaltijatkin. On mahdollista, että korona on seuranamme pitkään, mutta ohjeistuksen sekavuuden pitää loppua lyhyeen.

Kirjoittaja on Tyrvään Sanomien päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos