Metsäalalla toimii paljon naisia, jopa korjuukoneen kuljettajina – ”Alalle hakeutuu urheilullisia tyyppejä”

Sastamalassa naisia työskentelee monenlaisissa metsäalan tehtävissä, muun muassa metsäkoneenkuljettajina.

Metsäalalle hakeutuvia yhdistää usein kiinnostus luontoon. Metsäala ei ole pelkästään miesten juttu, vaan alalla työskentelee myös paljon naisia.

19.1. 9:00

Kiitos Tyrvään Sanomille mielenkiintoisesta jutusta, joka koski Anna-Mari Heiskasen metsurinopintoja.

Kyllä naisia opiskelee aika paljonkin metsäalalle ja toimii metsäalan monenlaisissa tehtävissä muun muassa suunnittelijoina ja toimihenkilöinä Metsäkeskuksessa ja mhy:ssä. Sastamalassa naisia on myös kenttähommissa metsäkoneenkuljettajina puunajossa. Naisia näkee jopa korjuukoneen eli moton kuljettajina.

Lue lisää: Anna-Mari, 41, työskentelee sairaanhoitajana Taysissa – Opiskeli nyt itselleen toisen ammatin, jossa naisia on hyvin vähän

Kun metsäkoneella työskentelee yksin pimeässä metsässä ja jokin osa koneesta hajoaa, niin se on yleensä itse saatava kuntoon. Tällainen tilanne on varmaan vaativimpia paikkoja monelle tytölle, ja rajoittaa alalle hakeutumista. Maatiloilla kasvaneille tämän tyyppinen tilanne on varmaan helpompi.

Metsäalalle on aina hakeutunut urheilullisia tyyppejä, ja yhdistävä asia voi olla kiinnostus luontoon. Maastotöissä suunnittelijakin voi toteuttaa liikunnallisia tarpeitaan, ja metsurin työstä voi nauttia talvisessakin metsässä.

Metsäalalla työskentelevät harrastavat tyypillisesti suunnistusta, hiihtoa, ja kilpailevat suunnistuksessa ja metsätaitokilpailuissa, joissa myös metsänomistajat kilpailevat omissa sarjoissaan.

Tänä päivänä metsäalalle hakeutuvat nuoret ovat usein taustaltaan ihan kaupunkilaisia – eivätkä tiedä ennestään alasta mitään. Omakohtainen kosketus alaan puuttuu.

Maaseudun tyhjeneminen sai aikaan sen, että yhteys juuriin katkesi eikä tieto siirry sukupolvelta seuraavalle. Metsätilat ovat kuitenkin olemassa, mutta omistajat ovat jossakin ihan muualla, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Liian kaukana tiloistaan.

Saara Kauppi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos