Sastamalan kaupungin nopeat käänteet herättävät epäluuloa – ”Kesällä esitellyt suunnitelmat on kuopattu vähin äänin”

Juha Vilhonen kaipaa kirjoituksessaan faktapohjaista tietoa selventämään tilannekuvaa kaupungin suunnitelmista. ”Onko uimahallin paikka päätetty ja mitkä ovat perusteet?” hän kysyy.

Sastamalan keskustan ja torin ympäristön suunnitelmia esiteltiin viime kesänä ja syksynä kuntalaisille. Nyt näistä suunnitelmista on lukijan mukaan vaiettu vähin äänin. Joulun alla Vammalan torilla oli säpinää, kun ihmiset jonottivat joulukalaa.

31.1. 9:11

Sanotaan, että vanhoja ei saisi muistella. Teen siitä huolimatta niin, koska koen siihen olevan hyvä syy. Se syy on Tyrvään Sanomissa 19. tammikuuta ollut omasta mielestäni osuva torialuetta koskeva kirjoitus otsikolla ”Ei torin tarvitse aina olla pääkadun varrella”.

Lue lisää: Toripuisto toiselle puolelle Torikeskusta – ”Ei torin tarvitse aina sijaita pääkadun varrella”

Kannatan esitettyjä ajatuksia ja niiden toteuttamismahdollisuuksien tarkempaa tutkimista nyt, kun torialueen tulevaisuutta muutenkin mietitään ja määrärahatkin päivitystä varten on jo myönnetty.

Kirjoitus alkoi lauseella ”Nyt kun uimahallin paikka tarkentui Iisan pellolle…”. Tämä pisti miettimään, onko tosiaan niin, että asia on lopullisesti päätetty. Jos on, olen kovin yllättynyt.

Vielä kesällä ja syksyllä 2021 kuntalaisille esiteltiin sekä kirjallisesti että paikan päällä suunnitelmaa, joka toteutuessaan olisi merkittävä kasvojenkohotus kaupungin keskustan kannalta ja edesauttaisi sen tulevaa kehitystä. On ollut hämmentävää huomata, että ne suunnitelmat on kuopattu nopeasti ja vähin äänin. Tilalle on tullut suunnitelma uimahallin sijoittamisesta Iisan alueelle. Olen ymmärtänyt, että tuota suunnitelmaa on kaupungin hallinnossa myös alettu toteuttaa vauhdikkaasti.

Tähän käsitykseen olen päätynyt muun muassa ympäristölautakunnan 11. tammikuuta pidetyn kokouksen pöytäkirjan sisältämän lausuman johdosta: ”Tavoitteena on osoittaa uimahallille sekä sen mahdollisille oheistoiminnoille paikka Iisan pellolta Tampereentien varresta logistisesti hyvältä sijainnilta.”

Uuden valtuuston aloitellessa työtään vitsailtiin siitä, että tämän (uimahalli-)asian kanssa ei pidetä kiirettä. Niin näyttää siitä huolimatta käyvän. En tiedä muista, mutta minussa tämän kaltaiset nopeat ja melko kevyesti perustellut käänteet herättävät epäluuloa.

Kesällä järjestettiin kuntalaisille esittelytilaisuus torialueesta, jossa uimahallikin oli mukana ja aihe oli näkyvästi esillä myös lehdistössä.

Lue lisää: Suunnittelija esittelee: Tähän tulee torikello ja tähän voisi tulla uimahalli – Näin Vammalan torin ympäristön uudistaminen etenee

Lue lisää: Valtuutettu yritti vauhdittaa Sastamalan uimahallia: Moni puolusti, mutta kukaan ei kannattanut – Valtuustopomo sai aikaan naurunremahduksen: ”Vakuutan, että tässä asiassa ei hätiköidä”

Iisan vaihtoehto ilmestyi kuin tyhjästä, ja seuraavaksi saatiinkin jo lukea siitä, miten asian käsittely etenee kaupungin päätöksenteossa. Kutsua Iisan suunnitelman esittelytilaisuuteen en muista nähneeni.

Olisi mielestäni paikallaan saada kaupungin taholta yhteenveto muun muassa siitä, onko sijoituspaikka jo käytännössä päätetty ja mitkä ovat perusteet.

Toki muukin faktapohjainen tieto on tervetullutta selventämään tilannekuvaa ja hälventämään epäluuloja.

Juha Vilhonen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos