Yksinäinen susi ei pärjää, tarvitaan yhteistyötä – Miten koko alueen palveluverkko tulee jatkossa rakentumaan?

Kaupunginvaltuutettu Leevi Karisalmi (sd.) muistuttaa, että aluevaaleissa valittavat valtuutetut tulevat päättämään tärkeistä asioista, joilla on merkitystä kaikkien elämään.

Aluevaalien ennakkoäänestys jatkuu tiistaihin saakka. Varsinainen vaalipäivä on 23. tammikuuta.

17.1. 6:00

Aluevaalien ennakkoäänestys on ollut jo tovin käynnissä. Mediakin on jaksanut herätä näihin vaaleihin hieman viiveellä. Vuosikaudet jahkailtu sote-uudistus on saatu tehtyä ja sen seurauksena käydään nämä vaalit.

Vaaleissa valitaan valtuutetut hyvinvointialueille, jotka vastaavat vuoden 2023 alusta sosiaali- ja terveyspalveluiden ja pelastustoimen järjestämisestä. Hyvää on se, että nyt luotu malli tuo äänestäjälle demokraattisen mahdollisuuden vaikuttaa siihen, ketkä asioista päättävät. Aiemmin maakunnalliset tehtävät on jaettu puolueiden kesken ja sisällä neuvottelemalla, joku voisi käyttää myös termiä ’’suhmuroimalla’’.

Valittavien valtuutettujen tehtävänä on edistää hyvinvointialueen asioita. Valituksi tulevilla tulisi olla näkemystä siitä, miten koko hyvinvointialuetta kehitetään jatkossa. On helppoa ajatella, että tamperelainen valtuutettu ajaa vain Tampereen etua, sastamalalainen Sastamalan ja kuhmoislainen Kuhmoisten.

Suosittelen kuitenkin äänestäjiä paneutumaan hieman tarkemmin ehdokkaiden mielipiteisiin siitä, miten koko alueen palveluverkko tulee jatkossa rakentumaan. Ei käsittääkseni ole kiellettyä, että tamperelainen valtuutettu ymmärtäisi Sastamalan palveluiden tarpeellisuuden. Saman asianhan pitäisi toteutua myös kuntapolitiikassa siten, että pyrittäisiin edistämään koko kaupungin etua eikä vain oman kadunvarren ja naapureiden.

Ottamatta kantaa kenenkään yksittäisen ehdokkaan vaaliteemoihin, on realismia todeta, että yksi, kaksi tai edes viisi sastamalalaisvaltuutettua ei loppujen lopuksi pysty puolustamaan Sastamalan palveluita, mikäli he eivät saa siihen tukea muilta valtuutetuilta. Lähtökohtaisesti politiikassa ensin kannattaa lähteä hankkimaan tukea omalta ryhmältä. Siksi valittavien valtuutettujen on kyettävä vakuuttamaan oman ryhmänsä jäsenet, mikäli Sastamalan palveluita halutaan todellisuudessa puolustaa.

Äänestäjän voi olla aiheellista tutustua puolueiden alueellisiin vaaliohjelmiin ja niissä esiin tuotuihin näkemyksiin mm. Tays Sastamalan tulevaisuudesta. Yhtä lailla voi olla järkevää vilkaista ennusteita siitä, millainen ryhmien koko tulee todennäköisimmin tulevassa aluevaltuustossa olemaan. Jos valtuutettu äänivallaltaan isosta ryhmästä pystyy vakuuttamaan oman ryhmänsä Sastamalan palveluiden tarpeellisuudesta, ja toinen valtuutettu puolestaan omansa, niin silloin olemme vahvoilla.

Vaikka aluevaalit saattavat tuntea oudolta ja väkisin synnytetyltä, niin suosittelen jokaista äänestämään. Näissä vaaleissa valittavat valtuutetut tulevat päättämään merkittävistä asioista, joilla on vaikutusta sinun ja läheistesi hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Leevi Karisalmi

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos