OAJ on huolissaan Sastamalassa koulujen ja päiväkotien sisäilmasta – ”Kuntotutkimusten mukaan useamman rakennuksen kunto huolestuttavan heikko”

10.3. 18:00

Sastamalan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2019 talousarvion käsittelyssä palveluverkkoselvityksen laatimisen kaupungin sivistyspalveluista. Selvityksen tähtäin on asetettu vuoteen 2030.

Palveluverkkoa suunnitellaan eri toimijoiden yhteistyössä niin, että vuonna 2030 on käytössä ajanmukaiset, muuntuvat, turvalliset, terveelliset ja hyvinvointia tukevat kasvu- ja oppimisympäristöt.

Perusopetuslaki takaa jokaiselle opintojansa suorittavalle terveellisen ja turvallisen oppimisympäristön. Työnantajalla on lisäksi yleinen huolehtimisvelvoite ja vastuu työntekijöidensä työturvallisuudesta ja -terveydestä. Nämä velvoitteet koskevat kaikkia nyt selvityksen alla olevia palveluita. Näissä velvoitteissa ja niiden täyttymisessä asettuu keskiöön erityisesti niiden kiinteistöjen kunto, joissa toimintaa harjoitetaan tai jatkossa tullaan päätetyn palveluverkon mukaisesti harjoittamaan.

Teetettyjen kuntotutkimusten mukaan useamman rakennuksen kunto on huolestuttavan heikko. Erilaiset ja eriasteiset kosteusvauriot, ilman epäpuhtaudet ja rakenteelliset riskirakenteet aiheuttavat ilmeistä terveyshaittaa tiloissa oleskeleville ja siellä työskenteleville. Haitalliset altistumisolosuhteet on arvioitu monessa kiinteistössä kuntotutkimuksien altistumisolosuhdearvioinneissa todennäköisiksi tai erittäin todennäköisiksi.

OAJ:n Sastamalan paikallisyhdistyksen hallitus haluaa tuoda osaltaan esiin tämän huolen ja omalta osaltaan olla varmistamassa, että koulut ja päiväkodit, joissa sastamalalaiset lapset ja nuoret viettävät päivänsä sekä opetus- ja kasvatusalan työntekijät työskentelevät, ovat varmasti terveellisiä ja turvallisia.

Haluamme varmistaa, että kuntotutkimuksia ja niihin liittyviä altistumisolosuhdearviointeja ei ole tehty turhaan ja linjauksia ja päätöksiä tehdään tutkittujen tulosten perusteella. Edellytämme ensisijaisesti aina, että päätöksissä ja toimissa huomioidaan lasten, nuorten ja työntekijöiden työskentelyolosuhteet, erityisesti tilojen terveellisyys ja turvallisuus.

OAJ Sastamalan kaupungin paikallisyhdistyksen hallitus,

puheenjohtaja Pauli Perttula

sihteeri Saara Haapalainen

työsuojeluvaltuutettu Anssi Järvinen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos