Ukrainan tilanne koskettaa myös paikallisesti

Suomessa pitää varautua siihen, että sota lisää monenlaista avun tarvetta.

Venäjän viime viikolla aloittamaa hyökkäystä Ukrainaan osattiin pelätä. Vaikka näin oli, järisyttivät torstaiaamun uutiset Suomessakin jotain perustavanlaatuista ja horjuttivat turvallisuudentunnetta.

Vaikka sotaa käydään kaukana, se koskettaa paikallisestikin. Sastamalassa työskentelee useita ukrainalaisia, jotka huolehtivat nyt perheistään ja sukulaisistaan ja tuntevat sodan näin konkreettisesti. Venäläisten ja suomalaisten välilläkin yhteydet ovat perinteisesti vahvat.

Monet yksityishenkilöt, yritykset, yhteisöt ja kaupungit ovat tuominneet yksituumaisesti Venäjän hyökkäyksen ja päättäneet auttaa Ukrainaa. Viimeksi maanantaina Sastamalan kaupunki jäädytti ystävyyskaupunkiyhteistyönsä Venäjän Kashiniin ja päätti ohjata 5 000 euroa avuksi Ukrainaan. Kaupunginjohtaja Jarkko Malmbergin mukaan kaupunki myös varautuu vastaanottamaan ja majoittamaan ukrainalaisia pakolaisia tarpeen vaatiessa.

Huolissaan tulisi olla myös siitä, miten uutisista koteihin vyöryvä sota koskettaa henkisesti Suomessa – eikä vähiten siksi, että talvi- ja jatkosota ovat ainakin vanhempien sukupolvien hyvässä muistissa.

Myös nuorille, jotka seuraavat uutistulvaa, tilanne voi olla erittäin ahdistava. Jos jo korona-aikana nuorten mielenterveysongelmien on pelätty lisääntyneen, voi vain kuvitella, mikä tilanne on nyt.

Oletettavaa on, että avun tarvetta on jatkossa monenlaista.

Myönteistä kaikessa on, että vaikka sota repii, auttamisen halu myös kokoaa ja yhdistää ihmisiä.

Kirjoittaja on Tyrvään Sanomien päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos